Elvira Nikolaisen - Elvira Nikolaisen skal lage sang basert på dine historier. - Foto: Preassagovva /

Elvira Nikolaisen skal lage sang basert på dine historier.

Foto: Preassagovva

– Synger helst i dusjen

Elvira Nikolaisen liker ikke å synge så andre hører det, og nå kan du være med på å inspirere henne.

– Vi må bli grepet av historien, men man kan jo bli grepet av hva som helst. Kanskje det holder med et bilde av en blomst, ler Elvira Nikolaisen.

Elvira er aktuell som låtskriver i prosjektet Postkort 2012 – sangen om Norge. Her kan publikum sende inn bilder og historier fra livet i Norge i 2012, og norske artister som Samsaya, Jan Eggum og Narum velger bilder som de vil lage sanger av.

Sanger og låtskriver Elvira Nikolaisen var med på «Postkort fra livet» i 2008, og skrev sangen «Du va min»basert på en historie sendt inn av Øyvind Stellander.

Elvira slo igjennom med platen «Quiet Exit » i 2006, som høstet hele fire spellemannominasjoner i 2007. Siden har hun gitt ut platene «Indian Summer» i 2008 og «Lighthouse» i 2011.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Elvira Nikolaisen - Elvira på scenen under sommerfesten i Førde. - Foto: Brit Jorunn Svanes / NRK

Elvira på scenen under sommerfesten i Førde.

Foto: Brit Jorunn Svanes / NRK

Ut av komfortsonen

Mange kjenner Elvira alene bak pianoet, men for Postkort 2012 har hun planer om en ny musikalsk vri – En mørk duett med gitarriff.

– Jeg skal samarbeide med rockemusiker Anton Ruud om å skrive låten, og kanskje det blir noen gitarriff i sangen? «Han er litt badass», ler Elvira.

Anton Ruud og Egil Arntzen spiller i viserockbandet «Anton Ruud i Terapi», og sammen med Elvira skal de skrive en låt til prosjektet. Elvira har en klar idè om hvordan trioen skal jobbe kreativt.

– Jeg ser for meg at gutta tar med seg gitarene sine, så drar vi opp til en hytte og kan sitte og drodle rundt et bål.

– Og vi kommer til å drikke sinnnsykt mye kaffe!, utbryter Elvira. –Jeg drikker allerede syv kopper om dagen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Egil og Anton - Elviras samarbeidspartenere, Egil Arntzen (t.v.) og Anton Ruud (t.h.). - Foto: Hanna Borge /

Elviras samarbeidspartenere, Egil Arntzen (t.v.) og Anton Ruud (t.h.).

Foto: Hanna Borge

Påvirket av bruddet

Tidligere i år ble det slutt mellom Elvira og samboeren Christer Engen, som var og hun innrømmer at det har en effekt på låtskrivingen.

– Brudd og andre smertefulle opplevelser vil alltid påvirke min måte å skrive på.

Hun er ærlig om sine opp- og nedturer. Sanger som «Egypt Song» og «Love I Can't Defend»er inspirert av hennes eget kjærlighetsliv.

– Det er ikke kun etter et brudd at livet er vanskelig. Jeg synes livet alltid har lyse og mørke sider, og de sidene er jeg i kontakt med.

– Nå har jeg kanskje fått enda flere erfaringer på det området, forteller Elvira.

Noen få ord kan bli en sang

Elvira gleder seg til å skulle gå inn i en annen verden enn den hun vanligvis skriver om, og venter på den helt spesielle historien.

– Det er så kult at vi ikke vet noe om bildene og historiene. Vi starter med helt blanke ark, så vi vil bare prøve å bli grepet av de historiene som blir sendt inn.

– Vi kommer til å lete etter en historie som ikke er for lys. Sangen skal ikke bare være nok en sang, det skal være noe annerledes, sier Elvira.

Når hun skal skrive en sang, starter det vanligvis bare med et par ord.

– Jeg kommer ofte på en setning, og tenker: «Oj! Den var knallgod. Den kan treffe folk». Da vokser resten av sangen ut fra den ene setningen.

Elvira forteller at hiten «Love I Can’t Defend» fra 2006 startet på akkurat denne måten. Hun kom på den ene setningen, og sangen utviklet seg videre.

Disse ordene vil Elvira gjerne ha fra deg som sender inn til Postkort 2012.

– Vi vil skape en delt opplevelse mellom de som sender inn postkort og vi som skal lage sangen, så vi håper på noen ord som vi kan putte rett inn i låten.

Synger helst i dusjen

Elvira Nikolaisen i vinterhagen - Elvira i vinterhagen i kollektivet hvor hun bor. - Foto: Line Forsmo / NRK

Elvira i vinterhagen i kollektivet hvor hun bor.

Foto: Line Forsmo / NRK

Nå bor Elvira Nikolaisen i et musikerkollektiv i Oslo, og hun har et helt eget sted hvor hun henter inspirasjon. Hun passer allikevel på hvem som hører henne når hun blir sittende å nynne for seg selv i vinterhagen i kollektivet.

– Det er noe kleint med å være en kunstnertype i fri utfoldelse, så jeg er veldig forsiktig med at andre hører meg synge. Jeg synger heller i dusjen når jeg er hjemme, avslutter Elvira.

Slik kan du delta!

Siste nytt: Kultur

 • Trailer "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant". Kinopremiere 25. desember 2013.

  Kan få publikumspris

  Den svenske filmen «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» er nominert til publikumsprisen foran European Film Awards 2014.
  Den svenske filmen ble også en stor publikumsfavoritt her i Norge, melder NTB.

 • Susanne Sundfør på Bergenfest 2007 - Foto: unknown / NRK
  Foto: unknown / NRK

  Sundfør til de unge

  Sterke artistnavn som Susanne Sundfør, Thea & The Wild, Sondre Lerche og Jaga Jazzist står på artistlisten når Oslo-scenen Parkteatret byr på konserter for unge publikummere.
  Det er såkalt fri aldersgrense, og man retter seg spesielt mot dem mellom 14 og 18 år med tidligere konsertstart og rimelig inngangspris, melder NTB.

 • Ny smakebit fra Foo Fighters

  Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.