Hopp til innhold

– En oppskrift på pressedød

Regjeringen kutter mediestøtten med 16 prosent, eller 50 millioner kroner. – Dette er en oppskrift på pressedød, mener leder i Norsk Journalistlag, Thomas Spence.

Bergens Tidende aviser

Bergens Tidendes papirutgave er blant avisene som må forholde seg til overgangen til lavmoms i dette budsjettet.

Foto: Trude Bakke / NRK

Thomas Spence

– Kutt, kutt, kutt, slik beskriver Thomas Spence lederen i Norsk Journalistlag, budsjettposten til Presse-Norge.

Foto: Morten Brakestad

Min første tanke er at det er utrolig skuffende. Det ser ut som vi ikke har en medieminister, men ekstra finansminister. Her er det kutt, kutt, kutt. Dette er en resept for å avlive deler av norske medier, i en tid hvor mediene trenger støtte fra myndighetene for å overleve og utvikle seg.

Det er først og fremst forslaget om kutt på 50 millioner i pressestøtten, samt ønske om å innføre 8 prosent moms for papiravisene som Spence ser mørkt på.

Skatt på journalistikk

Regjeringen vil ha en fells lav mediemoms på 8 prosent for aviser og e-aviser, men en ny momsordning må godkjennes av det europeiske kontrollorganet ESA, og vil sannsynligvis ikke komme på plass før i 2016.

– Momsen står for en dominerende del av inntektene for norske mediehus. Det er veldig trist at det nå blir innført skatt på journalistikk. Det er nesten som de ikke forstår hva dette vil bety for norske medier, sier han.

Han synes heller ikke det virker som regjeringen forstår hvilke demokratiske oppgaver avisene utfører hver eneste dag, over hele landet.

– De holder i gang den demokratiske prosessen, sier Spence.

Pressestøtten har i mange år bidratt til å opprettholde et høyt antall aviser i Norge. Regjeringen mener imidlertid at støtten ikke er et vellykket virkemiddel for å opprettholde lokal konkurranse mellom avisene.

Større økonomisk uavhengighet vil også gi større redaksjonell uavhengighet, lyder det fra kulturministeren og hennes departement. Dette fnyser Thomas Spence av.

– Ubegripelig

– Begrunnelsen til Kulturdepartementet er ubegripelig. Regjeringen har et ansvar for å legge til rette for norsk samfunnsdebatt. Dette er en oppskrift på norsk pressedød, og vi kommer til å måtte betale en svært høy demokratisk pris, sier lederen for Norsk Journalistlag.

Spence får støtte fra Mediebedriftenes Landsforening.

Didrik Munch

Styreleder i MBL, Didrik Munch, er skuffet på mediebransjens vegne.

Foto: Ola Nymo Trulsen / NRK

– Dette er et skuffende budsjett for mediebransjen. Vi får ingen momsløsning i 2015, og i tillegg kuttes 50 mill. i pressestøtten. Det virker som om kulturministeren ikke har forstått hvilken alvorlig situasjon Medie-Norge er i, sier Didrik Munch, styreleder i Mediebedriftenes Landsforening, MBL.

Ansvarlig redaktør i Klassekampen, Bjørgulv Braanen, sier han er overrasket over budsjettforslaget.

– Det jeg reagerer mest på er at dette skjer midt oppi en skjebnetime for norsk mediebransje. Den er presset nå fra alle hold, fra Google, Facebook og internasjonale aktører som tar annonseinntektene. Så vi er allerede i en situasjon som kan gi pressedød i Norge, og når regjeringen i tillegg går ut så brutalt som de gjør nå, så gjør det vondt verre, sier Braanen til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bjørgulv Braanen

Ansvarlig redaktør i Klassekampen, Bjørgulv Braanen, kaller budsjettet for «veldig, veldig trist».

Foto: Berit Roald / Scanpix

Varsler kamp om budsjettet

I Stortingets vandrehall lover opposisjonspartiene at de vil kjempe for pressestøtten.

–Jeg er veldig skuffet over at regjeringen prøver seg på en omkamp om pressestøtten. Denne kampen kommer vi til å ta i Stortinget, og dette har vi tidligere vært klare på. Medie-Norges situasjon er nå dramatisk. Medisinen er ikke å kutte, sier Geir Jørgen Bekkevold, kulturpolitisk talsperson i KrF.

Det samme gjelder NRK-lisensen:

– Når det ikke blir reell økning i lisensen blir det en reell nedgang. Dette blir også en omkamp, sier Bekkevold til NRK.
SVs Bård Vegar Solhjell mener dette er et budsjett som har retning mot mindre mangfold i mediene.

Regjeringen gjør ingenting med momsen, men skyver den foran seg, kutter ganske kraftig i pressestøtten, og innfører ingen nye tiltak for å sikre overgang til digitale plattformer.

– Dette roper på at Stortinget tar ansvar og gjennomfører et bredt mediepolitisk forlik. Regjeringen har ikke tatt det ansvaret. Dette budsjettet vil gi mindre mediemangfold, nedlagte aviser og svekket journalistikk, sier han.

Bård Vegard Solhjell

SVs Bård Vegar Solhjell roper på et bredt mediepolitisk forlik

Foto: Eivind Molde / NRK

Overgangsordning de neste fem årene

Etter en overgang vil regjeringen jobbe for en plattformnøytral lavmoms for alle aviser, både papiravisene og de digitale.

De begynner å fase inn denne momsen fra 1. juli 2015.

I Sundvolden-erklæringen har regjeringen sagt at den vil likestille papiravisene og de digitale avisene. Regjeringen ønsker å modernisere støtteordningene og skape økt likebehandling av mediene.

– En omlegging til en felles lav momssats krever overgangsordninger for media. Derfor ønsker vi å innføre dette for papiravisene over en periode på fem år, sier kulturministeren.

– Vi vil i prosessen med ESA vurdere nærmere hvordan vi skal definere e-aviser og hvordan overgangsordningen for papiravisene skal være, sier kulturminister Thorhild Widvey.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters