Video Julekongen - Foto: Nyhetsspiller /

Sniktitt på NRKs nye julekalender

Mange er kanskje glade for at jula er over. I Bærumsmarka har den nettopp begynt. Bli med på innspilling av NRKs nye julekalender - «Julekongen»!

Oisann, innholdet som skulle vises her støttes ikke lenger. Vi beklager!

Vi skriver mars, og det er ikke mye som minner om jul ute i gatene. Sånn skal det vel også være.

Ute i skogen i Bærumsmarka rår likevel julestemningen. NRK er allerede i gang med innspillingen av en helt ny julekalender; «Julekongen».

Herborg Kråkevik - Herborg Kråkevik på settet. - Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Herborg Kråkevik på settet.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

– Vi har hatt julestemning i over ett år nå, og er utrolig glade for at det kom mer snø nå – det passer oss perfekt. Helst skal vi ha snø ut april, forteller regissør Thale Persen til NRK.no.

Og kulda er det lite å gjøre med når man skal lage julekalender.

– Det er jo bare å kle seg, men det kommer an på hvordan kostymet skal se ut. Tidligere denne uka spilte vi inn en scene hvor jeg skulle fekte med riddere. Da frøs jeg. Men det går bra, sier Herborg Kråkevik og smiler.

Hun er tydelig fornøyd med å ha kapret en av de sentrale rollene i «Julekongen».

– Det er utrolig kjekt. Jeg har vært litt nervøs før opptak, fordi det er lenge siden jeg har drevet med skuespill; det har vært mest musikk i det siste. Men det er dette jeg syns er kjekkest.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Emma får regi - Emma får instrukser fra regissør Thale Persen. - Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Emma får instrukser fra regissør Thale Persen.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Om handlingen

Kråkevik spiller Siri, som er mor til ni år gamle Eiril. Eiril er bestevenn med hovedpersonen Kevin, som får beskjed om at han og familien ikke kan feire jul hjemme. Det er nemlig sopp i husveggene.

Emma - Femteklassingen Emma tror det blir kult å komme på TV. - Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Femteklassingen Emma tror det blir kult å komme på TV.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Kevin får det ikke enklere når familien får tilbud om å feire jula hos hans verste fiende; klassekameraten Peder Krohn.

Men når det ser som verst ut, oppdager Kevin en tunnel til en skjult ridderdal, og lurer på om det kan være løsningen på julefeiringen.

– Serien skal være morsomt og spennende. Det er en omfattende produksjon, siden vi skal ha to univers. I ridderdalen er det nemlig sommer, forklarer regissør Thale Persen.

Fri fra skolen

De som kanskje syns det er aller kjekkest å være med på innspilling, er tiåringene Vetle og Emma. De får nemlig mye fri fra skolen for å lage TV.

– Det blir kjempekult å være på TV, og vi har det veldig koselig her. De andre er veldig snille, forteller Emma, som spiller Eiril.

Vetle - Ti år gamle Vetle har fått god erfaring med å være på et filmsett; han har allerede spilt inn to filmer. - Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Ti år gamle Vetle har fått god erfaring med å være på et filmsett; han har allerede spilt inn to filmer.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Hun har ingen erfaring med filming fra før av, men har drevet med musikaler på danseskolen Bårdar.

For Vetle er hovedrollen som Kevin bare fortsettelsen på det som allerede er en imponerende CV for en tiåring.

– Dette blir min første TV-serie. Jeg har vært med i to filmer; «Fritt Vilt» og «Babycall».

I sistnevnte spilte han sønnen til Hollywood-kometen Noomi Rapace.

– Det er veldig gøy. Jeg er bare på skolen halve året i år. Vi har fått en lærer som heter Jeanette, som vi gjør lekser sammen med. Og så spiller vi Yatzy og kort mens vi venter på opptak, forteller den unge skuespilleren.

– Tror du kompisene dine misunner deg dette?

– Egentlig ikke så mye. Eller, antakeligvis. Kanskje, lander 10-åringen på.

Stor utfordring

For Herborg Kråkevik er det en ekstra utfordring å jobbe med barn.

– Jeg er ikke veldig tålmodig med barn, egentlig. Ungene gjør det de har fått beskjed om – og ikke mer enn det. De tenker ikke på at de virkelig må hjelpe til for at motspilleren skal bli ordentlig sint, for eksempel. Så det er lite hjelp sånn sett. Men jeg har bare godt av det, det bidrar til at jeg utvikler meg.

Etter hvert får Kråkevik selskap av skuespillere som Gisken Armand, Edward Schultheiss, Jon Skolmen, Robert Stoltenberg, Bjarte Tjøstheim og Paul-Ottar Haga.

Neste påske skal alle de 24 episodene være ferdig klippet. Premieren er 1. desember 2012.

Siste nytt: Kultur

 • Trailer "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant". Kinopremiere 25. desember 2013.

  Kan få publikumspris

  Den svenske filmen «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» er nominert til publikumsprisen foran European Film Awards 2014.
  Den svenske filmen ble også en stor publikumsfavoritt her i Norge, melder NTB.

 • Susanne Sundfør på Bergenfest 2007 - Foto: unknown / NRK
  Foto: unknown / NRK

  Sundfør til de unge

  Sterke artistnavn som Susanne Sundfør, Thea & The Wild, Sondre Lerche og Jaga Jazzist står på artistlisten når Oslo-scenen Parkteatret byr på konserter for unge publikummere.
  Det er såkalt fri aldersgrense, og man retter seg spesielt mot dem mellom 14 og 18 år med tidligere konsertstart og rimelig inngangspris, melder NTB.

 • Ny smakebit fra Foo Fighters

  Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.