Dickie Dick Dickens (Johannes Joner) har taket på rivalen Jim Cooper - Dickie slik vi liker å se ham - med rivalen Jim Cooper i sin hule hånd. - Foto: LP Lorentz / Oslo Nye Teater

Dickie slik vi liker å se ham - med rivalen Jim Cooper i sin hule hånd.

Foto: LP Lorentz / Oslo Nye Teater

Chicagos farligste mann lykkes på scenen

Veien fra radio til scenen er ganske spesiell for Dickie Dick Dickens, men du verden, dette var virkelig en stor overraskelse. Premiereløvene ble frelst allerede da de så forteppet formet som den gamle radiofronten med alle bølgelengdene.

PremiereløveneNRK
Foto: NRK

«Dickie Dick Dickens!» Vi hører radioteaterstemmen i øret, for her snakker vi om en kultserie fra NRKs gullalder da alle satt klistret til radiokabinettene når radiokrimmen dukket opp, og da særlig Dickie Dick Dickens - den legendariske småskurken fra Chicago, gangsterbyen der selv barna ble født med hendene i været.

Ikke rart Premiereløvene var skikkelig spent da sallyset ble senket i går kveld. Hørespillet ble tross alt kåret til «Tidenes hørespill»av Nitimens lyttere i 2001.

Et herlig figurteater

Her var hele ensemblet, med unntak av Dickie og hans kjæreste Effie Marconi, praktfulle og oppfinnsomme dukker, og det fungerte virkelig. Et herlig figurteater, rett og slett. Johannes Joner og Monica Hjelle var særs gode valg som Dickie og Effie.

Effi Marconi (Monica Hjelle) og Dickie Dick Dickens (Johannes Joner) på Centralteatret - Effie, Opa, Dickie og Bonco - et lojalt firkløver i Chicogos underverden. - Foto: LP Lorentz / Oslo Nye Teater

Effie, Opa, Dickie og Bonco - et lojalt firkløver i Chicogos underverden.

Foto: LP Lorentz / Oslo Nye Teater

Ideen bak det hele hadde regissøren Arvid Ones, og med hjelp av Oslo Nye Teaters figurteatergruppe og Riksteatrets dukketeater har han skapt en unik og til tider festlig teateropplevelse.

Jubler for dukkeførerne

Johannes Joner vekker Frank Roberts Dickie til live igjen med dyp respekt og god parodisk sans. Og Monica Hjelle er herlig som Effie.

Dessuten er det bare å juble høyt for dukkeførerne som gjør et vell av roller. Men likevel, man må fremheve én av dem, Bo Anders Sundstedt, som nærmest gjør et revynummer som åpning av annen akt, sponset av Opplysningskontoret for frukt og grønt, som han sa, til et komisk blodbad fremført med alt fra kål og persille til slangeagurker og paprika. Ja, han sto nok kan hende i en egen klasse, men de andre dukkeførerne var også meget dyktige.

Tro mot originalen

For dem som kjenner sin Dickie Dick Dickens er det bare å si at handlingsmessig er alle på scenen trofaste mot den originale handlingen, men stykket er også særs fornøyelig for folk som aldri har opplevd de gamle radiohørespillene.

Det går an å trekke en parallell til forestillingen Avenue Q, eller til gode gamle Muppet show, og forestillingen står ikke tilbake for noe av dem.

Nesten for mye av det gode

Men det må være lov til å helle litt malurt i begeret også. For mye av det gode kan av og til også bli i meste laget, og slutten ble en stor dose smør på flesk. Her kunne nok den ellers så oppfinnsomme instruktøren trygt strøket litt. En musikalsk del falt liksom litt utenfor her.

Men det er også eneste innvending. Dette er en forestilling som bobler over av spillekåthet og gladskap, og ensemblet tør å ta den helt ut, men det må man også i et konsept som dette.

Bør vekke interesse for figurteater

Når Premiereløvene til slutt skal kaste pilene, havner Rune Alstedt sin mellom 7 og 8, mest på grunn av den litt for overdådige slutten. Mens Andreas Diesens pil dirrer midt i åttern som takk for at forestillingen vekker interessen for figurteater.

Dette bør bli en fin, lang vår på Centralteatret før forestillingen skal ut i Norge med Riksteatret til høsten.

Siste nytt: Kultur

 • Trailer "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant". Kinopremiere 25. desember 2013.

  Kan få publikumspris

  Den svenske filmen «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» er nominert til publikumsprisen foran European Film Awards 2014.
  Den svenske filmen ble også en stor publikumsfavoritt her i Norge, melder NTB.

 • Susanne Sundfør på Bergenfest 2007 - Foto: unknown / NRK
  Foto: unknown / NRK

  Sundfør til de unge

  Sterke artistnavn som Susanne Sundfør, Thea & The Wild, Sondre Lerche og Jaga Jazzist står på artistlisten når Oslo-scenen Parkteatret byr på konserter for unge publikummere.
  Det er såkalt fri aldersgrense, og man retter seg spesielt mot dem mellom 14 og 18 år med tidligere konsertstart og rimelig inngangspris, melder NTB.

 • Ny smakebit fra Foo Fighters

  Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.