OL-sendinger i HD - En ny logo øverst i høyre hjørne av på skjermen markerer at sendingen er i HD. NRK

En ny logo øverst i høyre hjørne av på skjermen markerer at sendingen er i HD.

Foto: NRK

Snart begynner HD-festen på NRK

OL i Vancouver blir startskuddet for en ny TV-æra med sylskarpe bilder på NRK. 12. februar er datoen for NRKs aller første sending i HD.

Når OL fra Vancouver er i gang i midten av februar, vil NRK gjøre alle direktesendingene fra OL tilgjengelige i HD. Dermed fremskyndes den planlagte overgangen til en teknologi som gir skarpere bilder enn du noen gang før har fått fra NRK.

– Dette gjør vi for å være tidlig ute med HD (High Definition), som åpenbart er det som kommer. NRK har tradisjon for å være den som brøyter vei, og slik blir situasjonen nå også. Sammen med TV 2, som også har startet med HD-sendinger, drar vi det norske tv-publikummet over til HD, sier NRKs kommunikasjonsdirektør Sigurd Sandvin.

Alle direktesendinger fra OL i Vancouver på NRK 1 blir sendt i HD. Første sending blir fredag 12. februar, når OL-studio starter kl. 2014.

I 2008 gjennomførte NRK en prøvesending OL i Beijing, åpningsseremonien i HD

Slik får du sett NRK i HD:

 • For å kunne ta i mot den forbedrete bildekvaliteten hjemme i stua, er det en forutsetning at mottakerne har HD-klar TV og HD-dyktig digitalboks.
 • Alle godkjente RiksTV-mottakere i det digitale bakkenettet kan ta i mot HD, mens de som bruker Viasat, CanalDigital, Get, Altibox og øvrige anlegg, trenger en egen HD-boks for å kunne se bildet i HD-kvalitet.
 • Her er det ulike bokser på markedet, men for å være sikker bør man ta kontakt med sin leverandør for nærmere informasjon.
 • Alle sendeplattformer, dvs. satellitt, kabel og bakkenett, vil få tilbud om HD-signalet.

Se også: De beste flatskjermene

Himmelblå og MGP også i HD

Dette betyr at også en rekke andre TV-programmer og filmer som NRK har planlagt å sende denne våren blir sendt i HD-kvalitet fra og med 12. februar.

 • Den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen
 • Dramaserien "Himmelblå"
 • Dokumentarserien Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Blant spillefilmer som blir sendt i HD er: Drageløperen, Spiderman 2, Den unge Jane Austen og Det gylne kompasset.

Etter hvert vil stadig flere programmer bli sendt i HD.

Se også:

Overgangen koster

- Det innholdet som får ekstraverdi av HD blir prioritert. Det betyr f.eks større dokumentarer, store naturproduksjoner - og sport selvsagt, der man også får en merverdi, sier Arne Helsingen, programsjef i NRK.

NRK må skifte alt fra kabler til kameraer, redigeringsutstyr og nytt sendeutstyr, for å kunne sende alt NRK-innhold i HD-kvalitet, derfor går overgangen skrittvis.

- Hvis alt NRK-innhold skulle sendes i denne bildekvaliteten allerede i dag, ville det ha kostet over 700 millioner utenfor NRKs budsjettet. I første omgang er det NRK1 som går over fra SD (standard definisjon) til HD (high definision), sier Helsingen.

Se også: Fotball-VM filmes i 3D

Siste nytt: Kultur

 • Danske Se og Hør - Foto: Christian Liliendahl / NTB scanpix
  Foto: Christian Liliendahl / NTB scanpix

  Se og Hør-skandalen øker i omfang

  Datatilsynet i Danmark har bedt SAS og Rikshospitalet gi detaljer rundt hvordan de håndterer følsomme personopplysninger. Bakgrunnen er mistanke om at ansatte har lekket opplysninger til danske Se og Hør, skriver Mediawatch.dk.

 • Ukraina - Foto: GENYA SAVILOV / Afp
  Foto: GENYA SAVILOV / Afp

  Kraftig økning i drap på mediefolk

  61 journalister, fotografer og medhjelpere ble drept på jobb i løpet av første halvår, skriver Journalisten. 36 av dem døde mens de dekket krigshandlinger, mens de resterende ble drept mens de dekket kriminalitet og korrupsjon.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.