Fotball-VM filmes i 3D

25 kamper blir filmet med helt ny teknologi - men får du se det?

Sony i 3D

Denne rykende ferske reklamekampanjen hinter om tekniske framskritt. 25 kamper skal filmes med den nye 3D-teknologien. Det er lite trolig du får oppleve realismen i Norge.

Sony kunngjorde nylig at de ville filme 25 av neste års kamper i fotball-VM i 3D-tv. Det innebærer at kampene kan sees i dybde på spesialtilpassede TV’er, og vil ifølge selskapet gi en opplevelse ikke ulikt å sitte på stadion.

Spesialtilpassede båder skal settes opp i Berlin, London, Mexico City, Paris, Rio De Janeiro, Roma og Sydney. Her skal publikum få muligheten til å se kampene gjennom spesialtilpassede 3D-briller.

Slik virker 3D-tv
Foto: Sony

LES OGSÅ: Slik blir Fotball-Norge 2010

Det er ikke verken kjent eller klart om noen får, eller vil ta sjansen på å overføre TV-signalene i 3D – det er i skrivende stund bare én europeisk TV-kanal som vil ha 3D-innhold i løpet av første halvdel av 2010 – det er en av Sky-kanalene i Storbritannia som vil begynne sine prøvesendinger i løpet av våren, men de har ikke rettigheter til å vise kampene.

Sony først

3D-teknologien har vært på vei en kort stund, men problemene har vært flere. Elektronikkselskapene har vært skeptiske til å satse på 3D-teknologi når ingen produserer innhold. Og innholdsprodusentene har ikke villet satse på 3D når elektronikkselskapene ikke bygger TV-sett.

LES OGSÅ: Slik trekkes VM-gruppene

Samtidig er det relativt kort tid siden elektronikkbransjen introduserte HD-tv for folk flest. Det er fremdeles mange som ikke har gått over til HD-utstyr.

Nå er det likevel Sony som tar føringen, og de lover å levere 3D -innhold på flere plattformer, Blu-Ray-spillere og Playstation 3 i løpet av 2010. I tillegg kommer de nye TV-ene.

Men kan 3D-teknologien likevel komme til Norge i tide for mesterskapet?

Telenor SBC satte med brask og bram opp satellitten Thor 6 fra Fransk Guyana tidligere i vinter. Den skal gi plass på TV-båndet til å sende 3D-signaler, men utviklingen har ennå ikke tatt igjen investeringene.

LES OGSÅ: Vellykket oppskytning av Thor 6

– Konsentrerer oss om HD

I Norge er det Viasat som har kjøpt rettighetene til å vise mesterskapet. De oppretter en egen kanal for å vise fotball, men har ingen planer om å vise noe i 3D.

– Det er mye som skal på plass før vi eventuelt tilbyr 3D. Vi konsentrerer oss akkurat nå om å levere et godt HD-produkt. 3D er en morsom og spennende utvikling, men vi kommer ikke til å konsentrere oss om det, sier presseansvarlig Øystein Hygen Christensen i Viasat til NRK.no.

– Et nytt, lite skritt for fotballfolket

Til tross for at 3D neppe blir en løsning for fotballentusiaster uten reisepass til Sør-Afrika, ser NRKs legendariske fotballekspert Arne Scheie lyst på utviklingen.

– Det er klart det er et skritt videre. Vi som har opplevd overgangen fra svarthvitt til farger ser jo at teknikken stadig blir bedre og bedre. Og når Norge ikke er med er det ikke mange som kommer til å reise ned for å overvære kampene. Da kan en slik løsning være et godt substitutt. Med skikkelig kvalitet kan dette bli et nytt lite skritt for fotballfolket.

Arne Scheie
Foto: Steinarr Sommerset / NRK

Arne Scheie kommer ikke til å dra ned til Sør-Afrika til neste år. NRK har ikke kjøpt rettighetene til å vise mesterskapet, og det ser heller ikke ut til at NRK skal vise noen av kampene.

– Du drar ikke ned på eget initiativ?

– Nei, jeg er kommet så langt at jeg har innsett at jeg er fotballinteressert. Det innebærer at jeg ikke liker å sitte på dårligste plass, bak mål for eksempel. Da er det jo bra å få slike løsninger som 3D-tv, sier han.

Kulturstrøm

 • Skal lede Sildajazz

  Andreas Meland blir ny sjef for jazzfestivalen i Haugesund. Meland har blant annet jobbet med jazz i plateselskapet Grappa. – Jeg brenner sterkt både for min hjemby Haugesund, for jazz og for en stor bredde av musikalske uttrykk, sier han i en pressemelding.

  Andreas R. Meland
  Foto: Sildajazz / NPK
 • Store metoo-forskjeller

  I svenske aviser fikk metoo-kampanjen fire ganger så stor oppmerksomhet som i danske aviser, ifølge en undersøkelse fra Nordicom. I Sverige ble kampanjen omtalt som en folkebevegelse, mens danskene i større grad omtaler det som en «heksejakt».

 • Planlegger ny Live Aid

  Trettifem år etter at verdens popstjerner holdt Live Aid-konserter til inntekt for nød i Afrika, planlegges en ny massiv musikkmønstring. Denne gangen er det kampen for å oppnå FNs klimamål som skal motivere musikere og publikum til å skaffe penger. Prosjektet har fått tittelen «Global Goal Live», og er planlagt holdt på fem kontinenter 26. september 2020, melder CNN.

  Bob Geldof Live Aid 1985
  Foto: JOE SCHABER / Ap