Hopp til innhold

Her er Vestafrikas egen ebolasang

Mens Bob Geldofs nye versjon av «Do they know it's Christmas?» får ny oppmerksomhet i Europa, er det sangen «Africa Stop Ebola» vestafrikanerne lytter til.

Oumou Sangare

Oumou Sangare fra Mali er en av sangerne i videoen som gir gode råd mot ebola.

Foto: Fra Youtube

For 30 år siden ble Bob Geldofs sang kjent da en sultkatastrofe herjet i Øst-Afrika. Nå går pengene fra nyinnspillingen til landene som er rammet av ebolaepidemien i Vest-Afrika.

Men en annen sang, som er skrevet og produsert av kjente musikere fra regionen, skal ikke bare samle inn penger, men gir også informasjon om den skremmende sykdommen.

Vil gi opplæring

Sangen ble innspilt før relanseringen av Geldofs, skriver The Guardian. Her finner vi en rekke av Vestafrikas kjente navn, som Tiken Jah Fakoly fra Elfenbenskysten, Mory Kanté fra Guinea og Amadou & Mariam, Salif Keita og Oumou Sangare fra Mali.

(Hør sangen her)

Sangen er spilt i to versjoner, én på fransk og én på flere lokale språk. «Ikke ta på en som er ebolasyk» heter det i teksten. Her får man råd om å vaske hendene ofte og å komme seg til lege, hvis man kjenner seg syk.

Målet er å forklare så mange som mulig hvordan man kan beskytte seg mot sykdommen.

I tillegg går inntektene fra sangen til Leger uten grenser, melder Danmarks Radio.

I alt er det nå bekreftet 15.145 tilfeller i åtte land, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Salif Keita

Salif Keita (til høyre) er en av de kjente stemmene man kan høre i den afrikanske låta.

Foto: LUC GNAGO / Reuters

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters