Samsaya vil ha din mørke historie

For Samsaya er 22. juli, og tiden etterpå, det sterkeste bildet på Norge i 2012. Kanskje blir en av historiene dine fortalt gjennom hennes nye sang i år?

Samsaya

Samsaya har preget norsk kulturliv i mange år. Nå er hun klar for prosjektet Postkort 2012 - sangen om Norge.

Foto: NRK P3

– Det første jeg tenker på er rosetoget på Rådhusplassen i Oslo etter terrorangrepene. Der ligger det sterke bilder, tydelige minner, og mange historier å fortelle. Det ville kanskje vært det postkortet jeg selv ville valgt å sende inn, forteller Samsaya.

Indisk-Norske Sampda "Samsaya" Sharma har drevet med musikk siden hun var tenåring. I 2004 kom hennes første album, "Shedding Skin", og siden den gang har hun preget Norsk musikk-, tv- og filmbransje.

Samsaya på DesiNation Furuset

Samsaya er kjent for fargerike sceneshow. Dette er fra den multikulturelle konserten 'DesiNation Furuset' i november i fjor.

Foto: Promo / NRK
Samsaya

– Jeg er helt klart en del av 'nye Norge', mener Samsaya, som er født i India. Her er hun på Oslo Fashion Week.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

I år er hun aktuell med nytt album – og også som artist og låtskriver i prosjektet Postkort 2012 – sangen om Norge.

Her inviteres NRK-publikummet til å sende inn bilder og historier fra sin hverdag.

Tar gjerne tunge fortellinger

Samsaya vil ikke bestille noen historier, hun får inspirasjon av alt. Det viktigste i kreativt arbeid er at ting skal få komme momentant, mener hun.

Men hun er klar på at hun ikke skyr vanskelige temaer.

– Det fineste komplimentet jeg har fått om musikken min er at folk mener at jeg kan skrive om dystre, triste, og såre ting på en måte som gjør at andre får håp. Hvis noen der ute trenger å få laget en oppløftende låt som handler om noe som er mørkt, tror jeg at jeg kan passe bra til det, forteller hun.

Skrev fiktive kjærlighetsbrev

Samsaya har skrevet utallige låter siden hun var omtrent 16 år gammel, med eget liv som inspirasjon.

– Jeg samler på minner som betyr noe for meg, og bruker gjerne det i materialet mitt. Jeg har gamle mapper med bilder, brev og postkort som betyr noe for meg, og noen ganger titter jeg i dem for å huske ting jeg ikke vil glemme.

I tenårene var det likevel andre ting som opptok henne i låtskrivings-prosessen enn i dag.

– Plutselig finner jeg gamle ting jeg skrev da jeg var yngre. Jeg har blant annet en del falske kjærlighetsbrev som jeg og venninnene mine skrev til hverandre. Vi lata som at det var Jordan fra "New Kids on The Block" som hadde skrevet dem. Det er et morsomt fenomen, ler hun.

– Men jeg graver gjerne litt i andres kjærlighetsliv også, altså, legger hun til.

"Skriver" i søvne

I dag skriver Samsaya låter når hun egentlig ikke har tid. Hun jobber best om natten, men er åpen for at ny musikk dukker opp når hun minst venter det.

– De aller fleste melodiene kommer som regel til meg i dusjen. Da må jeg rett ut og skrive ned alt, slik at jeg ikke glemmer, forteller hun.

Andre ganger kan hun våkne brått av at nesten ferdige sanger trenger seg inn i hjernen helt uten forvarsel.

– Og da er de så tydelige at jeg ofte tror jeg har fått andres sanger på hjernen. Så spør jeg venninnene min hvem som synger den låten, og da sier de ofte at de aldri har hørt den før. Da innser jeg brått at det faktisk er min egen låt som ikke eksisterer enda, sier hun.

Hun tror de klareste låtene kommer når hun selv ikke hører helt på kroppen sin.

– Når man ikke hører på hjertet sitt, og ikke hører på seg selv, så finner musikken ut at den må ta grep. Det er i de periodene sangene kommer sterkest til meg, forteller Samsaya.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Samsaya på Lydverket

Samsaya har besøkt Lydverket på NRK3/P3 mange ganger.

Foto: NRK P3

– Bildet på "nye Norge"

Indisk-Norske Samsaya kom til Norge da hun var nesten ett år gammel. Hun mener selv at hun er selve bildet på nye Norge – og nettopp Postkort 2012.

– Å være indisk er jo noe man er, og det ser man godt på meg. Men jeg har forandret stilen min veldig. Som musiker er det ikke så viktig hvor man kommer fra, men hvordan man pleier det lille frøet man har sier hun.

Samsaya har fremført sanger mange tenker på som "urnorske", og fått høre at det låt både norsk og indisk på en gang.

– Nylig spilte jeg inn "Tenke på en venn" sammen med Kringkastingsorkesteret. Mange har sagt til meg etterpå at den hørtes både veldig norsk ut, men også at den hadde noe indisk over seg. Da blir jeg glad for at det fungerer.

Fra hip hop til melodiøst

Tidlig i karrieren ble Samsaya gjerne forbundet med hip hop, og klare rytmiske beats som fenget. I dag er hun mye mer åpen for melodiøse tekster, men med et visst rytmisk innhold.

– Det jeg liker med hip hop er at artistene er så ærlige og tydelige i tekstene. Også kan man være litt aggressiv, noe som var god terapi for meg i starten, forteller hun.

Den nyeste singelen hennes, "Breaking Bad", er den som betyr mest for henne i dag.

– Det er nok fordi jeg på ingen måte gikk inn for å skrive den. Det begynte med noen trommer, og plutselig sang jeg med. Det var ikke overtenkt, men ble bare gjort der og da. Sånn vil jeg jobbe med Postkort 2012 også, forteller hun.

Slik kan du delta!

 • Last opp bildet og skrive historien selv her: Send oss ditt postkort
 • Send oss en bildemelding på telefonen med kodeord postkort til 1987.
 • Kontakt oss på e-post på adressen postkort@nrk.no
  Video Samsaya overrasket elever på Galterud skole i Drammen

  Se Samsaya overraske elever på Galterud skole i Drammen i slutten av mars.

Kulturstrøm

 • Ballettdansere vant talentpris

  Nasjonalballettens danser Lucas Lima og norske Gina Storm-Jensen er tildelt et av Norges største kulturstipender, Tom Wilhelmsens stiftelses opera- og ballettpris. I år er stipendet på kr. 800.000,- som deles mellom de to ballettdanserne. Juryen består av Ellen Kjellberg, Anne Gjevang og Ellen Horn, og prisen er den eneste opera-og ballettprisen i Norge, skriver Den Norske Opera og Ballett.

 • Symfonisk A-ha i Bodø

  Når a-ha i høst skal spille inn nytt album og musikkfilm, blir det med Arktisk Filharmoni som «band», melder orkesteret på sine nettsider. Prosjektet, med tittelen TRUE NORTH, er et samarbeid mellom a-ha, Bodø2024, Arktisk Filharmoni og Svømmehallen Scene og beskrives som en «melankolsk hyllest til havet og nordnorsk natur». I tillegg til albumet vil det også bli laget en musikkfilm med band og Arktisk Filharmoni på scenen, og a-ha gjennomfører produksjonen i Bodø.

 • St. Olavs Orden til Halvdan

  Hans Majestet Kongen har utnevnt visesanger og låtskriver Halvdan Sivertsen (71) til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, melder kongehuset i en pressemelding.

  – Halvdan Johannes Falck Sivertsen mottar utmerkelsen for hans fremragende innsats som visekunstner, heter det i meldingen.

  Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».

  Halvdan Sivertsen i skrivestua.
  Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK