Hopp til innhold

Årets beste ungdomsbok er kåret

Landets ungdommer har lest seg fram til at Thomas Enger får Uprisen for romanen «Den onde arven».

Thomas Enger

– Jeg har veldig lyst til å skrive flere ungdomsbøker nå, sier Thomas Enger. Han slo gjennom med krimserien om Henning Juul som er solgt til over 20 land. Nå har han blitt tildelt Uprisen for sin første ungdomsroman, «Den onde arven».

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Det viktigste av alt er at det er ungdommen selv som har kommet frem til at min bok er den beste, sier Thomas Enger om å få prisen.

– Vi forfattere elsker å få gode kritikker i avisen, men det er den direkte tilbakemeldingen fra de faktiske leserne som betyr mest og motiverer oss videre.

Over 600 skoleungdommer har vært involvert i kåringen for å velge ut den beste ungdomsboken fra i fjor.

Les også: Elevenes anmeldelser av vinnerboken

Flere bøker for de unge?

Den onde arven

«Den onde arven» er forfatterens første ungdomsbok.

Foto: Gyldendal forlag

Enger har har ikke hatt noen konkrete planer om flere ungdomsbøker, men synes det er svært inspirerende å få prisen.

– Jeg vil ikke love noen ting, men jeg har veldig lyst til å skrive flere ungdomsbøker nå.

Det finnes ikke noe dødpunkt, mener juryen, som forteller at handlingen er interessant og uforutsigbart, og at plottet er noe helt nytt.

Vinnerboken kjempet blant både fantasy og realistiske bøker om mobbing og depresjon.

Blanding av fantasy og thriller

«Den onde arven» handler om Julie, som er litt annerledes enn andre tenåringer. Hun bor sammen med bestefaren. Fordi hun blir mobbet, er en katt hennes eneste venn. Julie vet ikke hvor foreldrene hennes egentlig er

En kveld det er nordlys, finner hun en mystisk gjenstand som gir henne uvanlige krefter. Noen er villig til å drepe for å få tak i denne gjenstanden.

Forfatteren av boken, Thomas Enger , slo gjennom internasjonalt i 2010 med krimromanen «skinndød». «Den onde arven» er hans første ungdomsroman.

  • Den onde arven er en thriller bok, thriller er en sjanger som bruker spenning som sitt viktigste element. Et eksempel på en thriller bok er Da Vinci koden
  • Jeg elsker boken. Det er godt skrevet og det var vanskelig og legge fra seg boken! Den var veldig spennende.
  • Boken er en blanding av fantasy, thriller og krim, men den er mer fantasy enn krim. Krimaspektet du får er ifra Julie som finner ut mer om sin familie, hvordan pennen funker, hvorfor faren dro og hvorfor hun får mystiske krefter fra en penn.
Utdrag fra unge leseres egne anmeldelser (Foreningen !les)

Uprisen mer prestisjefylt

– Prisen blir større og vokser i alle ledd, og den begynner å bli mer synlig for forfatterne. Det som den er i ferd med å bli en mer prestisjefylt pris, sier Bjarte Bakken i Foreningen !les.

Stemningen var til å ta og føle på i festsalen i Kulturhuset Banken på Lillehammer, før vinneren ble kåret. De siste årene har hjertet i litteraturfestival-byen huset leseglad ungdom – og ikke minst forventningsfulle nominerte forfattere. Det betyr noe ekstra for vinneren å få Uprisen, siden det ikke er noen vanlig jury som står bak, men helt vanlig ungdom.

Bjarte Bakken

– Prisen blir større og vokser i alle ledd, sier Bjarte Bakken i Foreningen !les.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Disse var nominert:

Marte Aune: «May Lenda»
Tom Egeland:«Katakombens hemmelighet»
Thomas Enger: «Den onde arven»
Hilde Hylleskaar: «Det er her jeg skal være»
Tor Arve Røssland: «Svarte Mathilda III

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters