Hopp til innhold

Amerikansk TV-program gjør narr av «Nasjonal vedkveld»

Den amerikanske komikeren Stephen Colbert kan ikke forstå nordmenns fascinasjon for tørr, knitrende ved.

Satirikeren Stephen Colbert tok for seg NRKs Nasjonale vedkveld i et av sine programmer.

Colbert Report om Nasjonal vedkveld

Den slo de andre norske TV-programmene, som «Så du tror du kan se maling tørke», sier Colbert til rungende latter fra publikum.

Nesten én million TV-seere var innom ved-TV på NRK2 fredag kveld. Kanalen hadde tre ganger så mange seere som en vanlig fredagskveld.

Det har både Reuters, BBC og New York Times fattet interesse for, og klipp fra programmet har spredd seg via nyhetssendinger og sosiale medier.

BBC omtalte programmet og sendte også deler av bålet på britisk TV.

Senere har populære nettsider som Gawker og Huffington Post skapt blest om Nasjonal vedkveld.

Forstår det ikke

Nå lar den amerikanske komikeren og satirikeren Stephen Colbert seg sjokkere av at 20 prosent av Norges befolkning tittet innom den 12 timer lange nasjonale ved-sendinga.

I det fire minutter lange innslaget prater Colbert videre om suksessen til NRK-programmet.

– Jeg forstår det bare ikke. Det er ingen dype følelser når du snakker om ved. Det er bare ved, sier komikeren.

Det er ikke første gang Colbert tar for seg norske nyhetssaker. I 2011 omtalte han den norske smørkrisa, til stor begeistring for publikum.


Tatt på senga

Programsjef i NRK Hordaland, Rune Møklebust, var ikke forberedt på at sendinga skulle få så mye oppmerksomhet fra utlandet. Han ble tatt på senga da Reuters ringte kort tid før sendingen startet fredag kveld.

– Jeg ble helt overrumplet og var ikke forberedt på å snakke engelsk. Det gikk et halvt intervju før jeg kom på hva de engelske ordene for bål og ved var, forteller han til NRK.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.