Hopp til innhold

Slik skal Widvey få Film-Norge på rett kjøl

Refusjonsordning for filmproduksjoner, mindre byråkrati og styrking av de regionale filmsentrene: Dette er hovedtrekkene i Filmmeldingen kulturministeren presenterte fredag.

Thorhild Widvey

KLAR MELDING: Kulturminister Thorhild Widvey presenterte fredag regjeringens filmmelding på Filmens hus i Oslo. Hovedtrekkene er styrket regional filmproduksjon og enklere tilskuddssystem.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I dag la kulturminister Thorhild Widvey frem den for mange etterlengtede Filmmeldingen. Her skisserer regjeringen hovedtrekkene i sin filmpolitikk.

På forhånd var det kjent at regjeringen vil innføre en form for insentivordning for filmproduksjon i Norge, og at de ønsket å styrke filmmiljøene utenfor Oslo.

Les: Regjeringen oppretter insentivordning for film

Slik oppsummerte Widvey selv hovedtrekkene i Filmmeldingen da hun fredag inntok talerstolen på Filmens hus i Oslo:

  • Nye filmpolitiske mål
  • Enklere, mer fleksibelt tilskuddssystem
  • Styrking av regional filmproduksjon
  • Helhetlig filmforvaltningspolitikk

Filmprodusenter kan få pengene tilbake

I Filmmeldingen som fredag formiddag ble lagt ut på Kulturdepartementets hjemmesider, fremgår det at regjeringen vil jobbe for å få på plass en insentivordning som skal tre i kraft fra 2016.

– Med sin fantastiske natur og arkitektur, bør Norge være et naturlig land for internasjonale filmproduksjoner, fastslo Widvey.

Hun mente det først og fremst har vært høyt prisnivå og manglende insentivordninger som frem til nå har stått i veien for å produksjoner som «Viking» til Norge.

Dette er hovedtrekkene i regjeringens foreslåtte modell for en insentivordning som skal filmproduksjoner til høykostlandet Norge ved å tilby direkte refusjon av deler av produksjonsutgiftene.

  • Insentivordningen skal gjelde for både nasjonale og internasjonale produksjoner, men tilskudd fra insentivordningen skal ikke kunne kombineres med produksjonsstøtte fra Norsk filminstitutt (NFI). Ordningen kan imidlertid kombineres med før- og etterhåndsstøtte, og med tilskudd fra de regionale filmfondene.
  • Insentivordningen blir refusjonsbasert, med en øvre grense for hvor store utlegg produksjonen kan få refundert.
  • Insentivordningen skal administreres fra Bergen, men legges under NFI.
  • De regionale sentrene skal selv avgjøre hvordan de skal prioritere, organisere og finansiere arbeidet med å legge til rette for og tiltrekke flere film- og serieproduksjoner til sin region.

Widvey varsler at regjeringen vil komme nærmere tilbake på omfanget på insentivordningen, altså hvor mye en enkelt produksjon kan få refundert.

Vil gi regionene mer penger og mer makt

Det var også på forhånd kommet tydelige signaler om at regjeringen ønsker å styrke den regionale filmsatsingen. Filmmeldingen inneholder følgende forslag:

  • Tilskuddene til regionale filmtiltak for barn og unge som i dag ligger hos NFI, skal overføres til de regionale filmsentrene, som skal få større ansvar for barn og unge og talentutvikling.
  • Sentrene skal fortsatt jobbe for å utvikle lokal og regional filmbransje ved å gi tilskudd til utvikling og produksjon av kort- og dokumentarfilm.
  • Dagens prøveordning med tilskudd til regionale filmfond foreslås avviklet, og erstattet av en ny ordning med to eller tre større regionale filmfond.
  • Den nasjonale filmkommisjonen, som i dag ligger under NFI, skal avvikles, og oppgavene flyttes til de regionale filmkommisjonærene. Filmkommisjonene skal tilrettelegge for filmproduksjoner i sin region.

Kulturstrøm

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters