Hopp til innhold

Kung fu-legendens sønn får ikke vise seg på tv

Kjendiser som er tatt for bruk av narkotika, for kjøp av prostituerte eller brutt loven får ikke opptre på kinesisk tv.

Jackie Chan på den røde løperen til premieren på The Karate Kid i Fredrikstad kino fredag kveld.

TØFT FOR SØNNEN: Kung fu-legendene Jackie Chans sønn er i hardt vær. Han er en av dem som rammes av nye regler i Kina. Nå får ikke lenger kjendis-lovbrytere stille opp på tv.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Ingen kjendiser som har brutt loven får lov til å opptre på kinesisk tv, melder China Daily.

Tatt for bruk av narkotika

For få måneder siden brøt filmstjernen Kai Ko ut i tårer på tv fordi han sammen med Kung Fu-legenden Jackie Chans sønn Jaycee Chan, ble tatt for å bruke narkotika. Det betyr slutten på å vise seg på tv i Kina, har statlige medier bestemt.

Han ble tatt sammen med den taiwanske kjendisen Kai Ko.

Den kinesiske stjernen Jackie Chan er blant annet godt kjent her i Norge for å ha vært med i nyinnspillingen av «The Karate Kid »i Harald Zwarts regi. Sønnen hans Jaycee er en kjent person i hjemlandet og har blant annet vært med i kung fu-filmer som sin far.

Nå har altså kinesiske statlige medier sett seg lei på at film- og tv-stjerner blir tatt for bruk av narkotika, kjøp av prostituerte og bryter loven i det hele tatt. De får ikke lenger vise seg på kinesisk tv, film eller andre typer sendinger.

Kai Ko

TÅREVÅT: Kai Ko ble i september tatt for narkotikabruk sammen med sønnen til Jackie Chan, Jaycee.

Foto: JASON LEE / Reuters

Kina har den siste tiden møtt mye motbør for å hindre ytringsfriheten, og skal blant annet ha blokkert bildedelingstjenesten Instagram.

Forrige uke kom meldingen om at Hong Kong-demonstranter angripes av hackere.

– Skal ha en sunnere industri

Nå er det altså kjendiser som har brutt loven som ikke skal vises frem for kineserne.

Forbudet, som også inkluderer radio og annonser, er tiltak for å gjøre industrien sunnere.

Jackie Chans sønn, Jaycee, som selv har spilt i flere filmer, blir dermed ikke invitert til radio eller tv for å snakke om filmprosjekter eller får lov til å opptre i andre sammenhenger i statlige medier.

De statlige tv-selskapene mener at kjendiser som bruker dop eller bryter loven på andre måter, er dårlige forbilder for unge kinesere.

Flere statlige organisasjoner har den siste tiden nektet å ansette eller leie inn skuespillere og artister som ikke har greid å holde seg unna lovbrudd.

De nye reglene har blitt mottatt med både misnøye og begeistring.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters