Hopp til innhold

Mette-Marit: – Bibliotekene er livsviktige

– Jeg har alltid elsket å gå på biblioteket med mamma, sier Kronprinsessen i Twitter-intervju. På det kongelige Litteraturtoget i år blir stoppene på lokale bibliotek, hvor H.K.H Mette-Marit intervjuer forfattere om identitet.

Litteraturtoget

– Det er ganske mye å holde styr på ti forfatterskap, jeg har ikke lyst å fornærme noen eller si noe feil, sier Kronprinsessen dagen før avreise med årets Litteraturtog. Men hun gleder seg til å vise at det er så mye fint å lese.

Foto: NRKbok/Nina Alida Nordbø / Instagram

NRKbok intervjuet Kronprinsessen på Twitter kvelden før avreise med Litteraturtoget. Der forteller hun at møtene hun skal ha med ti forfattere på to dager kjennes som et maraton akkurat nå.

Hva er drivkraften for å dra på boktur en gang til?

– Jeg er opptatt av at folk skal lese, forteller Kronprinsessen.

Mette-Marit på litteraturtoget

På Rognan snakket H.K.H Mette-Marit med unge lesere om deres favorittbøker da Litteraturtoget stoppet der i fjor.

Foto: Nina Nordbø / NRK

– Forbausende få og forbausende mange norske

Litteraturtoget, med sin åpne bibliotekvogn, reiser på boktur for andre gang. I år starter arrangementet på hovedbiblioteket i Trondheim før toget går videre til Oppdal, Ringebu og Hamar hvor Kronprinsessen intervjuer forfattere på de lokale bibliotekene.

Det blir et stopp i Lillehammer på veien også, hvor H.K.H Mette-Marit åpner Norsk Litteraturfestival og møter forfatterne Ruth Lillegraven og Ingvild H. Rishøi i boksalongen der.

Hvilke forfattere har betydd noe for deg det siste året?

– Forbausende få og forbausende at de er norske, svarer Kronprinsessen.

Under fjorårets Litteraturtog fortalte hun at hun leser lite norsk litteratur og holdt fram Philip Roth som sin desiderte favorittforfatter.

Nå har hun lest seg opp, hun møter en ti norske forfattere i løpet av den to dager lange reisen i år.

– Valgt med omhu og nysgjerrighet

Helga Flatland og Roy Jacobsen er med på samtalen om det selvbiografiske i litteraturen på hovedbiblioteket i Trondheim. I Oppdal dreier samtalen seg om ungdomstiden, og der er Harald Roseløw-Eeg og Tore Renberg med.

– De representerer et bredt utvalg av norske forfattere, sier H.K.H Mette-Marit om de som er invitert med.

– De er valgt med omhu og nysgjerrighet.

Kronprinsessen legger ikke skjul på at det er forfattere som har sagt nei til å være med på det kongelige Litteraturtoget, men vil ikke gå inn på vilke.

Fem forfattermøter

Under fjorårets reise vakte det stor oppmerksomhet da H.K.H Mette-Marit var så åpen om at faren hennes var alkoholiker, da hun fortalte hvor mye det betød for henne å lese om Knausgårds beskrivelse av forholdet til sin far.

I år er det forfattermøter som er den røde tråden. Blir det en mindre personlig reise denne gang?

– Både ja og nei. Jeg skal jo intervjue alle ti, så det blir jo nødvendigvis preget av det.

De siste forfatterne som intervjues på turen er de nye forfatterstemmene Ida Hegazi Høyer, som blir tildelt EUs litteraturpris i år, og Maria Navarro Skaranger som har brakdebutert med «Alle utlendinger har lukka gardiner». De er med i en samtale om røtter og identitet på biblioteket i Hamar.

Kulturstrøm

 • Norsk Journalistlag går ut av Det internasjonale journalistforbundet

  Norsk Journalistlag (NJ) har besluttet å si opp sitt medlemskap i det internasjonale journalistforbundet (IFJ). Det skriver NJ i en pressemelding.

  Begrunnelsen er fravær av demokratiske prosesser, og manglende reaksjon overfor det russiske forbundet som har etablert seg i okkuperte regioner i Ukraina.

  – Det er en trist dag og en alvorlig beslutning å ta. Vi opplever ikke dette som noen særlig demokratisk organisasjon. Det handler om vår tillit til den politiske delen av organisasjonen, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad til Medier24.

  Dag Idar Tryggestad
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
 • Nevø spiller Michael Jackson i film

  Michael Jacksons nevø Jaafar (26) skal spille popkongen i en ny, kommende film. Filminnspillingen begynner i løpet av året. Ifølge filmstudioet Lionsgate skal filmen utforske alle aspekter av den avdøde popkongens liv og hans mest ikoniske opptredener. Deadline skriver at filmen også vil behandle kontroversene rundt Michael Jackson.