Hopp til innhold

Farlige stoffer florerer på Roskilde

Flere ungdommer er innlagt på intensivavdelingen etter inntak av farlige stoffer på årets Roskildefestival.

Kesi på Roskilde

FARLIGE STOFFER FLORERER: Flere ungdommer er innlagt på intensivavdelingen etter inntak av ukjente og farlige stoffer på Roskildefestivalen.

Foto: Jeppe Wojcik

– De påvirkede er vanskelig å få kontakt med når de ankommer intensiven. De sier underlige ting, og noen farer rundt og ser ting som ikke er der, sier Jens Tingsleff til danske BT.

Han er som er ledende overlege på Køge sykehus og ansvarlig for beredskap i forbindelse med Roskilde.

– Det er snakk om kortvarig sinnsykdom. Derfor kan de være vanskelig å ha med å gjøre og man ender med å tvangsbehandle dem, siden man ikke får samtykke, sier Tingsleff.

Florerer av farlige stoffer

Politiet i Midt- og Vestjælland bekrefter tirsdag overfor danske BT at farlige stoffer florerer på årets Rosiklidefestival

– Vi kan ikke med hundre prosent si hvilke stoffer det er snakk om, men to til fire personer er innlagt til observasjon på intensivavdelingen fordi man er redde for at de vil slutte å puste. Vi har ingen spesifik motgift så man er nødt til å overvåke dem, sier Tingsleff.

– Proteinene blir speilegg

Normalt regulerer kroppen seg selv til 37 grader, hvor den fungerer best. Disse stoffene ødelegger reguleringen og temperaturen kommer ut av kontroll. Så skjer en forbrenning i kroppen hvor temperaturen kan stige til opp mot 41 grader.

– Deretter blir proteinene til speilegg, og så dør man, sier Jens Tinsleff.

Ifølge Wikipedia er feber over 42 grader direkte livstruende. En så høy kroppstemperatur ødelegger proteinene i kroppen og fører derfor til døden.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.