Hopp til innhold

Høyesterett tar Rolfsens sak opp til behandling

Regissør og dokumentarfilmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen får prøve saken sin for Høyesterett. – Godt å vite at Høyesterett ser alvoret, sier filmskaperen til NRK.

Ulrik Imtiaz Rolfsen

BESLAGLA MATERIALE: PST gjennomførte i juni en aksjon hos filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen. PST beslagla blant annet bildemateriale som viser den profilerte islamisten Ubaydullah Hussain på tur til Sverige, sammen med en 18-åring som skal ha vært på vei til Syria.

Foto: Tone Staude / NRK

Ulrik Imtiaz Rolfsens får muntlig behandling av Høyesterett, det skriver Norsk Redaktørforening på sine nettsider.

Både tingretten og lagmannsretten slo fast at PST kunne se videomaterialet de beslagla i en razzia hjemme hos Rolfsen, mens filmskaperen har anket begge avgjørelsene.

Nå skal saken behandles i Høyesterett, med muntlige forhandlinger, noe PST i utgangspunktet ikke ønsket.

– Vi anket jo i den tro at vi skulle komme til Høyesterett, og håper på å vinne på kildevernets vegne. Det viser seg at norsk lovtekst om kildevern er mye svakere enn jeg hadde trodd, så det vil bli spennende å høre hva Høyesterett har å si om saken, sier Rolfsen til NRK.

– Selv om vi ikke har vunnet ennå, er det godt å vite at Høyesterett ser alvoret i saken, sier Rolfsen.

Advokaten hans, Kim Gerdts, forteller at saken er prinsipiell og at det derfor er viktig at den får full behandling i Høyesterett.

– Den blir spesielt prøvet opp mot terrorkortet, som ikke er prøvet i Høyestrett før. Spørsmålet er om terrorfare kan trumfe alt, sier Gerdts til fagbladet Journalisten.

Upublisert materiale

8. juni beslagla Politiets sikkerhetstjeneste (PST) upublisert opptaksmateriale til en dokumentarfilm om Ubaydullah Hussain og det norske ekstremistmiljøet hjemme hos filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen.

PST mener det er grunn til å tro at opptakene inneholder bevis for forsøk på rekruttering til en terrororganisasjon.

Både filmskaperen selv og ulike presse- og ytringsfrihetsorganisasjoner har vært kritiske til både razziaen og avgjørelsene i ting- og lagmannsretten, og dette setter norske journalisters kildevern i fare.

– Saken reiser viktige prinsipielle problemstillinger, spørsmål som er viktige for norske medier og norsk journalistikk. Derfor har vi også gått tungt inn med støtte til Rolfsen, sier Norsk Redaktørforenings generalsekretær, Arne Jensen på egne nettsider.

Får hjelp

I tillegg til egen prosessfullmektig, advokat Kim Gerdts hos advokatfirmet Brodtkorp & Gerdts, får også Rolfsen hjelp av Vidar Strømme, advokat hos advokatfirmaet Schjødt.

Strømme er engasjert av Norsk Redaktørforening, som hjelper Rolfsen i behandlingen av saken.

– Å gå inn som partshjelper innebærer at vår advokat, Vidar Strømme, som er en av landets fremste eksperter på medierett, ytringsfrihet og kildevern, vil få avholde egen prosedyre i Høyesterett dersom saken slipper gjennom ankeutvalget, har NR-generalsekretær Arne Jensen tidligere uttalt til NRK.

Les også:

– PST-beslag skaper frykt hos filmskapere

Filmskaper tapte mot PST i lagmannsretten

Rolfsen om kronerulling: Veldig hyggelig

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.