Hopp til innhold

Borettslag og Kautokeino-opprør

 Borettslagets Robert Stoltenberg og regissør av filmen om Kautokeino-opprøret, Nils Gaup, er blant gjestene i fredagens Grosvold.

Se sendingen her: Grosvold 18. januar

Søskenpar på godt og vondt
Foto: Pål Nissen / NRK

Lørdag er det premiere for nok en sesong med våre venner i Borettslaget. Robert Stoltenberg kommer til Grosvold i kveld for å fortelle om seriens nye karakterer: en svensk vekkelsespastor, Ruths samboer Pelle og en brølende sersjant som har ansvar for rep.øvelsensen som stakkars Yngve Freiholt er innkalt til. Hvordan Robert Stoltenberg selv hadde det i militæret får du også vite mer om i sendingen.

Nils Gaups Kautokeino-opprør

Denne fredagen er det premiere på den norske storfilmen om Kautokeino-opprøret. Filmen har fått fantastiske kritikker, men hadde kanskje ikke blitt noe av hadde det ikke vært for Gullik Hansen og Turi Josefsen. Turi Josefsen er en av Norges aller rikeste kvinner. Hun har levd et eventyrlig liv etter at hun som 19-åring flyttet fra Hammerfest til USA for å jobbe som au pair. Der bygget hun opp en milliardformue gjennom legemiddelfirmaet US Surgial Corp, men hun glemte aldri fødebyen Hammerfest. Hun har investert i ny rullebane og nytt ridesenter i kommunen og når Gullik Hansen og Nils Gaup trengte midler til filmen om Kautokeino-opprøret hev hun seg på.

Nora fyller 85

Norsk musikks grand old lady, Nora Brockstedt, fyller 85 år på mandag. Det feirer hun liksågodt med å gi ut nok en plate.

Nora har hatt en lang og meget innholdsrik karriere – fra legendariske The Monkees via Grand Prix-slageren ”Voi-Voi” i 1960, Prøysentolkninger og nå altså til albumet ”Nora – for swingende”, en plate hvor hun tolker sanger både på norsk og engelsk. Jan Eggums ”En Natt Forbi” er med, det samme gjelder Per Asplins ”Med Spade Og Spann.

Til oss kommer Nora for å snakke om karrieren og om den nye plata.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters