Hopp til innhold

Har avslørt Shakespeares kompanjong

En ny studie mener å kunne bevise hvem som var William Shakespeares medforfatter. Opplysningene gjør at hele forfatterskapet må vurderes på en ny måte, mener eksperter.

Shakespeare

Shakespeare skal hatt hjelp av forfatteren Thomas Middleton på «All’s Well That Ends Well».

Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP

Teoriene rundt Shakespeares forfatterskap er mange og har eksistert i lang tid. Eksperter med varierende grad av tyngde, mener de sitter med bevis for at historiens største forfatter har hatt mer hjelp til forfatterskapet enn hva vi har trodd.

I det siste har norske Petter Amundsens Shakespeare-teorier fått mye oppmerksomhet. Amundsen mener at Sir Francis Bacon og Rosenkreuzer-ordenen var de virkelige forfatterne bak Shakespeares verker.

Amundsen har fått mye kritikk for sine teorier, men forskere ved universitet i Oxford har nå kommet med en rapport de mener beviser at Shakesepare ikke var alene.

Som dagens filmstudioer

Professor Laurie Maguire mener undersøkelsen er et bevis for hvor vanlig det var at grupper med forfattere jobbet sammen for å skrive teaterstykkene sine. Hun sier til BBC at undersøkelsen gjør at vi må se litteratur fra Shakespeares tid på en ny måte.

– Vi ser at det var et utstrakt samarbeid mellom flere forfattere. Dette gjør at vi må tenke på forfattervirksomheten på samme måte som hos dagens filmstudioer, der flere skribenter jobber sammen om samme manus.

Fikk hjelp av Middleton

Thomas Middleton

Thomas Middleton var en av sin tids største forfattere.

Foto: Wikipedia

Maguire mener at de sitter med tydelige bevis for hvem som var Shakespeares medforfatter på stykket «All’s Well That Ends Well».

Forskerne ved Oxford har analysert språket i stykket, og mener rim, rytme, ordstilling og ordvalg peker retning av Thomas Middleton. Han levde i London fra 1580 til 1627 og forskerne mener de tydelig kan kjenne igjen hans skrivemåte i «All’s Well That Ends Well».

– Det er velkjent at Shakespeare samarbeidet med andre, så dette er ikke så oppsiktsvekkende i seg selv, sier Juan Christian Pellicer ved universitet i Oslo.

Svekkes ikke som forfatter

Pellicer er professor i Engelskspråklig litteratur og har bakgrunn fra nettopp universitet i Oxford. Pellicier mener undersøkelsen har en tydelig styrke sammenlignet med lignende analyser.

Juan Christian Pellicer

Prof. Juan Christian Pellicer er ikke overasket over nyheten.

Foto: UiO

– Forskerne har brukt sin egen ekspertise i stedet for å stole på datagenerert materiale. Dette skaper en personlig opplevelse, og jeg mener det gjør sannsynligheten større for at resultatet peker i retning av Middleton, mener han.

Han understreker at han ikke er noen ekspert på Thomas Middleton, men mener forskningen som gjøres rundt Shakespeares forfatterskap er viktig.

–- Vi vet at Middleton skrev deler av MacBeth, så denne forskningen kan fortelle oss mye nytt rundt Shakespeares forfatterskap, håper han.

– Dette svekker ikke Shakespeare, snarere tvert i mot. Dette beviser at han var mer enn et ensomt geni.

Globe Theatre i London.

Shakespeares stykker ble satt opp på Globe Theater i London. En kopi av teateret er senere gjenreist.

Foto: Gunnar Grøndahl

Utviklet ekspertisefelt

Thomas Middleton var yngre enn William Shakespeare, og Professor Maguire mener å se tydelige tegn på at en forfatter med et mer ungdommelig språk har vært involvert i teksten.

På starten av 1600-tallet gikk teaterscenen i London gjennom en kraftig kommersialisering, og nye stykker ble produsert på løpende bånd.

Dette førte til at mange forfattere utviklet ekspertisefelt slik at de kunne jobbe sammen, produsere raskere og hente inn en større fortjeneste.

Professor Brian Vickers har skrevet flere bøker om denne perioden og forholdet mellom Shakespeare og Middleton. Han mener at arbeidspresset førte til at noen forfattere kunne spesialisere seg på å skrive historien, mens andre gikk i dybden på karakterene.

Kulturstrøm

  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)