NRK Meny
Normal

Farlige misforståelser

«Jeg tror dette er min fremste innvending mot Livet: Det er for enkelt å gjøre skrekkelige feilgrep mens man lever». Det er Kurt Vonnegut som tolker livet slik. Vonnegut er inne på noe vesentlig.
Her er et eksempel fra 1300tallet:

Peterskirka i Roma, foto Wikipedia

Hør: Giovanni Boccaccio del 6

Pompøs og selvtilfreds


Gode gamle Palmers verdenshistorie kan fylle ut Kurt Vonneguts livstolkning. Det er snakk om endringene i den kristne kirken på 1300tallet:

 • «Kirken besto av mennesker, vanlige dødelige, med alle nødvendige forutsetninger til stede for å gjøre skrekkelige feilgrep. Risikoen er den samme for alle institusjoner som gjør det godt, enten det er en regjering, en generalstab, en bedrift, et universitet eller en fagforening: Man kan komme til å tro at organisasjonen eksisterer kun til fordel for de som styrer og bestemmer over den»
 • «De som styrte ble oppslukt av rikdommen som tilhørte kirka, av makten og æren og av å konservere denne storheten. Ingen andre skulle forandre på dette» Palmer & Colton s 48, min oversettelse)

Giovanni Boccaccio


var en av de tidlige kritikerne. Om klostervesenet, skriver han:

 • «La derfor de uforstandige vite at kvinner ikke skal vigsles til Gud når de er pur unge, eller ukjente med livets mange fristelser. Kvinner skal ikke tvinges til å love lydighet til Gud, tvert i mot, de skal oppdras godt av mor og far, lære å være ærlige, oppriktige, og forbilledlig oppførsel. Da først - når hun er voksen og vet hva hun velger ¬å vie seg til - da kan hun frivillig velge sitt åk: Å leve resten av sitt liv som jomfru. Frivillig. Ikke av press fra andre. » (Boccaccio, On famous women , Rhea Ilia, s 97, min oversettelse)

Giovanni Boccaccio bruker historien om vestalinnen, Rhea Ilia til å fortelle oss at naturen er sterkere enn dømmekraft og viljestyrke. Å love evig kyskhet er å be om trøbbel. Ingen kan egentlig etterleve et kyskhetsløfte. Drift og begjær er knytta til mennesket og finner veien ut i virkeligheten gjennom sinnets underjordiske tuneller.

 • «De som tvinger unge jenter til klosterlivet vet ikke at nonnene også tjener Venus. At nonnene misunner de prostituerte og heller vil bruke natten i den prostituertes kammers enn på sin egen klostercelle» ( On famous women s xxi, min oversettelse)

Musikken


Knut Borge har hentet fram et sjeldent musikkstykke til dagens sending, det er fra samarbeidet mellom Bob Dorough og Miles Davis, et samarbeid ingen av de to var særlig lystne på. Men plateselskapet mente Miles burde spille inn noen julesanger. Merk at plateselskapet ramler i den samme grøfta som nevnt ovenfor: Å tro at selskapet er til for å tilfredsstille de som styrer. Verken Miles eller Bob ville lage juleplate – og det ble med tre innspillinger som aldri kom ut sammen.
De av dere som bruker Spotify kan høre musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: Blue Xmas to whom it may concern, Bob Dorough + Miles Davis
2: Bill Evans: Santa Claus is coming to Town

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).