Balakrishna (Wikipedia)

Filosofikick

Man kan få kick av å lese Nietzsche
Faren for å framstå som filosofisk idiot er stor:
Jo yngre man er når man leser Nietzsche desto større er sjansen for å gå på limpinnen.

Hør: Studio Sokrates: Fr. Nietzsche og Gene Ammons, del 2 28.01.2012

Forføreren
Nietzsche skriver så fantastisk godt innimellom. «Han kan argumentere også» framholdt filosof Solveig Bøe i Studio Sokrates « Magen og fornuften » for en uke siden. Sikkert, men det er når han utfordrer og fnyser av borgerskapet, søndagskristne og kremmerambisjoner det virkelig swinger forførerisk av Nietzsche:

 • «Er mennesket en av Guds tabber, eller er Gud en av menneskets tabber?»

En tabbe handler det om, uansett.

Har man strøket til Exphil eller sliter med et uforløst forhold til damer trøster Nietzsche:

 • «Om en kvinne vil bli akademiker, er det som regel fordi det er noe galt med hennes kjønnsorganer.»

Et dyr som kan holde løfter
Hva kan det forføreriske ved Nietzsches tanker komme av? «Kanskje den sterke vekta Nietzsche legger på enkeltmenneskets ansvar for å forme sitt eget liv» foreslår filosof Solveig Bøe i ukens Studio Sokrates.

«I en verden der de store fortellingene (kristendommen, filosofiske systemer a la Hegel, Spinoza, Schopenhauer m fl, min tilføyelse) – «I en verden der de store fortellingene mista mye av sin overbevisnings og forklaringskraft ble Nietzsches fokus på individet et kjærkomment alternativ»

«Nietzsche var opptatt av det heroiske mennesket som holder ut i en verden som er tømt for mening, (Gud er død) Nietzsche inspirerte en lang rekke tenkere på kontinentet, som for eksempel Heidegger, Bataille, Focault, Deluze og Derrida» (Solveig Bøe i Studio Sokrates, 28. jan 2012)

Moralens genealogi
1887, to år før sammenbruddet, med stadige anfall av migrene og synsforstyrrelser skriver han en kranglevoren tekst som på norsk ble hetende ”Moralens genealogi”, altså en historie om hvordan moral har blitt til i menneskets verden. Her står det:
«Å oppdrette et dyr som kan love - er ikke dette den paradoksale oppgave naturen har stillet seg med nettopp mennesket? Er ikke dette det egentlige problem om mennesket? .. At dette problem er løst i høy grad, må synes desto mer forbausende for den som fullt ut vet å vurdere de krefter som spenner imot. Glemsomhet er ikke ren treghet, slik de overfladiske tror. Det er snarere en aktivt hemmende evne. (….) Av dette ser vi straks at (…) ingen lykke ville finnes, ingen munterhet, intet håp, ingen stolthet (..) uten evnen til å glemme.» (Moralens G, s 39, Gyldendal Studiefakkel, 1969, overs A Haaland, mine uth.)

I need a drink
sier de ofte i amerikanske b-filmer. Ikke fordi de har strevd med å tolke Nietzsche, mer fordi de synes de fortjener en oppstiver hvis de har anstrengt seg på en eller annen måte. Men det er litt Nietzsche i tenkemåten de betjener seg av i Hollywoodfilmer: Ingen klarer å være 100 % moralsk våken og oppofrende hele tiden.

Hvis vi ikke kan glemme kan vi heller ikke bli lykkelige. Og kan vi ikke huske er det også meningsløst å love hverandre noe. Det ser ut som om Nietzsche forestiller seg at mennesket oppstår i det øyeblikk dyret lager seg en moral, lager seg forskjeller mellom dyder og laster. Men moralen kan også gjøre oss syke. Den kan påvirke oss og gjøre oss gledeløse, fryktsomme og hyklerske.
Solveig Bøe sier det slik:
«Vi trenger en fest innimellom»

Musikken
Knut Borge presenterer en modnere Gene Ammons i Studio Sokrates denne uken, første melodi, «Everything depends on you» av Earl Hines er hentet fra Borges tidligere makker i Swing & Sweet, Leif Anderssons antologi med innspillinger fra førti og femtitallet. Leif «Smokerings» annonserer selv musikken. Hvis du bruker Spotify kan du høre musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: Everything depends on you
2: Idaho

Siste nytt: Kultur

 • Alfred Fidjestøl - Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  Sultprisen til Alfred Fidjestøl

  Den litterære prisen på 200.000 kroner går til yngre forfattarar som utmerkjer seg.

  Det er Gyldendals Legat som årleg deler ut prisen.

  Styreleiaren i legatet, litteraturkritikar Tom Egil Hverven, meiner Fidjestøl i dei tre sakprosabøkene sine har klart å kombinere ein kraftfull, dynamisk prosa med eit språkleg og historisk avansert
  tankearbeid.

  – Prisvinnaren er da også sjølv utdanna filosof og arbeider som ournalist, seinast i Morgenbladet, ved sida av forfattargjerninga, sa styreleiaren i pristalen sin onsdag.

  Fidjestøl debuterte med «Hans Jonas», om filosofen ved same namn, i 2004.

  Han har sidan gitt ut biografien «Eit halvt liv» (2007) om Per Sivle og «Trass alt» (2013) om Det Norske Teatret.

  (NTB)

 • Neil Young - Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
  Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

  Neil Young vil skille seg

  Det melder Rolling Stone. Kona Pegi Young, som han har vært gift med i 36 år, har vært inspirasjonen til flere av rockerens største kjærlighetssanger, inkludert «Such a Woman», «Unknown Legend», og «Once an Angel», skriver NTB.

 • huset huset - Foto: handout / NTB Tema
  Foto: handout / NTB Tema

  Sannheten bak «Huset på prærien»

  Mer enn 80 år etter at hun skrev den, blir Laura Ingalls Wilders selvbiografi publisert.

  Barnebokserien «Huset på prærien», basert på hennes egen barndom, vant henne talløse unge tilhengere fra 1930-tallet.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.