Kunsten å tenke negativt

«Kunsten å tenke negativt» er en opptur. Filmen er vesentlig, dypt seriøs og uforskammet morsom, mener vår anmelder.

Regidebutanten Bård Breien tør og vil og får det til. Han har gjort en feil, ifølge mitt øye, i å utstyre Fridtjof Såheim med en dårlig raddis-parykk. Den skal forsterke rollens karakter. Men Såheim kler den ikke. Rollefiguren Geirr kler den heller ikke. Det er ingen bagatell, men vi forsøker ikke å tenke negativt om det.

Geirr (Fridtjof Såheim).

Geirr (Fridtjof Såheim).

Positivisme er makt

Skuespillerne er unike. De går inn i harmoniene og disharmoniene i den hardt prøvede gruppen av mennesker. Tre sitter i rullestol. Kan hende har andre der større problemer.

Kirsti Eline Torhaug har den vanskeligste rollen. Hun mestrer alle stemningsleier. Svenskene er heldige som ser henne oftere enn vi gjør.

«Kunsten å tenke negativt» er inntrykk fra et terapisamfunn som bruker positivisme for å manipulere virkelighetsoppfatningen. Vær glad, så kjenner du ikke at du har det vondt.

Filmen mer enn antyder at den som prediker positivisme vil erobre makt. Over syke og friske.

Terapeutisk hjernevask

Kjersti Holmen er lederen av den positivt tenkende samtalegruppen som nå hjemsøker trafikkskadde Geirr og hans ulykkelige samboer. Samboeren har behov for hjelp, og synes Geir har det også. Så nå ruller hjelperne inn. Geirr vil ikke la seg manipulere bort fra at lykken og samlivet forsvant med evnen til å ha sex. Han vil ikke late som om. Og når den terapeutiske hjernevasken møter motstand, mister flere i dette miserable selskapet, troen.

Lillemor (Kari Simonsen) og Geirr (Fridtjof Såheim).

Lillemor (Kari Simonsen) og Geirr (Fridtjof Såheim).

Det finnes liv som ikke er verd å leve.

Hvordan ror en 34-årig debuterende filmregissør en slik situasjon i land? Det røper vi ikke. Men han slutter stående. Vi gratulerer.

Lyd og video

Lenker

Siste nytt: Kultur

  • Ukraina - Foto: GENYA SAVILOV / Afp
    Foto: GENYA SAVILOV / Afp

    Kraftig økning i drap på mediefolk

    61 journalister, fotografer og medhjelpere ble drept på jobb i løpet av første halvår, skriver Journalisten. 36 av dem døde mens de dekket krigshandlinger, mens de resterende ble drept mens de dekket kriminalitet og korrupsjon.

  • Første titt på Tyldums nye film

    I dag kom første trailer til Morten Tyldums kommende storfilm «The Imitation Game». Filmen, som har Sherlock-stjernen Benedict Cumberbatch i hovedrollen, handler om livet til den homofile matematikeren Alan Turing og har premiere 14. november.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.