De beste flatskjermene

Ikke velg for liten skjerm! Det er ett av rådene i denne stortesten av flatskjermer i "folkeformatene" 40 og 42 tommer. Alle er gode tv-er, men noen peker seg spesielt ut.

Flatskjermer
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Kombinasjonen høy skjermoppløsning og høykvalitets tv-sendinger (blant annet i HD) gjør det enda viktigere enn før å tenke skjermstørrelse når du kjøper ny tv. Det dårligste valget man kan gjøre er å kjøpe for liten skjerm, mener vårt testpanel.

Hvis avstanden fra sofaen til skjermen er to – tre meter, er 40/42-skjermene den riktige størrelsen når du vil ha fullt utbytte av investeringen. Det er dette formatet som nå velges av et flertall som kjøper ny tv.

Lyd og Bilde har testet 10 flatskjermer som trolig blir ganske så populære i månedene framover. Flere av dem er helt nye. Prisene varierer fra 11.000 til 15.000 kroner, med de fleste av skjermene i den hyggelige delen av skalaen. Og plasmaen henger fortsatt med!

Bildekvalitet er testens viktigste målestokk, selv om også lyd, brukervennlighet og allsidighet teller med. Og ikke minst hvilken modell som gir mest og best tv for pengene.

JVC LT-42DV1BU

JVC LT-42DV1BU
Foto: John Nordahl, Lyd og Bilde

kr. 12 000 veiledende
En stilren og lekker tv, som også kan lese musikk og bildefiler fra minnepenn via USB-inngangen. Får pluss for matt overflate som demper skjermrefleks. Godkjent kvalitet også på bilde og lyd, men trenger litt justering av bildet før resultatet blir bra nok. Likevel ikke toppkarakter på grunn av tradisjonell baklysteknologi som overgås av de nye LED-skjermene.
Samlet vurdering: 4 poeng av 6 mulige.

Toshiba 42XV635DN

Toshiba 42XV635DN
Foto: John Nordahl, Lyd og Bilde

kr. 11 000
Også denne skjermen er uten det nye LED-baklyset, og har derfor et noe snevert kontrastomfang. God brukervennlighet, ikke minst takket være store og lettleste menyer. Bra lyd trekker også opp, men kontrast og lysstyrke kunne vært noe bedre. Alt i alt en skjerm som formidler vanlige tv-sendinger på en god måte.
Samlet vurdering: 4 poeng

Finlux 42FLSE850SU

Finlux 42FLSE850SU
Foto: John Nordahl, Lyd og Bilde

kr. 10 000
En lekker skjerm, og en av de tynneste selv om den ikke har LED-baklys. Ikke testens beste bildekvalitet, men langt fra avskrekkende dårlig. Bildet kan enkelt justeres til optimal kvalitet. Begrenset svartnivå. Lyden er helt grei til vanlig tv-titting, men de film- og musikkinteresserte vil nok ønske et separat lydanlegg. Ganske hyggelig prislapp, dette er testens rimeligste tv. Har innebygget MPEG4-basert tv-mottaker (ennå ikke godkjent av RiksTV, som jobber med saken).
Samlet vurdering: 4 poeng

Grundig Vision 7 42

Grundig Vision 7 42
Foto: John Nordahl, Lyd og Bilde

kr. 12 000
Nok et trygt valg hvis du først og fremst leter etter en god allround-tv til en relativt fornuftig pris. Har tv-mottaker godkjent for det norske bakkenettet. Kan ikke matche de aller beste på kontrast og bildedybde, men holder absolutt mål til variert tv-innhold som serier, sport og underholdning. God brukervennlighet og mange kjekke finesser. Lyden er det minst imponerende ved denne flatskjermen.
Samlet vurdering: 4 poeng

Sharp LC-40LU700E

Sharp LC-40LU700E
Foto: John Nordahl, Lyd og Bilde

kr. 12 000
Sharp-skjermen er en av to i testen som bruker LED-teknologi, og den eneste med ekte LED-baklys. Og det til en ganske fornuftig pris. Her er kontrast og lysstyrke i toppklassen, men fabrikkinnstillingene tilsier en del justering av bildet før resultatet blir bra. Da kan denne skjermen til gjengjeld by på et imponerende bilde. Fordi lysdiodene er montert rett bak LCD-panelet, og ikke på sidene slik noen konkurrenter satser på, er Sharp-skjermen langt fra den tynneste. Men med riktig innstilling gjør den jobben og vel så det.
Samlet vurdering: 5 poeng

LG 40SL8000

LG 40SL8000
Foto: John Nordahl, Lyd og Bilde

kr. 12 000
Kvalitetsmessig havner denne skjermen ikke helt i toppen, men avstanden til de beste er ikke stor. Bør være interessant både for design- og prisbevisste. Utmerket brukervennlighet og svært gode bilder. Spesielt imponerende er evnen til å beholde skarpheten under bevegelser, noe som blant annet er en fordel når man ser sport og naturprogrammer. Speilblank skjerm kan skape sjenerende refleks, men ellers er dette rett og slett et godt kjøp.
Samlet vurdering: 5 poeng

Sony KDL-40W5500

Sony KDL-40W5500
Foto: John Nordahl, Lyd og Bilde

kr. 11 000
Sonys nye 40-tommer er en skikkelig god allrounder. Suverent svartnivå gjør tv-en ypperlig til filmbruk, mens god skarphet og bevegelseskompensering gjør sports-sendingene til en fryd. Meget gode standardinnstillinger fra fabrikken, uten store behov for endringer fra brukerens side. Og ok lyd til vanlige tv-sendinger.

Samlet vurdering: 5 poeng
Beste kjøp!

Philips 42PFL8404

Philips 42PFL8404
Foto: John Nordahl, Lyd og Bilde

kr. 12 000
En velutstyrt og påkostet tv spekket med alt Philips har av eksklusiv bildebehandling og multimediafunksjoner. Litt overdrevne fabrikkinnstillinger tilsier at man slår av funksjoner i bildemenyen for å få de virkelig gode resultatene. Og det får man! Riktig innstilt gir denne skjermen glatte bilder med suveren skarphet og detaljrikdom, samt velbalansert og naturlig fargegjengivelse. De innebygde høyttalerne gir lyd med kraft og dynamikk.
Samlet vurdering: 5 poeng
Spesielt anbefalt

Panasonic TX-P42V10

Panasonic TX-P42V10
Foto: John Nordahl, Lyd og Bilde

kr. 15 000
Testens eneste plasmaskjerm – og den dyreste – greier seg bra i konkurransen mot LCD og LED-baserte tv-er. Her får du alle plasmaens fordeler og nesten ingen ulemper. Skjermen er riktignok tykkere og tyngre enn konkurrentene, men bildekvalitet i toppklasse er vel tross alt det viktigste? En ny type bildepanel gir både høyere lysstyrke og lavere strømforbruk enn på fjorårets modeller fra Panasonic. Bildene med naturlige farger er helt fri for hakkete eller utydelige bevegelser. Lyden er også klart bedre enn gjennomsnittet.
Samlet vurdering: 5 poeng
Spesielt anbefalt

Samsung UE40B6050

Samsung UE40B6050
Foto: John Nordahl, Lyd og Bilde

kr. 14 000
Denne LED-skjermen er en reell konkurrent til plasma på film. En rimeligere og enklere utstyrt versjon av den populære 7-serien, men hvis du greier deg uten streaming via nettverk og internettbaserte tjenester er dette er svært godt alternativ. En meget brukervennlig skjerm som også kan utstyres med en såkalt CA-modul og kort for RiksTV. Og helt i tetskiktet når det gjelder svartnivå og kontrast. Selv de minste detaljer og nyanser kommer svært godt fram. Best av alt: den leverer førsteklasses bilder rett opp av esken, uten store behov for etterjusteringer. Flott design gjør at skjermen også er lekker å se på når bildet er slått av. Tynn lyd er den største svakheten, men ikke større enn av denne kåres til testens beste flatskjerm.
Samlet vurdering: 5 poeng
Best i test!

Samsung UE40B6050 (t.v.) og Sony KDL-40W5500

Begge de to testvinnerne har et lekkert design. Fra venstre Samsung (best i test) og Sony (beste kjøp).

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)