OL-sendinger i HD - En ny logo øverst i høyre hjørne av på skjermen markerer at sendingen er i HD. NRK

En ny logo øverst i høyre hjørne av på skjermen markerer at sendingen er i HD.

Foto: NRK

Snart begynner HD-festen på NRK

OL i Vancouver blir startskuddet for en ny TV-æra med sylskarpe bilder på NRK. 12. februar er datoen for NRKs aller første sending i HD.

Når OL fra Vancouver er i gang i midten av februar, vil NRK gjøre alle direktesendingene fra OL tilgjengelige i HD. Dermed fremskyndes den planlagte overgangen til en teknologi som gir skarpere bilder enn du noen gang før har fått fra NRK.

– Dette gjør vi for å være tidlig ute med HD (High Definition), som åpenbart er det som kommer. NRK har tradisjon for å være den som brøyter vei, og slik blir situasjonen nå også. Sammen med TV 2, som også har startet med HD-sendinger, drar vi det norske tv-publikummet over til HD, sier NRKs kommunikasjonsdirektør Sigurd Sandvin.

Alle direktesendinger fra OL i Vancouver på NRK 1 blir sendt i HD. Første sending blir fredag 12. februar, når OL-studio starter kl. 2014.

I 2008 gjennomførte NRK en prøvesending OL i Beijing, åpningsseremonien i HD

Slik får du sett NRK i HD:

  • For å kunne ta i mot den forbedrete bildekvaliteten hjemme i stua, er det en forutsetning at mottakerne har HD-klar TV og HD-dyktig digitalboks.
  • Alle godkjente RiksTV-mottakere i det digitale bakkenettet kan ta i mot HD, mens de som bruker Viasat, CanalDigital, Get, Altibox og øvrige anlegg, trenger en egen HD-boks for å kunne se bildet i HD-kvalitet.
  • Her er det ulike bokser på markedet, men for å være sikker bør man ta kontakt med sin leverandør for nærmere informasjon.
  • Alle sendeplattformer, dvs. satellitt, kabel og bakkenett, vil få tilbud om HD-signalet.

Se også: De beste flatskjermene

Himmelblå og MGP også i HD

Dette betyr at også en rekke andre TV-programmer og filmer som NRK har planlagt å sende denne våren blir sendt i HD-kvalitet fra og med 12. februar.

  • Den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen
  • Dramaserien "Himmelblå"
  • Dokumentarserien Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Blant spillefilmer som blir sendt i HD er: Drageløperen, Spiderman 2, Den unge Jane Austen og Det gylne kompasset.

Etter hvert vil stadig flere programmer bli sendt i HD.

Se også:

Overgangen koster

- Det innholdet som får ekstraverdi av HD blir prioritert. Det betyr f.eks større dokumentarer, store naturproduksjoner - og sport selvsagt, der man også får en merverdi, sier Arne Helsingen, programsjef i NRK.

NRK må skifte alt fra kabler til kameraer, redigeringsutstyr og nytt sendeutstyr, for å kunne sende alt NRK-innhold i HD-kvalitet, derfor går overgangen skrittvis.

- Hvis alt NRK-innhold skulle sendes i denne bildekvaliteten allerede i dag, ville det ha kostet over 700 millioner utenfor NRKs budsjettet. I første omgang er det NRK1 som går over fra SD (standard definisjon) til HD (high definision), sier Helsingen.

Se også: Fotball-VM filmes i 3D

Hvem er du i Kampen for tilværelsen?

Hvem i Kampen for tilværelsen likner mest på deg? Ta quizen, og finn ut om du er småbitre Jørgen, språkinteresserte Tomasz, prosjektorienterte Karianne eller synske Anneli.

Telemarkforskning utgir årlig en oversikt over kulturnivået i norske kommuner. Indeksen rangerer alle de 428 kommunene i Norge etter ti ulike kulturbaserte kriterier. Tallene i kartet viser hvordan din kommune rangerer blant de 428 kommunene i landet.

Her er Norges beste kulturkommuner

Røros kommune kan for tredje gang skryte av tittelen «Norges beste kulturkommune», etter å ha stukket av med seieren i Norsk kulturindeks 2014. Sjekk hvordan det står til med kulturnivået i din kommune.

Les saken