Hopp til innhold

– La løvet ligge i vinter

Noen enkle grep før snøen kommer kan gi deg en penere og mer lettstelt gressplen til våren.

Løv i hagen

Hageeiere bør ikke gjøre mye av dette hvis de vil ha en frodig gressplen neste år.

Foto: Colourbox

Mange hageeiere er nå i full gang med å fjerne løv og blader, slik at plenen blir ren og pen før snøen faller.

Men det de faktisk gjør, er å fjerne verdifull næring som gir gresset en mer behagelig vinter. Løvet kan gi en frodigere gressplen neste år.

– Høstløvet er en god ressurs for plen og hage. Det er ikke spesielt lurt å samle det opp og kjøre det bort eller dumpe det på kommunale fyllplasser, sier Tommy Tønsberg. Han er redaktør i Hageselskapets tidsskrift Norsk Hagetidend.

– La løvet ligge på plenen i vinter, lyder hans råd.

– Hvis det er snakk om store mengder som gjør bakken glatt og sleip, kan du kjøre over løvet med gressklipperen innstilt på det høyeste nivået, men uten at klipperen samler det opp. Jorda tar lettere opp næringen når bladene er finkuttet.

Vinterdekke

Tommy Tønsberg

Næring fra løv og blader er Tommy Tønsberg beste høstråd mot mose på gressplenen.

Foto: Hageselskapet

Løv og blader som overvintrer på plenen, tas opp av jorda og brytes etter hvert ned til humus eller spises opp av meitemark som drar bladene ned i bakken.

– Når våren kommer er mye av løvet brutt ned. Resten skjules av gresset som begynner å vokse igjen etter å ha fått god næring fra høstbladene, sier Tønsberg til NRK.no.

– Hvis man absolutt vil fjerne løvet nå sent på høsten, bør man bruke det som vinterdekke i blomsterbed og rundt busker. Det hindrer ugressfrø i å spire, og er arbeidsbesparende fordi man slipper å luke mye i bedene når våren kommer.

– Blader kan også legges i komposten, men husk i så fall å blande dem godt inn i det som allerede ligger der. Det letter nedbrytningen, forklarer Tommy Tønsberg.

– Ikke klipp ned plenen

Høstløv i høyt gress

Høstløv i høyt gress er en lekkerbisken for gressplenen.

Foto: Colourbox

Hageselskapet får mange spørsmål om løv og gressplener om høsten.

– Mange lurer for eksempel på om gresset bør klippes helt ned før vinteren kommer. Det bør det ikke, sier hageredaktøren.

– Plengresset skal ikke være ubehagelig høyt, men du bør stille gressklipperen på øverste nivå når du tar sesongens siste runde. Gresset svekkes litt når det klippes, og ved å la det være litt høyere om høsten tar det opp mer næring og blir mer motstandsdyktig mot mose.

Tønsbergs beste råd mot mose, er å gi plenen god næring fra løv og blader. – Gjødsling ville jeg ha ventet med til våren kommer, sier han.

Nå bør løken plantes

Tønsberg minner også om at tida nå er inne for å plante løk hvis man vil pynte plenen med blomster når varmen melder sin ankomst igjen.

– Ved å la plenen være litt høy og rufsete blir det lettere for løken å samle næring tidlig på våren. Vil du plante for eksempel krokus og snøklokker, skjærer du bare et lite kryss i gresstorva, putter løken i jorda og dytter torva tilbake på plass, sier Tommy Tønsberg.

– Men husk at løkene må på plass før bakken fryser til, slik at både de og gresset rekker å feste seg. Så er det bare å vente på et vakkert resultat, i mars/april sør i landet hvis senvinteren er snøfattig og relativt mild, og litt senere lenger nord.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)