Hopp til innhold

– Det lukta skikkelig dårlig utedass

Uten kjøleskap og moderne hjelpemidler var matlaging på 1700-tallet vanskeligere enn i dag. Det fikk Anno-programleder Selda Ekiz og kokk Bård Greni smertelig erfare.

Bård og Selda sliter når de lukter maten svennelærlingene har laget i Anno.

Lukta av ustekt fuglekjøtt som har ligget varmt i flere dager, beskrives best som «dårlig utedass».

For da ukens svennestykke i Anno, matlaging, skulle inspiseres, var det ikke alle rettene som var like velsmakende. Retten «fugl i fugl i fugl» ble mildt sagt mislykket.

– Det lukta som en skikkelig dårlig utedass. Med en gang deltakerne gikk ut så stod jeg der og brakk meg. Jeg skjønner nesten ikke at jeg klarte det, forteller kokk Bård Greni, som hadde oppgaven som oldermann i kokkelauget, til NRK.no.

Retten besto av en kylling inni en and inni en kalkun, med fyll imellom, og den skulle gjennomstekes over åpen ild.

– Greia var at de ikke hadde fått til å snurre steken, så det var rått og begynt å råtne på den ene siden, sier Greni.

Død og fordervelse

Han måtte derfor jobbe hardt for å holde maska da maten skulle inspiseres – og smakes på.

– Jeg fikk frysninger. Kamera er på, og man gremmes fordi man vet produktet er ødelagt, men så vet man også at deltakerne har jobbet beinhardt. Så selv om jeg egentlig ville kaste opp, måtte jeg skjule det. Jeg turte ikke smake på det kjøttet, sier Greni.

Også programleder Selda Ekiz fikk problemer da de gikk inn i svennebua.

– Det lukta død og fordervelse, noe det faktisk var. Jeg kjente den litt spesielle søte, men kvalme lukta med en gang de skar opp fuglene, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Selda og oldermann Bård Greni

Selda og Bård måtte konsentrere seg for å holde maska når de så på fuglestekene Chris og Liv hadde laget.

Foto: NRK

Må langtidsstekes

Greni har ikke selv prøvd å lage retten, men selv om det første møtet med det ble en ubehagelig affære, kunne han tenkt seg å gi den et forsøk.

– Det hadde vært morsomt, det virker som en artig rett. Men det var komplisert.

Selv ville han fulgt sitt eget tips om langtidssteking, der man kontinuerlig snurrer steken på en varme på rundt 90 grader. Hadde deltakerne hatt mulighet til dette, ville de også mest sannsynlig ha lykkes bedre.

– Hva ville du servert som tilbehør til en slik rett?

– Rødkål og potetmos.

  • Vil du prøve deg på retten? Dette er oppskriften deltakerne fulgte.

Kulturstrøm

  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP