Hopp til innhold

«Anno» bidrar til stor turistøkning i Trondheim

Flere av de største turistattraksjonene i Trondheim noterer en markant økning i tallet på besøkende.

Turister tar "selfie" foran Nidarosdomens vestfront

FLERE TURISTER: To turister tar selfie foran Nidarosdomens berømte vestfront. Katedralen og området rundt er en av turistattraksjonene i byen som har opplevd økt tilstrømming av turister i år, sammenlignet med i fjor.

Foto: Hilde Kristin Grande / NRK

Mye av årsaken til økt interesse for Nidarosdomen, Riksregaliene og Erkebispegården kan ha vært TV-serien «Anno». Siste sesong av den populære serien ble spilt inn i området hvor nettopp disse turisattraksjonene befinner seg.

Sunniva Evjen i Visit Trondheim

EFFEKT: Markedssjef Sunniva Evjen i Visit Trondheim forteller om en viss «Anno»-effekt for Erkebispegården.

Foto: Hilde Kristin Grande / NRK

I Erkebispegården har det vært arrangert «Anno»-dager både mens serien gikk i vinter, og i sommer. Her har voksne, unge og barn kunne få smaken på livet i 1536, året serien var satt til.

Tall fra Visit Trondheim viser at Nidarosdomen, Riksregaliene og Erkebispegården har hatt 6600 flere besøkende i juni og juli i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

– Den effekten drar vi nok nytte av. Vi ser det på at Erkebispegården melder om bra besøk, både gjennom aktiviteter mens serien pågikk og i sommer med ei Anno-helg, forteller markedssjef Sunniva Evjen i Visit Trondheim til NRK.

Smed med ambolt

ANNO-DAG: En smed viser sine kunster under en «Anno»-dag i Erkebispegården. Her kunne besøkende få smaken på livet i 1536, året serien var satt til.

Foto: Morten Andersen / NRK

Suksess med kropp

Utstillingen «Body Worlds Vital» har gitt også Vitenskapsmuseet en stor økning i antallet besøkende. I juni og juli i år har over 20.000 besøkt museet, mot 4500 på samme tid i fjor.

– Det er svært morsomt at vi har fått en slik stor respons på «Body Worlds Vital», og til og med juli har hatt veldig godt besøk. Det gjør inntrykk å se at så mange unge mennesker kommer. Ungdommer, men også barn helt fra fireårsalderen i følge med foreldre, forteller formidlingssjef Randi Wenche Haugen ved Vitenskapsmuseet til NRK.

Guide med en gruppe turister ved Nidarosdomen

Guide med en gruppe turister ved Nidarosdomen.

Foto: Hilde Kristin Grande / NRK

Også flere andre av de store attraksjonene i Trondheim, som Trøndelag Folkemuseum på Sverresborg og Ringve Museum, har opplevd en økning i antallet besøkende. På Sverresborg var det bare i juli en økning på 2359 gjester, 37 prosent flere sammenlignet med samme måned i fjor. Ifølge Visit Trondheim er det her cruiseturistene som virkelig drar opp besøkstallet.

Fornøyde turister

Hanne Ødegård er turist i Trondheim

TRIVES: Hanne Ødegård er på besøk i Trondheim, og liker det hun opplever i byen.

Foto: Hilde Kristin Grande / NRK

Turistene NRK snakker med ved Nidarosdomen virker å være fornøyd med det de ser i trønderhovedstaden:

– Det jeg har sett til nå, er veldig bra, sier en fornøyd turist Hanne Ødegård, og trekker frem sjølukta som en svært positiv ting ved byen.

En annen tilreisende, Kristiane Kulterud, liker også det hun opplever:

– Det er en utrolig vakker by. Vi storkoser oss og har vært kjempeheldige med været. Vi får virkelig se Trondheim fra sin beste side. Dette kan vi anbefale, det er veldig sjarmerende, sier Kulterud til NRK.

Kristiane Kullerud og datteren trives som turister i Trondheim

KOS: – Det er en utrolig vakker by. Vi storkoser oss og har vært kjempeheldige med været, sier Kristiane Kullerud (t.v.), som er på ferie i Trondheim sammen med familien.

Foto: Hilde Kristin Grande / NRK