OL-sendinger i HD - En ny logo øverst i høyre hjørne av på skjermen markerer at sendingen er i HD. NRK

En ny logo øverst i høyre hjørne av på skjermen markerer at sendingen er i HD.

Foto: NRK

Snart begynner HD-festen på NRK

OL i Vancouver blir startskuddet for en ny TV-æra med sylskarpe bilder på NRK. 12. februar er datoen for NRKs aller første sending i HD.

Når OL fra Vancouver er i gang i midten av februar, vil NRK gjøre alle direktesendingene fra OL tilgjengelige i HD. Dermed fremskyndes den planlagte overgangen til en teknologi som gir skarpere bilder enn du noen gang før har fått fra NRK.

– Dette gjør vi for å være tidlig ute med HD (High Definition), som åpenbart er det som kommer. NRK har tradisjon for å være den som brøyter vei, og slik blir situasjonen nå også. Sammen med TV 2, som også har startet med HD-sendinger, drar vi det norske tv-publikummet over til HD, sier NRKs kommunikasjonsdirektør Sigurd Sandvin.

Alle direktesendinger fra OL i Vancouver på NRK 1 blir sendt i HD. Første sending blir fredag 12. februar, når OL-studio starter kl. 2014.

I 2008 gjennomførte NRK en prøvesending OL i Beijing, åpningsseremonien i HD

Slik får du sett NRK i HD:

 • For å kunne ta i mot den forbedrete bildekvaliteten hjemme i stua, er det en forutsetning at mottakerne har HD-klar TV og HD-dyktig digitalboks.
 • Alle godkjente RiksTV-mottakere i det digitale bakkenettet kan ta i mot HD, mens de som bruker Viasat, CanalDigital, Get, Altibox og øvrige anlegg, trenger en egen HD-boks for å kunne se bildet i HD-kvalitet.
 • Her er det ulike bokser på markedet, men for å være sikker bør man ta kontakt med sin leverandør for nærmere informasjon.
 • Alle sendeplattformer, dvs. satellitt, kabel og bakkenett, vil få tilbud om HD-signalet.

Se også: De beste flatskjermene

Himmelblå og MGP også i HD

Dette betyr at også en rekke andre TV-programmer og filmer som NRK har planlagt å sende denne våren blir sendt i HD-kvalitet fra og med 12. februar.

 • Den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen
 • Dramaserien "Himmelblå"
 • Dokumentarserien Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Blant spillefilmer som blir sendt i HD er: Drageløperen, Spiderman 2, Den unge Jane Austen og Det gylne kompasset.

Etter hvert vil stadig flere programmer bli sendt i HD.

Se også:

Overgangen koster

- Det innholdet som får ekstraverdi av HD blir prioritert. Det betyr f.eks større dokumentarer, store naturproduksjoner - og sport selvsagt, der man også får en merverdi, sier Arne Helsingen, programsjef i NRK.

NRK må skifte alt fra kabler til kameraer, redigeringsutstyr og nytt sendeutstyr, for å kunne sende alt NRK-innhold i HD-kvalitet, derfor går overgangen skrittvis.

- Hvis alt NRK-innhold skulle sendes i denne bildekvaliteten allerede i dag, ville det ha kostet over 700 millioner utenfor NRKs budsjettet. I første omgang er det NRK1 som går over fra SD (standard definisjon) til HD (high definision), sier Helsingen.

Se også: Fotball-VM filmes i 3D

Siste nytt: Kultur

 • Trailer "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant". Kinopremiere 25. desember 2013.

  Kan få publikumspris

  Den svenske filmen «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» er nominert til publikumsprisen foran European Film Awards 2014.
  Den svenske filmen ble også en stor publikumsfavoritt her i Norge, melder NTB.

 • Susanne Sundfør på Bergenfest 2007 - Foto: unknown / NRK
  Foto: unknown / NRK

  Sundfør til de unge

  Sterke artistnavn som Susanne Sundfør, Thea & The Wild, Sondre Lerche og Jaga Jazzist står på artistlisten når Oslo-scenen Parkteatret byr på konserter for unge publikummere.
  Det er såkalt fri aldersgrense, og man retter seg spesielt mot dem mellom 14 og 18 år med tidligere konsertstart og rimelig inngangspris, melder NTB.

 • Ny smakebit fra Foo Fighters

  Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.