Hopp til innhold

Tusenvis minnet Elvis i Graceland

Flere tusen fans møtte i går opp på Graceland i Memphis for å minnes at det er 34 år siden kongen av rock, Elvis Presley, brått døde.

Med bøyd hode og med brennende lys i hendene gikk fulgte flere tusen fans veien inn på Elvis' mangeårige Memphis-hjem, Graceland, mandag kveld. Flere gråt da de passerte graven til Elvis og hans familie.

Elvis-kostymer, solbriller og kinnskjegg

Vaken varte til over midnatt og ut i de fuktige morgentimene tirsdag, og markerte at kongen døde 16. august 1977. Ved graven ble det spilt rolig musikk i bakgrunnen.

Vaken er den største hendelsen i Elvis-uken, og mange ventet flere timer utenfor portene for å komme inn. Noen hadde på seg helt Elvis-kostyme, andre nøyde seg med solbriller eller kinnskjegg.

Den årlige vaken begynte da noen av hans fans dro til Graceland allerede samme år som han døde. I 1982 ble vaken til en organisert hendelse.

I år har alle Elvis-fans også noe annet å minnes. Det er 55 år siden Elvis' to første plater kom ut. Bare dette året, 1956, solgte Elvis 10 mllioner singler og 800.000 LP-er.

Fant kjærligheten i Elvis-fanklubb

Blant fansen som hadde tatt turen til Graceland, som ligger i byen Memphis i delstaten Tennessee, var braslilianske Paula Penne. Sammen med familien sin hadde hun reist fra byen Campinas for å delta på sin sjette Elvis-vake.

Hun møtte mannen sin gjennom en Elvis-fanklubb. Både hun, mannen, og hennes tante og søster, har Elvis-tattoveringer.

– Elvis' musikk holder familien sammen, sier Penna, som ble født en 16. august, og i dag feirer sin 27-årsdag. Hun sier hun har lovet å komme hvert år, fordi Elvis er så viktig for familien, skriver nyhetsbyrået AP.

– Elvis fikk meg til å blomstre

Fans som 60 år gamle Joe Makowski, som sier til AP at han har sett Elvis på konsert 81 ganger, sto lengst frem i køen foran Graceland-portene sammen med sin kjæreste Pamela Hembree.

Makowski, som kommer fra delstaten New Jersey og nå bor i Florida, eier fire skjerf som Elvis kastet ut til publikum under konsertene sine. Han har deltatt på mange vaker, og nå mente han at det var på tide at kjæresten fikk være med.

– Her kan jeg måte nye fans og nye mennesker. Det beste med å være her er å se fans som ikke en gang var født før lenge etter at Elvis døde, sier Makowski.

Han sier at han beundrer Elvis på grunn av sangstemmen, men også for det han kaller Elvis' kulhet.

– Han hjalp meg til å blomstre, for jeg var en ganske sjenert guttunge, sier Makowski.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters