Hopp til innhold

Nytt liv for Gorgoroth

Gorgoroth er endeli klar for å gi ut musikk igjen, etter krangling om bandnavnet i rettsalen.

Gorgoroth anno 2009

Her er Gorgoroth anno 2009 i liveutgaven. Fra venstre: Bøddel, Infernus, Skyggen (live-session gitar), Pest og Vyl (live-session, trommer).

Foto: Christian Misje/Handout/NTB

Infernus i Gorgoroth

Infernus i Gorgoroth kan omsider vie seg helt til musikken igjen, og slipper bandets åttende studioalbum – etter en opprivende rettssak.

Foto: Fotogjengen/Studentersamfundet i Trondhjem
Infernus, Gorgoroth

– Jeg hadde ikke noe valg. Gorgoroth er det beste ved meg, sier grunnlegger Infernus om hvordan han tok opp kampen mot tidligere bandkolleger i retten.

Foto: Christian Misje/Handout/NTB

Etter offentlig krangling, opprivende rettssak og store utskiftninger av mannskapet kan Gorgoroth-grunnleggeren endelig snakke om musikk igjen.

Mandag kom bandets 9. studioalbum «Quantos Possunt Ad Satanitatem Trahunt».

– Var dette albumet en spesiell utgivelse?

– Det vil hver eneste utgivelse være, fastslår mannen som helst vil bli kalt for Infernus.

Han skrev halvparten av låtene i 2006, og resten frem til i fjor vår. Allerede den gang visste han at det ville bli et kræsj, som han sier:

– Vi jobbet sammen mer eller mindre profesjonelt, men var ikke kamerater. Det var et surt klima allerede lenge før konflikten oppsto.

Og konflikten er, kort fortalt, at bandet delte seg i to fraksjoner – som begge gjorde krav på navnet Gorgoroth – høsten 2007: Infernus på den ene siden, vokalist Gaahl og bassist King Ov Hell på den andre. Sistnevnte registrerte bandnavnet som varemerke, og dro ut sammen med Gaahl på turné som nettopp Gorgoroth.

Intet valg

– En psykisk utmattelsestaktikk.

Det er Infernus’ egen karakteristikk av hva hans gamle bandkamerater, nå motparter, bedrev. Selv var han aldri i tvil om at han ville holde ut – og at det måtte bli rettssak.

– Jeg hadde mange erfaringer med retten fra før, sier han selvironisk, for tidligere det året hadde han selv sluppet ut av fengselet etter noen måneders soning. Nå måtte han til pers igjen – og gå rettens vei selv.

– Jeg hadde ikke noe valg. Jeg har holdt på med Gorgoroth i 17 år, jeg føler det som om dette er meg på det beste. Og jeg visste også at jeg hadde en bra sak, sier Infernus til NTB.

Utfallet ble ifølge NRK.no en «knusende seier» for ham, der retten slo ettertrykkelig fast at han som grunnlegger hadde rettighetene til bandnavnet.

Lært mye

Infernus sier han sjøl har lært mye.

– Man må tenke litt på forhånd, skjønne at det er viktig å få papirarbeidet i orden først. I praksis lever mange i metalmiljøet ut rockemyten med ansvarsløshet og respektløshet.

Samtidig skulle han følge opp Gorgoroths 2006-album «Ad Majorem Sathanas Gloriam», som ble spellemannsnominert og av mange regnes som bandets beste utgivelse.

Denne gangen har Infernus skrevet all musikken selv. Tidligere har han stått for alt på noen plater, mens andre har bidratt på andre utgivelser.

– Det har vært sluttresultatet som tellet, ikke det korttenkte egoistiske. Jeg anser det ikke som særlig viktig å absolutt skulle få komme til å skrive all musikken selv, til enhver tid og til enhver pris. Det handler alltid om å presse seg til å bli bedre, sier han. Deri mener jeg det ligger å kjenne sine begrensninger, og levere når man er på topp og når det kjennes riktig.

Denne gangen ville han lage noe «hardere, mørkere og mer voksent». Med det i tankene valgte han også sitt nye mannskap.

Tilbake i folden

For det nye albumet innebærer også at vokalist Pest, Thomas Kronenes, er tilbake igjen. Han forsvant ut av Gorgoroth i 1997 av det Infernus kaller personlige grunner, og bor nå i USA. Siden bassist Frank Watkins, ellers kjent fra Obituary, er amerikansk har bandet nå to pendlere.

– En i Florida, en i Tennessee, fastslår Infernus som selv bor utenfor Bergen.

Også en annen eks-Gorgorother er tilbake igjen, gitarist Tormentor, som sa takk for seg i 2002, angivelig på grunn av et anstrengt forhold til King Ov Hell.

Det som har vært annerledes denne gangen slik han ser det, er at bandet fikk mer tid i studio – fordi den nye skiven er spilt inn hos bandets trommeslager Tomas Asklund.

– Var jeg ikke hos advokatene, så var jeg i studio, sier han tørt.

I gang med neste

Det var i fjor sommer, etter at Infernus og Asklund hadde gjort mye forarbeid sammen, at «nye» Gorgoroth samlet seg for å øve med tanke på både livespilling og plateinnspilling.

Gjenoppståtte Gorgoroth har allerede headlinet Hole In The Sky-festivalen i Bergen i august, som var bandets første livespilling på to år. Tidligere denne måneden kunne de oppleves under Uka i Trondheim.

Infernus lover norske fans at det blir livespilling her på berget også, selv om endelige avtaler ennå ikke er klare.

Og nå når han først er i gang, går det unna: Infernus og hans nye Gorgoroth-lag har allerede begynt på neste album. Han og trommeslager Asklund var nylig i Stockholm og jobbet med skisser til neste plate.

– Spesielt inspirert nå?

– Jeg skriver musikk hele tiden. Av og til kjennes den riktig, andre ganger ikke. Og siden du spør meg i dag, er svaret ja.

– Til slutt, hva betyr tittelen?

– Det er en harselas over et gammelt utsagn av Adam av Bremen, og betyr «for å omvende flest mulig til satanismen».

Kulturstrøm

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm