Hopp til innhold

– En bok vil nærmest aldri gå ut på dato

Blant de tre millioner bøkene som anslås å ha blitt makulert i fjor, fantes det ingen fra Flamme Forlag. Forlaget har en policy om å ikke makulere bøker.

Linn Strømsborg

– Vi har, så lenge økonomien vår tilsier at vi kan fortsette med det, en policy om å ikke makulere bøker, sier Linn Strømsborg, som er markedskoordinator i Flamme Forlag.

Foto: Heidi Furre

Tidligere denne uken skrev NRK at tre millioner bøker anslås makulert i 2015. Men ikke alle forlagene bidro til det høye tallet.

– Vi har, så lenge økonomien vår tilsier at vi kan fortsette med det, en policy om å ikke makulere bøker. Vi selger dem til det er tomt, sier Linn Strømsborg, som er markedskoordinator i Flamme Forlag.

– Hvor gjør dere av restopplag som ikke blir solgt?

– De ligger fortsatt på lager hos distributøren eller på kontoret vårt. Men de selger jevnt og trutt via nettsidene våre og alle boksalgene vi arrangerer når vi har sjansen.

– Håper vi klarer å utgi titler som kan vare evig

Kari Spjeldnæs

Viktigere enn å ha et mål om å ikke makulere bøker, synes Kari Spjeldnæs det er å sørge for at forlagsdriften sikrer muligheten til å opprettholde en bred og nyansert utgivelsesliste over tid.

– For et forlag, stort eller lite, med bredde i sin portefølje kan det ikke være noe mål å aldri skulle makulere en eneste bok, sier forlagsdirektør i Aschehoug, Kari Spjeldnæs.

Hun mener det er mye viktigere å sørge for en god drift som sikrer muligheten til å opprettholde en bred og nyansert utgivelsesliste over tid.

Strømsborg i Flamme Forlag forklarer at valget om å ikke makulere, handler om alle ressursene som er brukt på design, papir og selve utformingen av bøkene.

– Derfor ligger lista vår høyt for å makulere restopplag, sier Strømsborg, som mener det for tiden er mange faktorer som bidrar til at bøker kan oppleves som forbruksvarer.

– Men samme hvordan markedet fungerer og utvikler seg, så vil en bok nærmest aldri gå ut på dato, sier hun.

– Ikke negativt at bøker er en forbruksvare

Spjeldnæs tror ikke at det er noen motsetning mellom å ta vare på bøker i mange år og å se dem som en forbruksvare.

– Det er mulig vi legger ulikt innhold i begrepet «forbruksvare». I mitt perspektiv er ikke det negativt, tvert imot er det positivt at leserne forholder seg aktivt til «bokkonsum», at de fortløpende leser og bruker bøkene sine, sier Spjeldnæs.

Hun forteller videre at makulering av titler alltid vil være knyttet til analyse av salgsstatistikk.

Når vi makulerer titler, slik at de for eksempel kun finnes som e-bok, er det kun i tilfeller der vi ser at det ikke har vært salg av tittelen over lengre tid.

Mener etterspørselen kan komme tilbake etter at bøker er makulert

Bjørn Sortland blir festspelforfattar 2011.

– Man får ikke en telefon engang, man får et brev som heter «realisering», fortalte Sortland lattermildt i Salongen om det å få beskjed om makulering av restopplag.

I gårsdagens Salongen-sending snakket Bjørn Sortland om makulering av bøker.

Der ble forfatteren spurt om han hadde opplevd å få en telefon om at bøkene hans kom til å bli makulert.

– Man får ikke en telefon engang, man får et brev som heter «realisering», fortalte Sortland lattermildt, før han senere la til:

– Det uheldige med makulering er at det etter en stund kan bli stor etterspørsel etter bøkene likevel, så jeg har blitt kvitt en del av eskene mine.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.