Hopp til innhold

Amnesty advarer MGP-finalister om Aserbajdjan

Deltakere i Melodi Grand Prix i Aserbajdsjan vil bli kontaktet av Amnesty om landets krenkelser av menneskerettighetene.

Skavlan

Snart vil Tooji Keshtkar bli kontaktet av Amnesty, som vil opplyse ham om menneskerettighetsbrudd som blir begått i Aserbajdsjan.

I løpet av de nærmeste ukene vil Tooji, som representerer Norge i MGP, bli kontaktet av Amnesty. De vil informere ham om menneskerettighetssituasjonen i Aserbajdsjan.

– Vi ønsker å komme i kontakt med artisten for å informere om forholdene i Aserbajdsjan, sier kommunikasjonssjef i Amnesty, Ingvild Lyberg til NRK.no.

Informasjonspakke til journalister

Amnesty er sterkt kritiske til hvordan Aserbajdsjan på flere områder bryter menneskerettighetene i landet. De nevner eksempler både på tortur, samvittighetsfanger og knebling av ytringsfriheten.

Sammen med Den norske Helsingforskomité og stiftelsen Menneskerettighetshuset, jobber Amnesty nå med en informasjonspakke for journalister om landet tusenvis av MGP-turister snart skal innta.

Det er første gang Amnesty utarbeider en slik informasjonspakke i Grand Prix-sammenheng.

– Vi setter sammen en infopakke for flere organisasjoner, som kan gi et bilde av utfordringene når det gjelder menneskerettigheter i området. De som reiser dit, skal i alle fall være klar over hva som foregår der.

Aserbajdsjan med PR-byrå

Hvert år blir Eurovision Song Contest sett av anslagsvis 120 millioner mennesker. Ifølge Amnesty bruker regjeringen i Aserbajdsjan millioner av dollar på et PR-byrå som skal fremstille Aserbajdsjan som en fremgangsrik og demokratisk stat som ikke bryter menneskerettighetene.

– Ironisk nok går MGP i regi av Den europeiske kringkastingsunionen som har som mål å være «verdensmester i mediafrihet», men de har til nå ikke sagt et ord om hvordan retten til ytringsfrihet brytes i vertslandet for MGP 2012.

MGP gir oss en mulighet til å avsløre menneskettighetsovergrepene i Aserbajdsjan foran millioner av mennesker, mener Amnesty.

Stengte Menneskerettighetshuset

Lørdag 10. mars var det ett år siden myndighetene i Aserbajdsjan stengte det norskstøttede Menneskerettighetshuset i sentrum av landets hovedstad Baku. Fortsatt, til tross forhandlinger med myndighetene og sterkt internasjonalt press, er huset stengt.

Stengingen av huset skjedde bare dager før store demokratimønstringer i Baku. Human Rights House Foundation setter stengingen av huset i direkte sammenheng med arrestasjoner av aktivister og innstramming mot sivilt samfunn og uavhengig presse.

– Vi har sett en klar forverring når det gjelder forsamlingsfrihet og retten til å organisere seg i Aserbajdsjan de siste årene. Menneskerettighetshuset var et av få møtesteder for journalister, aktivister og menneskerettighetsforkjempere, sier Maria Dahle, daglig leder av Human Rights House Foundation i en pressemelding.

Før MGP vil Amnesty International aksjonere for løslatelsen av 16 samvittighetsfanger, og vil vil be om at Aserbajdsjan begynner å vise respekt for grunnleggende rettigheter som ytringsfrihet og forsamlingsfrihet.

Kulturstrøm

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm