Hopp til innhold

Et lite stykke «Lambda»

En liten del av det nye Munch-museet, «Lambda», har landet i Bjørvika i Oslo. Kulturbyråden får rett og slett en tåre i øyekroken.

Etter planen åpner «Lambda» dørene for publikum i løpet av 2019, det første spadestikket tas i august i år.

Hensikten med den lille modellen er å teste ut ulike typer glass, solskjerming og den karakteristiske perforerte ytterhuden i aluminium.

– Dette er rett og slett et lite stykke «Lambda», og tilsvarer hjørnet mot nordøst. Modellen er viktig for å teste energibruk, miljøkrav, sikkerhet, vedlikehold og lysforhold, forteller prosjektansvarlig for Munch-museet, Solveig Dahl Grue.

– En liten tåre

Kulturbyråd Hallstein Bjercke, synes det er rørende å få de første inntrykkene av hvordan det fremtidige Munch-museet vil se ut.

– Dette har vi jobbet lenge for, jeg kjenner det kommer en tåre i øyekroken, sier Bjercke.

Kulturbyråd Hallstein Bjercke snakker om modell-biten av det nye Munch-museet Lambda

Kulturbyråden tror ikke at det nye Nasjonalmuseet og det nye Munch-museet i Oslo vil konkurrere innbyrdes, snarere tvert imot.

– Sammen med Operaen og Astrup Fearnley-museet kan de to nye museene være med på å heve Oslo internasjonalt. De må spille hverandre gode, det har både byen og kunsten godt av, sier Bjercke.

Han inviterer alle kritikere ut på Paulsenkaia for å ta en titt på test-modellen, eller «et lite stykke Lambda».

– Viktig øyeblikk

Arkitekten fra Estudio Herreros, Jens Richter, har også ventet på denne stunden i flere år.

– Hele arkitektteamet er svært opprømt over å få se det første beviset på at det nye Munch-museet kommer til å bli bygget her, sier han.

Estudio Herreros er arkitektene som har tegnet Lambda

Modellen skal først og fremst brukes til å prøve ut om alle planer holder vann i møte med virkeligheten.

– Vi tester tekniske løsninger, men det aller viktigste for oss er å få se hvordan dette kommer til å ta seg ut i fremtiden, sier Richter.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor