Hopp til innhold

Åge gjorde motvind til «Medvind»

Da Åge Aleksandersen laget «Furet, værbitt» møtte han mer motstand i studio enn på mange år. Sjøl mener han det har gitt et vitalt album, preget av overskudd. Hør singelen «Medvind» her!

Åge Aleksandersen

Åge Aleksandersen er klar med første låt fra sitt kommende album «Furet, værbitt».

Foto: Promo

Åge Aleksandersen & Sambandet: «Medvind»

Singelen «Medvind» er første smakebit fra «Furet, Værbitt».

Foto: Plateomslag
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fredag 4. februar kommer Åge Aleksandersens nye single «Medvind».

Det er første smakebit på albumet «Furet, Værbitt» som slippes 1. april.

Så langt har 2011 vært et travelt år for 61-åringen som har jobbet over et år med det kommende albumet.

Hør låta her:

- En god følelse

Åge Aleksandersen på utstillingen "Lys og varme - historien om en sang" på Ringve Museum.

Åge Aleksandersen sier han har en god følelse i forhold til plata han snart skal levere til publikum.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK
Åge Aleksandersen

- Vi er alle sammen veldig verdifulle, sier Aleksandersen.

Foto: Promo

- Jeg begynte høsten 2009, men nå er for så vidt det meste ferdig. Så jeg har en god følelse, sier Aleksandersen til Endelig Fredag i NRK Trøndelag.

Hør konsert: Åge Aleksandersen på P1-scenen (2009)

Den nye låta, som er blitt markedsført som «den tøffeste Åge-låta noensinne», får terningkast fem i både Dagbladet, Adresseavisen og Trønder-Avisa.

- Tekstene er jo alltid litt vanskelig å fortolke, men det kan jo gå bra, sier Åge og ler høyt.

- Men så handler det jo til en viss grad om at vi alle sammen har en veldig vesentlig rolle å spille. Som for eksempel han som står på seierspallen som nummer én. Uten toeren og treeren ville det ikke vært noe stas, tror jeg. Så kort og godt: Vi er alle sammen veldig verdifulle.

Les også:

- Hvordan ble den til?

- Det veit jeg nesten ikke. Men det er klart; jeg ser meg rundt og ser hvordan folk lever og bor og hvordan man har det. Jeg ser film og leser bøker. Og jeg gjør meg noen tanker om de kravene som stilles til oss om hvor perfekte og lykkelige vi skal være og hvordan vi skal se ut.

Glede over småting

- Men det er ingen som blir verdensmester i skiflying og golf eller verdens beste operasanger på en gang. Sannheten ligger et sted midt i mellom og det å glede seg over småting er det som er verdt å ta med seg – å dyrke evnen til å gjør det, tror jeg er lurt, sier Aleksandersen.

Albumet som kommer i april har fått tittelen «Furet, værbitt» og er det 21. studioalbumet fra mannen som av mange blir oppfattet som en «gudfar» i den trønderske rocken. Med den nye plata er han blant annet opptatt av å formidle at man skal bære alderen med verdighet.

- Jeg ser jo ut som jeg er 62, sier han - igjen med en stor latter. Han fyller 62 år 21. mars.

- Det finnes et bilde, som brukes på coveret av den plata, og som er ganske nådeløst. Og det forteller om et menneske med skrubbsår både her og der. Og at jeg synes det er stilig at man har med seg alderen i det man gjør. At jeg ikke forsøker å være 20 år, for det er mange i min bransje som prøver det.

- Hva slags album blir det?

- Nå har jeg jobbet med unge folk; både Sambandet, en produsent og teknikkere med et helt annet system enn jeg noen gang har vært borti. Det har vært kjempeinteressant. Jeg har lært veldig mye og de har virkelig pirket borti fortreffeligheten, for å si det sånn.

Blei utfordra

For første gang på mange år har Aleksandersen tatt med en ekstern produsent på en albumproduksjon. Det er Kåre Vestrheim som har hatt holdt i spakene i Propeller Studio ved Akerselva i Oslo.

Han har tidligere jobbet med artister som Marit Larsen, Odd Nordstoga og Gåte. Blant annet produserte han Motorpsycho-albumet «Heavy metal fruit», som kom i fjor.

- Det har vært mye nei og ikke bare ja hele tida. Så sånn sett føler jeg det har blitt et veldig vitalt album som er preget av veldig mye overskudd.

- Så du har blitt mer utfordra under produksjonen enn vanlig?

- Åh, noe så gæli! Sånn realistisk sett er det kanskje ikke så enkelt å utfordre meg, siden det er litt sånn «banka i væggan» hvordan jeg er og hvordan det skal være. Men det ga Vestrheim blanke blaffen i, og jeg må si jeg virkelig kosa meg med det.

- Og det var jo også meninga med dette. For etter at vi starta opp igjen Sambandet har vi gitt ut et par plater og alt har gått veldig bra. Så det var på tide å bli litt utfordra, både på det ene og det andre. Og det falt ut så heldig som jeg håpet at det skulle gjøre.

Hør hele intervjuet her:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.