Hopp til innhold

Økokrim tar ut siktelse mot Waleed Ahmed (22)

Mens Waleed Ahmed venter på dom i Bieber-svindelen, har norsk politi siktet ham for et annet bedrageri her hjemme.

Waleed Ahmed foran Porsche.

Waleed Ahmed poserte foran en Porsche Panamera høsten 2012. Nå har norsk politi tatt beslag i bilen.

Foto: NRK

Den tidligere Grønt Norge-gründeren har sagt seg skyldig i grovt bedrageri mot en amerikansk investor, og Ahmed har vært varetektsfengslet siden september i fjor.

Natt til tirsdag, norsk tid, faller dommen i den mye omtalte Bieber-svindelen. NRK.no er til stede og dekker domsavsigelsen.

Mens myndighetenes Probation office vil ha 108 måneder fengsel for Skien-mannen Waleed Ahmed, mener hans forsvarer at 18 måneder fengsel er en passende straff.

Som NRK.no har skrevet om tidligere, er Ahmed også involvert i andre bedragerisaker. Et amerikansk firma har saksøkt ham for avtalebrudd, og fått medhold i amerikansk rett, og 22-åringen er også tiltalt for forsikringssvindel.

Nå blir nordmannen også siktet for grovt bedrageri av en sveitsisk statsborger. Ifølge en kjennelse fra Follo tingrett skal Ahmed ha svindlet sveitseren for 3, 46 millioner norske kroner.

Les også: Skrøt av hvor berømt han var

Registrert i en annens navn

NRK.no har tidligere omtalt saken, men nå foreligger den en formell siktelse og Økokrim har gjort beslag i en bil av typen Porsche Panamera 2012-modell, som er registrert i navnet til en i Ahmeds familie.

– Jeg kan bekrefte at vi har tatt beslag i en Porsche eid av et familiemedlem. Vi mistenker at bilen er kjøpt med penger fra svindelsaken som involverer den sveitsiske statsborgeren, opplyser Geir Kavlie, førstestatsadvokat i Økokrim.

Den aktuelle bilen ble et tema i P3s dokumentar om Waleed Ahmed, kalt «Millionbløffen?», som ble laget kort tid før Ahmed ble arrestert i USA for å ha svindlet den amerikanske investoren Todd Weinberg for nærmere 6 millioner norske kroner.

I dokumentaren sier Waleed Ahmed selv at han betalte 1,6 millioner norske kroner for den svarte Porschen, og at det er hans bil.

Nytt for advokaten

Waleed Ahmeds norske advokat, Hans Marius Graasvold, er ikke kjent med siktelsen før NRK.no tar kontakt.

– Jeg kan ikke si noe om saken, ettersom jeg ikke har vært orientert om dette. Jeg vil kommentere siktelsen etter at jeg har fått dokumentene i saken og har konferert med Ahmed, sier Graasvold til NRK.no.

Ifølge Graasvold var bilen registrert i familiemedlemmets navn, ganske enkelt fordi bilen hele tiden har vært ment å tilhøre vedkommende.

– Jeg er klar over at Ahmed i media har gitt uttalelser som antyder at han eier bilen, men det er ingen tvil om at det er familiemedlemmet som eier denne, opplyser Graasvold.

Økokrim har på sin side grunn til å tro at Porschen ble finansiert ved hjelp av midler fra et grovt bedrageri, og venter nå på en dom i den amerikanske straffesaken.

– Foreløpig skjer det ikke så mye i denne saken, fordi Waleed Ahmed sitter i varetekt i USA og venter på dom der. Vi har ikke fått mulighet til å høre hans forklaring. Nå vil vi se hvilken reaksjon han får i USA, inntil da avventer vi og ser hvordan vi vil håndtere saken, forteller Geir Kavlie til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Waleed Ahmed

På mandag får 22-åringen fra Skien i Telemark dom i saken om Bieber-bedrageriet. Porschen han poserer foran er nå beslaglagt av Økokrim i forbindelse med en annen straffesak.

Foto: Rashid Akrim

Ny teknologi

Ifølge rettsdokumentene fra Follo tingrett skal Waleed Ahmed ha møtt den sveitsiske statsborgeren, som han nå er siktet for å ha utøvd grovt bedrageri mot, gjennom sin nevø.

Den unge nordmannen fortalte om et utviklingsprosjekt kalt «childfinder», som ved hjelp av ny teknologi skulle gjøre det lettere for foreldre å holde kontakt med barna sine.

Sveitseren skal ha skrevet under på en avtale med Waleed Ahmed, og overførte den 29.mars i fjor 3,46 millioner kroner (600.000 dollar) til hans norske DNB-konto.

Det er deler av disse midlene som Økokrim mener er blitt brukt til å finansiere Porschen. Follo tingrett mener deler av beløpet også kan ha blitt brukt til å finansiere turer til USA.

Sanaa Ashraf, advokaten som representerer den sveitsiske statsborgeren, ønsker ikke å kommentere saken.

Kulturstrøm

  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP