NRK Meny
Normal

Gode dufter i hagen

Når kvelden siger på, kan duften av hagen være vel så viktig som synet av den. Her er noen gode lukter for hagen.

Syriner

For mange gir syriner den klassiske duften av sommerhage.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Hager er til for å nytes, ikke bare for å halse rundt i jakten på snegler og ugress.

Når kvelden kommer blir lukten av hagen ekstra forsterket. Da er det fint om du har plantet noen av de mer velduftende sortene i din hage.

Roser og lavendel

Lavendel

Lavendel

Foto: OBP

En klassisk kombinasjon er roser og lavendel, og gjerne med en klematis som følge.

På dagen er det fargene som gir glede, men når kvelden og rosen senker seg er det duften som dominerer. Og da kan det være lurt å ha tenkt på om rosen du valgte har god duft.

Austin-roser er spesielt drevet fram for å ha sterk duft. Andre historiske og gamle sorter av roser er også gode på duft, mens noen mer moderne roser kan være helt uten lukt. Sjekk før du handler.

Lavendel kan du klippe og tørke på høsten. Dermed kan du nyte hageduften din utover høsten.

Liljekonvall og duftskjærsmin

Liljekonvall

Liljekonvall

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

I juni er det to sterke dufter som kan prege hagen.

Hvis du har en duftskjærsmin ved inngangsporten, er det hyggelig å komme på besøk i disse dager. Med en honningsøt duft møter lukten deg lenge før du har nådd fram til portstolpen. Med sine hvite blomster er den også vakker og sommerlig som en sørlandsby ved kysten.

I skyggene i hagen kan du ha liljekonvall. Den vokser jo vilt mange steder, men er også å få kjøpt i hagesenter. Den liker skygge, og gir vakre blader hele året som et bunndekke.

Blomstringen først på sommeren er en bonus, og aller mest for nesen. Du skal nemlig bøye deg godt ned for å få øye på de sarte blomstene.

Sommerduft i kasser og potter

Kaprifol

Kaprifol er en sikker vinner på duftsiden.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Det er ikke så mange av sommerblomstene til kasser og potter som lukter noe særlig. Men stemor har en svak lukt, og hvis du sår erteblomster kan du få enda mer duft fra de mest blomsterrike sommerblomstene.

Nå har det kommet erteblomster beregnet på verandakasser. De blir kortere og henger fint utfor kanten.

Pioner og sølvarve er trofaste stauder som gir god duft i bedet. Den hvite puten av sølvarve ligger som en snøklatt i bedet i juni. Tåler masse og forventer lite hjelp, men gir både farge og lukt.

Kaprifol er en sikker vinner på duftsiden. Den kan klatre oppover en vegg eller utover et fjell. Er lett å få til, og krever også lite. Men når kvelden kommer lokker den insekter til seg med en nesten bedøvende lukt.

Syrin

Syrin

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Det samme gjelder engletrompeten. Denne store blomsten med sine trompeter må stå inne om vinteren, men når sommeren kommer er den strålende som verandablomst. Inne kan den nesten bli for voldsom med all sin lukt.

Til å spise opp

Hagen kan også dufte godt av urter og bær. En solbærbusk gir god lukt i kjøkkenhagen. Så fort du streifer borti noen grener kjenner du duften, og får kanskje lyst på en kopp solbærte?

Mynte er sterke i lukten, og timian er fint å ha inntil en sti eller gangvei. Da kjenner du lukten hver gang du tråkker borti en liten kvist.

Har du ikke så stor hage, er det fint med urter i en potte og noen kvister med syrin i en vase på balkongen. Og straks har du duften av en hage.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.