Hopp til innhold

I natt får vi kanskje svar på Shakespeare-mysteriet

Organist, kodeknekker og alternativ Shakespearehistoriker Petter Amundsen dro på hemmelig tur til skatteøya Oak Island i Canada. I natt faller dommen over kodeknekkerens innsats på amerikanske History Channel.

Petter Amundsen og Jørgen Friberg drar til Oak Island for å tømme en dam de mener kan skjule en stor hemmelighet. Litteraturviter Inger Merete kaller det hele «en konspirasjon».

Slik så det ut i august i fjor, da Petter Amundsen var hemmelighetsfull gjest på Oak Island.

I natt norsk tid viser amerikanske History Channel fjerde episode av «The Curse of Oak Island», der Oslomannen Petter Amundsen spiller en vesentlig rolle i en av episodene.

Amundsen har i flere år, gjennom en bok av Erlend Loe og flere serier på NRK, vist fram teorier og bevis om at Shakespeares verker egentlig var forfattet av andre, at førsteboken i hans forfatterskap også fungerer som et skattekart, som i tur viste at noen av jødedommens tapte skatter var gjemt på den avsidesliggende øya Oak Island i Canada.

Litt av en pusteøvelse, og kanskje vanskelig å ta innover seg.

Mye rundt Oak Island er omstridt, og faktaene er få. Det som er kjent er at det har foregått en skattejakt på øya siden 1795, av en rekke forskjellige lykkejegere. Det er forsøkt gjort utgravinger i den såkalte Oak Island Money Pit, som trolig har vært en dyp gruvesjakt på øya. Uhell i forbindelse med utgravinger her har siden 1795 kostet seks mennesker livet, og ingenting av verdi er funnet, utover en omdiskutert steintavle med inskripsjoner.

Vil løse mysteriet én gang for alle

I USA har den ressurssterke kanalen History Channel nå lagt til rette for at Oak Island-mysteriet skulle løses en gang for alle. Serien viser arbeidet til de to brødrene Rick og Marty Lagina, som personlig har lagt ned store ressurser i skattejakten, og teoriene til Amundsen får en sentral rolle i en av episodene.

Sentralt i Amundsens teorier står et tjern midt på øya. Ifølge skattekartet som dukker opp i Shakespeares førstefolio er skatten begravet – eller nedsenket – her. Amundsen har også tidligere vært på øya, og i en tidligere NRK-vist dokumentar finner de noe mystisk akkurat her, midt ute i tjernet.

Her skal det, ifølge teoriene igjen, ligge enorme skatter.

– Her ligger det antagelig fire gjenstander som har stått i tempelet i Jerusalem. Den syvarmede lysestaken, eller menorá, skuebrødsbordet og sølvtrompetene, som ble stjålet av romeren Titus. Trolig også litteratur, manuskripter som ingen har sett, som vil matche denne historien slik den er fortalt i Fama Fraternitatis, Rosenkreutzernes første manifest, sa Amundsen til NRK forrige gang han ble intervjuet.

Sitatet markerte kulminasjonen av to dokumentarer, begge sendt på NRK. Så ringte History Channel, som ville finne svaret.

Lukket øya og drenerte tjernet

Oak Island ble lukket i noen uker i august i fjor. Avtalen med stedets grunneiere var at ingen andre enn produksjonsselskapet skulle få filme noe av det som skjedde der ute. Amundsen gikk med på å holde tett.

Tjernet ble drenert, men det er ennå ikke klart om skattejegerne fant noe. Amundsen er derimot overbevist.

– Det er ingenting som tyder på at mysteriet er løst. Det er langt unna et ferdig løst mysterium, men nye spørsmål har dukket opp, sier Amundsen til NRK.no.

– Til nå har jeg bare fått se omtrent et kvarter film der jeg var med, så jeg aner ikke hvordan jeg vil framstå. Om jeg er Amundsen med de kule, men gale teoriene, eller om det er noe her de må videre med, sier han.

Får rykter, ikke fakta fra øya

Man skulle tro at Amundsen ville få full tilgang til informasjonen på øya, men produksjonsselskapet holdt en del informasjon for seg selv.

– Det var også gode grunner til det, som at de ville se min genuine overraskelse over ting de fant, men det betyr også at jeg ikke aner om de fant noe mens jeg ikke var der, sier han.

Amundsen får stadig høre rykter fra øya, men ingenting er bekreftet. Det gjennomgående temaet har vært at teknisk utstyr går i stykker. Hele tiden.

– Det er påtagelig hvordan alt går i stykker. Det er magnetisk stråling som tar knekken på kompass og teknisk utstyr, og det er så mye som går i stykker at det etter hvert blir pinlig, sier han.

Episoden vil bli gjort tilgjengelig på History Channels nettsider natt til mandag, men med en såkalt geoblokk, slik at innholdet er sperret for andre enn amerikanske bruker.

OBS! Du kan, med et modikum av teknisk innsikt, kunne få se episoden kort tid etter at den blir tilgjengeliggjort i USA. NRK Beta hadde i 2012 en artikkel med framgangsmåte og en juridisk diskusjon rundt å omgå denne geoblokken.

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.