Hopp til innhold

– Rart ingen i Norge har gjort dette før

Lørdag ble den første norske Elvis-dokumentaren vist på TV.

En Elvis-imitator på scenen.

Det finnes utallige Elvis-imitatorer rundt omkring i verden. Noen av dem får du møte i dokumentaren.

Elvis Aaron Presley spilte inn over 800 sanger, var med i cirka 30 Hollywood-filmer og holdt utallige konserter. I 2017 var det 40 år siden hans død, og det ble markert i Memphis. Der var, blant 100 000 andre, Erik Jacobsen fra Tønsberg.

Han har nemlig jobbet i flere år med den første norske dokumentaren om den amerikanske artisten.

– Det er mange grunner til å lage noe om Elvis i Norge. Det er faktisk få land i verden som kan vise til en så stor entusiasme for Elvis som vi har her hos oss. Det er mange grunner til å gjøre det, men det er ikke blitt gjort før nå. Jeg vet ikke hvorfor, sier Jacobsen.

– I Norge arrangeres det en tre dager lang Elvis-festival på Måløy, og vi har en av verdens eldste og mest aktive fanklubber med tusen betalende medlemmer. Grunnleggeren, Pål Granlund, som er med i dokumentaren, har møtt Elvis mer enn noen andre i hele Europa – fem ganger, utdyper han.

«Fenomenet Elvis»

Klokken 21.45 lørdag kveld ble den 50 minutter lange dokumentaren «Fenomenet Elvis» sendt på NRK1. Se den her.

En annen deltaker i produksjonen er Tommy Rønning fra Nøtterøy. Andre sentrale personer er sosiolog Kjetil Rolness, samt grunnleggeren av Elvis-fanklubben her i landet, Pål Granlund.

– Hvorfor er nordmenn så interessert?

– Det kan man lure på. Kanskje fordi vi er et lite land og betatt av Amerika. Jeg vet ikke, men det er i alle fall spesielt, sier Jacobsen.

– Er dette en dokumentar for den mest ihuga Elvis-fansen?

– Det er moro at NRK har valgt å vise dokumentaren i absolutt beste sendetid, i stedet for Lindmo. Det beviser at innholdet appellerer til mange mennesker. Dette er ikke en dokumentar for Elvis-fans, men for folk flest. Jeg tror de som ser den vil få øynene opp for hvor betydningsfull Elvis var.

Erik Jacobsen holder i et kamera.

Det ble USA-besøk for Erik Jacobsen (t.v.) under arbeidet med dokumentaren.

Foto: Privat

Elvis-kultur

Sosiolog Kjetil Rolness er blant dem vi møter i dokumentaren. Han har tidligere blant annet skrevet en bok om Elvis, og alteregoet hans «Jens Pikenes» er i stor grad inspirert av artisten.

– Det er egentlig veldig rart at ikke noen har laget en norskrelatert Elvis-dokumentar før, fordi Elvis-kulturen står så sterkt her. Elvis kombinerer dette storslåtte, glamorøse, amerikanske mange i Europa alltid har drømt om, med det å være ekte. Det å være seg selv er en typisk norsk verdi. Når Elvis synger, tror du at han synger til deg og om seg selv og sine følelser.

Rolness trekker frem flere ting han tror har bidratt til hvorfor Elvis ble så stor.

– Han gjorde en del uhørte ting i 1955–1956. For eksempel hadde han på seg sminke og brukte kroppen sin på en veldig seksualisert måte. Han stod og roterte hoften i beste sendetid på amerikansk tv. Det var rett og slett ingen som hadde sett noe liknende, sier han.

40-års markering i Memphis 2017.

– Mot slutten av dokumentaren er vi med på 40-års markeringen i Memphis. Dit kom det hundre tusen mennesker fra hele verden. 80 000 gikk med tente lys rundt graven. De var helt magisk, sier Erik Jacobsen.

Foto: Privat

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark