Hopp til innhold

Tooji måtte rømme fra de andre barna

I kveld snakker MGP-artisten ut i Skavlan, om brorens dramatiske flukt fra Iran, om oppveksten og om mobbingen på barneskolen. Se video.

Video Se Tooji snakke ut om da han ble mobbet som barn på Skavlan

Se Tooji snakke ut om da han ble mobbet som barn på Skavlan

Tooji er første gjest i kveldens Skavlan. Det var en åpen og ærlig MGP-vinner som møtte publikum under gårsdagens innspilling.

Han snakket først om familiens flukt fra Iran, og om dramaet da broren hans ble fengslet etter å ha blitt tatt av politiet. Men mest av alt snakker Tooji om moren, om familien, og om mobbingen han ble utsatt for på barneskolen.

LES OGSÅ:
LES OGSÅ: Skavlan på NRK frem til 2014

Det var en lang og omfattende flukt før familien endte opp i Norge. Storebroren til Tooji ble fengslet på vei til Norge, og resten av familien måtte flykte via en rekke land før de kom fram.

– Mobbing og fysisk vold

Tooji var bare en baby da familien dro, og han vokste opp i Norge.

Men mørk hud og fremmedspråklig bakgrunn førte til en problematisk oppvekst.

LES OGSÅ: Skavlan på NRK frem til 2014
LES OGSÅ: Fra «Ingen Grenser» til Skavlan

– De første årene var preget av mye mobbing, og en skole som ikke tok tak i det. Jeg brukte fritimene og friminuttene til å gjemme meg, for det var meg mot alle de andre barna, sier han.

Han tenker ikke så mye på mobbingen nå om dagen, men minnene er der fortsatt.

– Det var fysisk vold, utskjelling, «jævla pakkis» og Gud vet hva. Så jeg gjemte meg i buskene, på verandaene til folk. Jeg fant steder å gjemme meg, sier han.

Rømte til en tilfeldig nabo

Skolen på Manglerud tok ikke mobbingen på alvor, forteller Tooji. Artisten møtte mobberne hver dag, og situasjonen ble uholdbar.

– Læreren tok ikke tak i det. Ingen tok tak i det før moren min så det selv.
Han forteller særlig om en dag, da mobbingen var på sitt verste. Tooji måtte rømme fra de andre barna. Han gråt og var helt desperat, og fant en tilfeldig dør i nabolaget.

LES OGSÅ: Ingen grenser-Birgit til Skavlan
LES OGSÅ: Skavlan snakker om barneoppdragelse

– Jeg bare sto der og gråt, og en dame åpnet opp og var helt forskrekket. Hun tok meg inn, og jeg begynte å gjemme meg der. Hun pleide å ta meg inn og lage en brødskive til meg, sier Tooji.

– Lot seg ikke knekke

Moren skrev om de første årene i Norge i 2004, i boka «Jeg kommer fra Iran». Der forteller hun om hvordan familien ble integrert i Norge, og om hvordan hun reiste seg på et foreldremøte, og tok tak i mobbingen av sin yngste sønn.

Tooji forteller at lite endret seg på Manglerud-skolen. Et tidlig utviklet tegnetalent fikk 24-åringen i trøbbel med læreren.

– Jeg tegnet en flott, afrikansk dame, med store lepper, blå øyne og vakkert, langt hår, Da jeg viste den til læreren var det eneste hun kommenterte var at puppene var altfor store, sier han.

LES OGSÅ: Jenny Skavlan blir programleder for nytt humorprogram på NRK
LES
OGSÅ: – Jeg er en håpløs romantiker

Det endte i en konflikt med læreren, med skolen og med rektor, som ba familien pakke sammen og dra. Tooji begynte på Steinerskolen, og problemene tok slutt.

Morens bok forteller at Tooji lot seg ikke knekke av mobbingen.

– Det er ikke noe jeg går og tenker på. Jeg har møtt mange av de som mobbet meg i etterkant, og vi har skværet opp, sier han.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters