Hopp til innhold

– PST-beslag skaper frykt hos filmskapere

PSTs beslag av filer hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen skaper frykt hos andre filmskapere og produsenter, mener bransjeorganisasjon.

Ulrik Imtiaz Rolfsen

KILDEVERN: Razziaen hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen har skapt sterke reaksjoner. Selv sier at han ikke hadde planer om å slette noe materiale.

Foto: Tone Staude / NRK

Tjenestemenn fra PST dukket mandag opp og gjorde beslag hos filmskaperen som lager dokumentar om Ubaydullah Hussain og ekstremistmiljøet i Norge.

Flere reagerer sterkt på PSTs framgangsmåte i saken. Også bransjeforeningen for film- og TV-produksjon er svært kritiske.

– Vi ser at Ulrik selv er redd for at han skal miste materialet, og for at han er forfulgt. Og vi ser at andre filmskapere og produsenter er redde for at det same skal skje dem, sier direktør Torbjørn Urfjell i Virke produsentforening til NRK.

Han mener at razziaen er med på å bygge ned den unike tilliten som er mellom politiet og folk og virksomheter i Norge.

– Sprer frykt

Torbjørn Urfjell

KRITISK: Direktør Torbjørn Urfjell i Virke produsentforening sier at det spres frykt hos filmskapere og kilder.

Beslagene skal ha sammenheng med at en 18 år gammel gutt ble pågrepet av PST på Landvetter flyplass i Göteborg denne uka. Han er siktet for å forsøke å slutte seg til ekstremistgruppen IS i Syria, og framstilles for varetektsfengsling onsdag.

To fra teamet til Rolfsen ble med Hussain og 18-åringen til Göteborg. Filmskaperen sier at han ikke har sett på opptakene selv, og at han ikke vet hva de inneholder. Men det er opptak fra kjøreturen til Göteborg, og samtalen i bilen underveis.

Urfjell er kritisk til at PST har gått inn og beslaglagt upublisert materiale hos Rolfsen

Det sprer frykt hos han, hos andre produsenter og hos kilder. Den frykten er politiet ansvarlig for, og de har ikke klart å forklare seg godt nok, slik at frykten kan forsvinne, sier Urfjell.

– Svært overraskende

Leder Arne Jensen i Norsk Redaktørforening sier at razziaen er svært overraskende.

– Dette griper direkte inn i en del av infrastrukturen i demokratiet vårt, og det er kildevernet, sier han til NRK.

Han minner om at kildevernet har en sterk posisjon i norsk og europeisk rett, og beskylder PST for å undergrave det ved å bruke hasteparagrafer.

I en e-post til NRK tirsdag kveld forklarer PST at de gjorde et hastevedtak for å få tak i opptakene til Rolfsen.

«Det forelå videre et vesentlig hasteelement for å forhindre at det viktige beviset ble forspilt. Ved å vente på rettens beslutning fremstod det for oss som sannsynlig at beviset i mellomtiden ville bli forspilt», skriver PST i e-posten.

Ga grønt lys

NTB skriver onsdag formiddag at Det nasjonale statsadvokatembetet ga grønt lys for aksjonen.

Embetsleder Jan Glent sier han hadde fattet samme beslutning dersom det var et større mediehus.

– Det ville ikke utgjort noen forskjell dersom det var journalister i en større redaksjon som satt på slik materiale, sier Glent.

Han sier at han vurderte det som høy sannsynlighet for at filmprodusenten satt på viktige bevis og for at det ville bli forspilt hvis man ventet på en avgjørelse fra retten dagen etter,

Også SVs nestleder Bård Vegar Solhjell ba i går justisministeren om at PST kommer med en begrunnelse for beslaget.

Leder Sverre Pedersen i Filmforbundet er også svært kritisk, mens generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, mener at upublisert materiale bør hentes via en domstol – ikke razzia.

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med magasin, sport og vær.

VIDEO: Se intervju med Ulrik Imtiaz Rolfsen i Dagsrevyen tirsdag.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober