Hopp til innhold

U2 er bekymret for neste generasjons artister

Strømming og piratkopiering gjør musikkbransjen vanskelig å leve av. U2 vil ikke dumpe musikk på folk, men leter etter nye formater sammen med teknologigiganten Apple.

U2

FINNE EN MÅTE Å TJENE PENGER PÅ:The Edge, David Howell Evans, og Adam Clayton i U2 er bekymret for neste generasjon.

Foto: NRK

Det irske rockebandet U2 har hatt en enorm suksess igjennom flere tiår, men er bekymret for fremtiden til sine artistkolleger.

– Vi må få folk til å betale for musikk igjen. Det må bli slutt på piratkopiering, sa David Howell Evans, The Edge, da NRKs Londonkorrespondent Espen Aas møtte bandet.

De hadde et mørkt bilde av fremtiden til kultur- og underholdningsbransjen.

Sammen med data-giganten Apple jobber bandet med å lage et nytt musikkformat som skal gjøre platesalg lønnsomt igjen.

Dyttet «gratisalbum» på folk

Samarbeidet mellom U2 og Apple har ikke bare vært populært. Bølgene gikk høyt på sosiale medier da teknologigiganten Apple sikret seg en eksklusiv avtale med U2.

U2 og Tim Cook

Apple-sjef Tim Cook (t.v) og U2-frontfigur Bono (t.h) i hyggelig passiar. The Edge og Larry Mullen jr. i bakgrunnen. (Foto: NTB Scanpix, Marcio Jose Sanchez)

Foto: Marcio Jose Sanchez / Ap/NTB Scanpix

Apple distribuerte rockbandets album «Songs of Innosence » til 500 millioner kunder.

Ikke alle satte pris på «gaven». De ga uttrykk for at Apple hadde prakket på dem U2s siste album, og Apple ble nødt til å presentere en bruksanvisning for hvordan folk kunne slette albumet fra sitt Apple-produkt.

30 millioner mottakere har valgt å beholde U2-albumet.

Da NRKs korrespondent Espen Aas traff U2 i London, lovet de at det ikke blir noe nytt bombardement av U2-låter.

– Men vi leter sammen med Apple etter et musikkformat som skal gjøre det mulig å leve av å være musiker, sier Adam Clayton.

Han lovet også at Norge står på kartet når U2 planlegger en ny turné.

Kulturstrøm

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.

  • Endrar på Taylor Swift-billettar i Sverige

    Ticketmaster gjer endringar på billettane som er selde til konsertane Taylor Swift skal halde i Stockholm neste veke, melder Expressen.

    Dei rundt 200.000 selde billettane var personlege. Det vil seie at den som kjøpte billettane, også var den som måtte bruke dei i dåra.

    Ordninga fekk kritikk, og no har Ticketmaster snudd.

    – Arrangøren har fjerna den tidlegare regelen for å gjere det enklare for fansen å bruke billettane sine, skriv dei ein e-post til kjøparane.

    Taylor Swift opptrer i en rosa paljettdrakt på Monumental stadium på Eras Tour-konserten i Buenos Aires i Argentina i november i 2023.
    Foto: Natacha Pisarenko / AP