Hopp til innhold

Regjeringas nett-frieri gir deg bare én dollar ekstra

Regjeringas ønske om å la norske forbrukere handle mer på nett fra utlandet vil knapt merkes for deg og meg. Den nye momsfrigrensa på 350 kroner for netthandel spises opp av svak krone.

Forenklet tollbehandling

For de som handler på mye på nett fra utlandet er 200 kroners-grensa godt kjent. Nå økes grensa for momsfri handel til 350 kroner inkludert frakt, men svak krone gjør at det nesten ikke vil merkes.

Foto: Kim Jansson / NRK

Elin Reitan er forbrukerøkonom i Nordea

Elin Reitan er forbrukerøkonom i Nordea.

Foto: Inger Johanne Stenberg

– Når krona er så svak får man ikke nyte godt av at momsgrensa øker, man får ikke handlet for så mye mer enn i sommer, allikevel, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

Flere forbrukere ble svært fornøyde da grensa for momsfri handel fra utlandet ble varslet økt i statsbudsjettet, men om dagens kronekurs holder seg, blir det lite å hente på nyåret.

– Går vinninga opp i spinninga?

– Ja, det kan du egentlig si, hvis du sammenligner med hva du fikk for pengene i sommer, så vil du ikke få så mye mer innenfor den nye grensen i 2015, sier Reitan.

Hun legger til at man ville fått handlet enda mindre om grensen fortsatt hadde vært 200 kroner.

Tror netthandelveksten vil avta

Sjeføkonom Lars Haartveit i Virke

Sjeføkonom Lars Haartveit i Virke.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Hittil har man kunne handlet for 200 kroner fra utenlandske nettbutikker uten å forholde seg til verken moms eller toll. Men fra januar økes denne grensen til 350 kroner, da inkludert porto og andre fraktkostnader.

Reaksjonene har vært sterke, og norsk næringsliv fryktet først en økt grense på 500 kroner, kompromisset ble 350 kroner inkludert porto.

Sjeføkonom Lars Haartveit i Virke mener det var riktig å rope varsku, selv om de ikke så for seg at effekten vil bli betydelig mindre på grunn av svak krone.

– Vi at veksten i netthandelen avtar noe. Den har vært tosifret i lang tid nå, men med så mye svakere krone så trekker det ned, sier Haartveit.

For en neve dollar

For kombinasjonen av økt grense og svekket krone, er nærmest i ferd med å nulle hverandre ut for ivrige netthandlere. Inkluderer man fraktkostnader, som også ofte kommer i utenlandsk valuta, vil gevinsten bli liten.

Med en dollar som koster 7,40 norske kroner, og en porto på 3,99 dollar vil du kunne handle for nesten 43 dollar med den nye grensen. I sommer da dollaren kostet 6 kroner, kunne du handle for 33 dollar.

Økes fraktutgiftene derimot til 12,99 dollar, vil du kunne handle for rundt 34 dollar, i sommer kunne du handle for 33 dollar.

I enkelte nettbutikker vil du få gratis frakt om kjøpet er over en viss sum, men selv med økt grense vil den summen i flere tilfeller bli vanskelig å holde seg under. Gitt at frakten er gratis ved kjøpt over 30 britiske pund, så vil du likevel måtte betale moms, da 30 britiske pund i skrivende stund er 351 kroner.

Pris på en amerikansk dollar fra juni til desember 2014

Forholdet mellom den norske krona og den amerikanske dollaren har endret seg voldsomt de siste seks månedene.

Foto: NRK

– Vil få effekt om noen måneder

Og Haartveit i Virke må innrømme at den nye grensa ikke vil få stor effekt når nyttårsrakettene slutter å smelle, men han mener likevel det var verdt å rope varsku.

– For det første snakket vi først om en 500 kroners-grense, og vi så heller ikke for oss den sterke svekkelsen av krona. Over tid så vil jo svekket krone gi økte innkjøpskostnader for handelen, og da er vi tilbake i samme situasjon. Men selvfølgelig 350 er bedre enn 500.

Krona er ventet å være lav i en god stund fremover, likevel vil forbrukerne merke at grensa økes etterhvert, tror forbrukerøkonomen.

– Det er klart at forbrukerne ikke vil nyte veldig godt av grensa nå, sammenlignet med i sommer, men på sikt så vil grensa helt sikkert merkes, avslutter Reitan.

AKTUELT NÅ