Hopp til innhold

Fant tilbake til litteraturen gjennom korte bøker

Etter fjorårets Litteraturtog orket ikke kronprinsesse Mette-Marit å lese bøker. Men så oppdaget hun to forfattere som skriver så kort at hun klarte å forholde seg til litteratur igjen.

Kronprinsesse Mette-Marit, Ruth Lillegraven og Ingvild H. Risøi

Onsdag formiddag møtte Kronprinsesse Mette-Marit de to forfatterne Ingvild H. Rishøi (fra høyre) og Ruth Lillegraven til litteratursalong på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer.

Foto: Thomas Espevik

– Jeg så på tv-serier i stedet for å lese bøker. Hvis noen lurer på hva jeg har sett, er det bare til å nevne en serie; jeg har sannsynligvis sett den, innrømmet kronprinsessen under litteratursalongen på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer onsdag formiddag.

Kronprinsesse Mette-Marit er på en to dager lang reise med litteraturtoget, og skal møte ti forfattere i løpet av turen. Det var etter fjorårets reise med samme tog at leselysten forsvant.

– Jeg fikk ikke til å lese. Jeg greide verken å konsentrere meg eller å opparbeide meg en leselyst ved å lese noe lett. Det gikk en hel sommer uten at jeg leste en eneste bok.

Rishøis noveller tente kronprisessens leselyst opplyste hun i Lillehammer i dag

Korte bøker ble løsningen

De to forfatterne Ruth Lillegraven og Ingvild H. Rishøi satt på scenen sammen med kronprinsessen. Det var nettopp disse to som hadde noe av æren for at Mette-Marit fant tilbake til bøkene.

– Jeg fikk tilsendt noen bøker, og fikk noen i gave. Plutselig hadde jeg to forfattere jeg kunne forholde meg til. To som skrev så kort at jeg kunne gå inn i det, fortalte kronprinsessen.

Rishøi prøvde å skrive en lang bok

De to forfatterne leste høyt fra sine bøker, før Mette-Marit stilte dem spørsmål om det å skrive. Kronprinsessen lurte blant annet på hvorfor de skrev i korte format, henholdsvis dikt og noveller.

Kronprinsesse Mette-Marit

Kronprinsesse Mette-Marit hadde med seg diktsamlingen «Urd» på årets Litteraturtog. Den er skrevet av Ruth Lillegraven, og var en av bøkene som fikk Mette-Marit til å begynne å lese igjen

Foto: Thomas Espevik

– Jeg prøvde å skrive en lang bok – en roman som skulle favne alt. Men så søkte jeg på en forfatterskole hvor man måtte sende inn en avsluttet tekst. Da skrev jeg en novelle og skjønte at det var det som var gøy for meg, svarte Rishøi.

Lillegraven fortalte kronprinsessen at hun tidligere jobbet i forlag, og at det var helt tilfeldig at hun begynte å skrive dikt.

– Jeg bar ikke på en forfatterdrøm, og hadde heller ikke skrevet mye. Men så ble jeg kjent med poeten Nils Øivind Haagensen, og ble inspirert av måten han skrev dikt på. Jeg begynte å skrive uplanlagt, og opplevde at jeg ikke klarte å stoppe.

Siste stopp for Litteraturtoget

Etter litteratursalongen på Lillehammer gikk Litteraturtoget videre til Hamar. Der snakket kronprinsesse Mette-Marit sammen med Maria Navarro Skaranger, Ida Hegazi Høyer og Ruth Lillegraven om røtter.

Mette-Marit understreket viktigheten av å ta vare på forfatterdebutantene våre, før hun gav ordet til Navarro Skaranger, som leste fra «Alle utlendinger har lukka gardiner».

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter