Fotball, sex og fyll

"31 år på gress" er tittelen på en roman Arild Stavrum nå gir ut. Den tidligere stjernespilleren skildrer norsk toppfotball fra innsiden uten å legge fingrene i mellom.

Arild Stavrum med ny roman
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Se hele fredagens sending

Den tidligere toppspilleren Arild Stavrum har skrevet den første norske fotballromanen på 20 år. Ikke siden Bjarne Rønnings ”A-laget” i 1988 har noen skildret innsiden av norsk toppfotball slik Stavrum nå gjør. Selv om dette er en roman, er det liten tvil om at forfatteren baserer en god del av handlingen på egne erfaringer og opplevelser som spiller og trener.

Tvangstanker

Arild Stavrum tar et "Kongepuddel"-grep og bruker en del ekte navn i romanen – kjente fotballpersonligheter som John Arne Riise, Åge Hareide og Erik Soler blir alle behørig omtalt i romanen som har fått tittelen ”31 år på gress”. Bokas hovedperson, Joachim, er glad i en fest, et veddemål og ikke minst damer. Han er derimot veldig lite begeistret for byen Molde og MFKs supportere… I tillegg sliter Joachim med en rekke tvangstanker – noe som ikke er uvanlig for fotballspillere, om enn i en litt mindre grad enn hos denne karakteren. For å snakke litt om fenomenet tvangstanker kommer, i tillegg til forfatteren, psykolog Bjarne Hansen på besøk hos Grosvold.

- Klar på mandag

- Jeg er klar på mandag , uttaler kontreadmiral Atle Torbjørn Karlsvik i Grosvold, etter at han fredag ble frikjent for å ha underslått penger fra forsvarets budsjetter. Etter to og et halvt år med påstander om bedrageri hengende over seg ble Karlsvik frifunnet av Gulating lagmannsrett. Frikjennelsen er foreløpig siste hendelse i en lang prosess som har gått hardt innpå den suspenderte offiseren.

- Denne prosessen har vært livstruende for meg og jeg hadde ikke vært her hvis det ikke hadde vært for familie og venner, sier kontreadmiral Karlsvik.

Ulvenatten

Dejan Cukic i "Ulvenatten".

Dejan Cukic i 'Ulvenatten'

Foto: Odd-Steinar Tollefsen

Det har ikke blitt laget flusst av norske actionfilmer opp igjennom årene. Etter legendariske ”Orions Belte” ventet en lang tørkeperiode for denne sjangeren, mens vi de siste par-tre årene har fått filmer som ”Izzat”, ”Uno” og ”Uro”. Nå er det premiere på en ny, norsk actionfilm basert på Tom Egelands bok ved sammen navn, ”Ulvenatten”. Kort fortalt handler den om en gruppe tsjetsjenske terrorister som kupper et talkshow og krever at det skal kringkastes for hele verden. Det skal handle om frykt i Grosvold. To av skuespillerne, Anneke von der Lippe og Christian Skolmen, kommer i studio.

Endelig, Anniken!

Så er det endelig klart. Norges nye Barne- og likestillingsminister heter Anniken Huitfeldt. Etter at Manuela Ramin-Osmundsen trakk seg for to uker siden, har spekulasjonene gått høyt og lavt om hvem som skulle overta hennes plass i regjeringen. Valget falt altså på én av forhåndsfavorittene, den tidligere AUF-lederen Anniken Huitfeldt (38). Sin unge alder til tross, Huitfeldt har allerede en innholdsrik karriere i både Arbeiderpartiet og etter hvert også i rikspolitikken. Fra 29. februar skrives et nytt kapittel i hennes liv, og hun har tatt seg tid til å komme på besøk i Anne Grosvolds studio.

The Gastronomer

Norges kanskje mest populære matskribent, Magasinets Andreas Viestad, har nå fått egen spalte i selveste The Washington Post. Spalten får navnet ”The Gastronomer” – en tittel Viestad forsvarer med glans. Andreas har gitt ut flere kokebøker og i fjor debuterte han også litterært med ”Reisen til Cadillac”. I 2002 ble han også tildelt ”Gullpennen” – Riksmålsforbundets pressepris. Nå er Viestad akkurat kommet hjem fra Sør-Afrika hvor han driver en egen farm sammen med kona. Her lever de det gode liv, dyrker ferskener og aprikos blant annet – og ryktene sier at han er glad i å gå på pæreslang…

Kulturstrøm

 • Nordmenns digitalbruk har gått opp

  Flere nordmenn sier at de bruker digitale tjenester i dag enn før koronapandemien startet. 92 prosent av de 1.200 spurte i McKinseys undersøkelse sier at de bruker digitale tjenester i dag, mot 78 prosent før koronautbruddet, skriver NTB.

  Virus Outbreak Bracelet Photo Gallery
  Foto: Vincent Yu / AP
 • Bob Kulick (70) er død

  Produsent og tidvis studiogitarist i rockebandet Kiss, Bob Kulick, er død. Broren hans, også tidligere Kiss-gitarist, Bruce Kulick, bekrefter det på Twitter. – Hjertet mitt er knust over å dele nyheten om at min bror er gått bort, skriver han.

 • Ny teatersjef på Rosendal

  Briten Alexander Roberts (33) blir ny teatersjef på Rosendal Teater (tidligere Avant Garden). Roberts har bygget opp Reykjavik Dance Festival og er nå klar for Trondheim.