Dickie Dick Dickens (Johannes Joner) har taket på rivalen Jim Cooper - Dickie slik vi liker å se ham - med rivalen Jim Cooper i sin hule hånd. - Foto: LP Lorentz / Oslo Nye Teater

Dickie slik vi liker å se ham - med rivalen Jim Cooper i sin hule hånd.

Foto: LP Lorentz / Oslo Nye Teater

Chicagos farligste mann lykkes på scenen

Veien fra radio til scenen er ganske spesiell for Dickie Dick Dickens, men du verden, dette var virkelig en stor overraskelse. Premiereløvene ble frelst allerede da de så forteppet formet som den gamle radiofronten med alle bølgelengdene.

PremiereløveneNRK
Foto: NRK

«Dickie Dick Dickens!» Vi hører radioteaterstemmen i øret, for her snakker vi om en kultserie fra NRKs gullalder da alle satt klistret til radiokabinettene når radiokrimmen dukket opp, og da særlig Dickie Dick Dickens - den legendariske småskurken fra Chicago, gangsterbyen der selv barna ble født med hendene i været.

Ikke rart Premiereløvene var skikkelig spent da sallyset ble senket i går kveld. Hørespillet ble tross alt kåret til «Tidenes hørespill»av Nitimens lyttere i 2001.

Et herlig figurteater

Her var hele ensemblet, med unntak av Dickie og hans kjæreste Effie Marconi, praktfulle og oppfinnsomme dukker, og det fungerte virkelig. Et herlig figurteater, rett og slett. Johannes Joner og Monica Hjelle var særs gode valg som Dickie og Effie.

Effi Marconi (Monica Hjelle) og Dickie Dick Dickens (Johannes Joner) på Centralteatret - Effie, Opa, Dickie og Bonco - et lojalt firkløver i Chicogos underverden. - Foto: LP Lorentz / Oslo Nye Teater

Effie, Opa, Dickie og Bonco - et lojalt firkløver i Chicogos underverden.

Foto: LP Lorentz / Oslo Nye Teater

Ideen bak det hele hadde regissøren Arvid Ones, og med hjelp av Oslo Nye Teaters figurteatergruppe og Riksteatrets dukketeater har han skapt en unik og til tider festlig teateropplevelse.

Jubler for dukkeførerne

Johannes Joner vekker Frank Roberts Dickie til live igjen med dyp respekt og god parodisk sans. Og Monica Hjelle er herlig som Effie.

Dessuten er det bare å juble høyt for dukkeførerne som gjør et vell av roller. Men likevel, man må fremheve én av dem, Bo Anders Sundstedt, som nærmest gjør et revynummer som åpning av annen akt, sponset av Opplysningskontoret for frukt og grønt, som han sa, til et komisk blodbad fremført med alt fra kål og persille til slangeagurker og paprika. Ja, han sto nok kan hende i en egen klasse, men de andre dukkeførerne var også meget dyktige.

Tro mot originalen

For dem som kjenner sin Dickie Dick Dickens er det bare å si at handlingsmessig er alle på scenen trofaste mot den originale handlingen, men stykket er også særs fornøyelig for folk som aldri har opplevd de gamle radiohørespillene.

Det går an å trekke en parallell til forestillingen Avenue Q, eller til gode gamle Muppet show, og forestillingen står ikke tilbake for noe av dem.

Nesten for mye av det gode

Men det må være lov til å helle litt malurt i begeret også. For mye av det gode kan av og til også bli i meste laget, og slutten ble en stor dose smør på flesk. Her kunne nok den ellers så oppfinnsomme instruktøren trygt strøket litt. En musikalsk del falt liksom litt utenfor her.

Men det er også eneste innvending. Dette er en forestilling som bobler over av spillekåthet og gladskap, og ensemblet tør å ta den helt ut, men det må man også i et konsept som dette.

Bør vekke interesse for figurteater

Når Premiereløvene til slutt skal kaste pilene, havner Rune Alstedt sin mellom 7 og 8, mest på grunn av den litt for overdådige slutten. Mens Andreas Diesens pil dirrer midt i åttern som takk for at forestillingen vekker interessen for figurteater.

Dette bør bli en fin, lang vår på Centralteatret før forestillingen skal ut i Norge med Riksteatret til høsten.

Siste nytt: Kultur

 • Alfred Fidjestøl - Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  Sultprisen til Alfred Fidjestøl

  Den litterære prisen på 200.000 kroner går til yngre forfattarar som utmerkjer seg.

  Det er Gyldendals Legat som årleg deler ut prisen.

  Styreleiaren i legatet, litteraturkritikar Tom Egil Hverven, meiner Fidjestøl i dei tre sakprosabøkene sine har klart å kombinere ein kraftfull, dynamisk prosa med eit språkleg og historisk avansert
  tankearbeid.

  – Prisvinnaren er da også sjølv utdanna filosof og arbeider som ournalist, seinast i Morgenbladet, ved sida av forfattargjerninga, sa styreleiaren i pristalen sin onsdag.

  Fidjestøl debuterte med «Hans Jonas», om filosofen ved same namn, i 2004.

  Han har sidan gitt ut biografien «Eit halvt liv» (2007) om Per Sivle og «Trass alt» (2013) om Det Norske Teatret.

  (NTB)

 • Neil Young - Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
  Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

  Neil Young vil skille seg

  Det melder Rolling Stone. Kona Pegi Young, som han har vært gift med i 36 år, har vært inspirasjonen til flere av rockerens største kjærlighetssanger, inkludert «Such a Woman», «Unknown Legend», og «Once an Angel», skriver NTB.

 • huset huset - Foto: handout / NTB Tema
  Foto: handout / NTB Tema

  Sannheten bak «Huset på prærien»

  Mer enn 80 år etter at hun skrev den, blir Laura Ingalls Wilders selvbiografi publisert.

  Barnebokserien «Huset på prærien», basert på hennes egen barndom, vant henne talløse unge tilhengere fra 1930-tallet.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.