Hopp til innhold

Hellbillies-legende dropper turnélivet

Etter mer enn 20 år på veien med Hellbillies har bandets viktige tekstforfatter Arne Moslåtten (65) fått nok.

Gir seg som turnerende i Hellbillies

Video: Arne Mostlåtten gir seg som turnerende i Hellbillies.

Etter totalt 50 år som omreisende musiker orker ikke Arne Moslåtten mer av turnélivet. Han trekker seg dermed fra alt turnéliv med bandet Hellbillies, som han har spilt cirka 1500 konserter med de siste 20 årene.

Countryrockbandet fra Ål debuterte i 1992 med albumet Sylvspente Boots, og har solgt over 800.000 plater fordelt på 13 album i sin karriere.

Foruten å spille trekkspill og fløyte, får Moslåtten mye av æren for at Hellbillies har blitt til et av landets aller mest populære og kritikerroste band. Et av bandets sterkeste særpreg og styrker er Moslåttens tekster, som skrives og fremføres på hallingdialekt.

Gikk bedre enn de fryktet

Arne Moslåtten i Hellbillies.

Etter en lang norgesturné gjør Arne Moslåtten det klart at han trekker seg fra all turnering med Hellbillies.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

– Det er fryktelig moro å stå på scenen foran publikum. Men reisinga begynner jeg å bli fryktelig lei av. Og det blir ikke noe lettere når man blir eldre, forklarer Mostlåtten til NRK.

Hellbillies spiller to konserter på Rockefeller i Oslo fredag og lørdag, og avslutter dermed en lang norgesturné for plata Tretten, som kom ut i fjor.

Men mannen som har skrevet tekster til hele Hellbillies-katalogen gir seg ikke helt i bandet, selv om han dropper turnélivet.

– Jeg vil fortsatt være en del av bandet, og skal bidra videre med tekster, sier han .

Det finaste eg veit

Vokalist Aslag Haugen er lei seg over at Moslåtten nå gir seg som turnerende medlem.

– Men man kommer til et punkt der det å reise landet rundt kan bli slitsomt. Det er en avgjørelse vi må respektere. Men han har sagt at han fortsatt vil skrive tekster for oss, og det setter vi veldig pris på, sier Aslag Haugen.

Han trekker fram teksten til Den finaste eg veit som Moslåtten på sitt beste.

– Den har nok truffet ekstra mange fordi den er så direkte. Den sier ting som kanskje kan være litt flaut å si. Å skrive sånne kjærlighetssanger på norsk er en skummel sport. Det kan bli klisjefylt og platt. Men Moslåtten balanserer helt perfekt på den låten, sier Haugen.

Han sier at de aldri har hatt noen store problemer i orkesteret sitt, og at de har klart å være venner i alle år.

– Dette er første gang noen gir seg i bandet. Men man må akseptere at folk ikke orker mer av reisingen, sier han.

Arne Moslåtten hadde selv ikke trodd at tekster på dialekt skulle slå så godt an.

– Nei, vi var ikke så sikre på det. Vi lurte i begynnelsen på om hallingdialekten kom til å bli forstått. Men det har gått mye bedre enn vi skulle frykte. Det er mange som kommer bort til oss etter konserten og sier at de har omtrent de samme uttrykkene på sin dialekt.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters