Hopp til innhold

Trenger lite vann, lite jord og lite stell

De minst krevende plantene du kan ha i hagen.

Nellik

Et hav av nellik. Både pene og velduftende.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Det er vakkert når fjellet blomstrer – og i Norge har vi mye stein og fjell. En sprekk, ei steinrøys eller en steinmur kan fint være ramme for én eller flere steinbedplanter. Og de er lette å få til.

Litt vanning hvis det er totalt tørke en sommer og litt luking på våren, så er det meste gjort. Etter hvert blir plantene til runde, fine puter som fyller ut plassen og jobben din blir mindre og mindre.

Slik lager du et steinbed

Har du et fjellområde på tomta er det bare å begynne. Rensk ut ugress og annet som har fylt sprekkene i fjellet. Fyll på med litt grus og sandholdig jord. Dette er planter som liker at det er tørt og at vannet ikke blir stående på røttene.

Du kan også lage et steinbed hvis du ikke har et fjellområde. Stein kan enten stables i en gjerde og så kan du plante i gjerdet ved å putte jord innimellom. Legg gjerne en fiberduk under jorda, slik at jorda ikke renner vekk før plantene har fått etablert seg.

steinbed

Det er mange steder man kan ha et bed.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Et steinbed er ikke et bed med noen stein slengt oppi. Det må være mye stein, både over og under bakken. Og det må være jord som tørker opp en gang i blant. Skal du lage et steinbed bør du sørge for at steinen ligger mer under enn over bakken. Det ser mer naturlig ut enn stein som ligger oppå jorda.

Det er mye å velge mellom:

Floks er en sikker vinner (Phlox hoodii, douglasii eller subulata). Fås i hvitt, rosa, lysrosa, rødt og blått.

Floks

Floks som er litt på hell.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Gult får du ved å plante vårvortemelk (Euphorbia). Den får også flotte høstfarger.

Gult er det også i bitter bergknapp (sedum). Den kjenner mange fra svaberg og sjø. Det samme gjør vi med strandnellik. Også kjent som fjørekoll. Den trenger nesten bare litt sand og det regnet sommeren alltid bringer med seg.

Bitter bergknapp

Det skal ikke så mye til før bitter bergknapp trives.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Snøsløyfe (Iberis) bærer navnet sitt med rette. Hvit som snø lyser den opp i bedet. Det samme gjelder sølvarve. Med sine hårete, sølvfargede bladverk er den i tillegg et flott bunndekke under litt høyere planter når blomstringen er over.

Kattemynte (Nepeta) holder det gående lenge. Fra mai til september er den i blått og kan erstatte lavendel i bedet. Steppesalvie kan også være et alternativ til lavendel. Den er litt mer lilla i fargen enn kattemynten. Hagepute er også en blå favoritt. Den er tidlig i gang og ofte det første som blomstrer i steinbedet.

Sildre! Ingen steinbed er komplette uten en sildre eller flere (Saxifraga). Finnes i et vell av farger. Hagesildre i varmrødt er nok den vanligste.

Sildre

Sildre må man ha! Det er en klassiker i steinbedet

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Alle som heter sedum på latin er ypperlige for steinbed. Dette er de plantene som brukes på tak og i matter som legges omtrent uten jord. Rosa, hvite, røde, gule – det er bare å kaste seg over dem. Noen kan du også flytte med deg fra naturen. Det kan være fint hvis du har hytte ved sjøen og vil ha det enkelt og naturlig.

Hvis vi så avslutter med takløk (sepervivum) og litt timian, så skjønner du at fjell og stein ikke er til hinder for å ha en fargerik sommer.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)