Hopp til innhold

- Lå våken og tenkte på rollen

Noomi Rapace bestemte seg med én gang hun leste manuset til «Babycall».

Video Noomi Rapace

NRK møtte Noomi Rapace på filmsettet til «Babycall», der hun har omtrent tre uker igjen av innspillingen. Hun var slett ikke vond å be da hun fikk tilbud om å spille i filmen, forteller hun.

– Jeg bestemte meg for at jeg ville gjøre denne rollen med én gang jeg leste manus. Jeg ble helt forhekset. Jeg fikk ikke sove. Og da jeg til slutt sovnet, drømte jeg om rollefiguren.

Rapace mener manuset til filmen et ekstremt bra skrevet. – Det er spennende og overhodet ikke forutsigbart. Jeg elsker, når jeg for eksempel ser en film, at man ikke aner hvor det kommer til å ende.

Babycall

Fra settet til 'Babycall'.

– Langt fra Lisbet Salander

Noomi Rapace spiller Anna, en kvinne som lever sammen med sin åtteårige sønn. Hun har fått hemmelig identitet fordi eksmannen hennes var voldelig.

– Hun kommer til en leilighet som hun aldri har sett før, og begynner på nytt. Hun er skadet, og veldig redd.

Rapace syns ikke rollefiguren Anna likner på hennes internasjonalt kjente rolle Lisbet Salander fra Millennium-trilogien .

– Hun er nok temmelig langt fra Lisbet. Salander var veldig hard, et enneske som var aggressiv og sint. Denne kvinnen er også traumatisert, men har heller gått den motsatte veien.

Babycall

Fra settet til 'Babycall'.

– Genre er uinteressant

«Babycall» er en thriller, skrevet og regissert av Pål Sletaune . Rapaces rollefigur Anna kjøper en babycall for å overvåke sønnen, men merkelige lyder slår inn fra andre steder i blokken der de bor. Anna tror hun hører at et barn blir drept.

Rapace syns ikke filmens genre er viktig.

– Jeg er ganske uinteressert i å dele inn filmer i genre. Så lenge det er et bra manus og en bra regissør, spiller det ingen rolle om det er drama eller hva det er. Jeg er ikke så interessert i rene komedier, men alt annet kan være interessant. Det kommer an på hvem som er med.

Babycall

Pål Sletaune instruerer Noomi Rapace.

– Sletaune en fantastisk regissør

Hun syns ikke det er særlig forskjell på å jobbe i Norge, Sverige eller Danmark, men mener at Skandinavia er i ferd med å smelte sammen til ett filmmiljø.

– Pål Sletaune er en fantastisk regissør som kunne ha jobbet hvor som helst i verden. Det har også vært kjempegøy å jobbe med Kristoffer Joner, og med Vetle som spiller sønnen min.

Pål Sletaune

Regissør Pål Sletaune.

Foto: NRK

Foreldres angst

Regissør Pål Sletaune mener Noomi Rapace kjente igjen angsten og psyken til hovedpersonen i «Babycall». – Dette er en film om liv og død. Om å leve, og om man kan leve hvis de man elsker er i fare og kanskje dør.

Sletaune prøvefilmet mange skuespillere, men valget av Rapace var lett.

– Da Noomi kom på banen var det fantastisk med én gang. Hun hadde også en veldig forståelse for manus. Alle hovedrolleinnehaverne i filmen har barn selv, og vet hvor utsatt man er når man har barn. Det var stor forskjell på de som prøvespilte, mellom de som har barn og de som ikke har det.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.