Hopp til innhold

Programleder Selda om Anno: – Jeg hadde fått anfall

Å leve ti uker 300 år tilbake i tid er ikke noe for alle, hvert fall ikke for Anno-programleder Selda Ekiz.

Selda og deltakerne i Anno

I 10 uker har Selda Ekiz ledet denne gjengen gjennom ulike oppgaver, dueller og turneringer.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

– Det overrasker meg hvor lite deltakerne savner teknologiske duppeditter, som jeg tror jeg hadde fått anfall av å bli fratatt, sier Selda.

Men selv om hun hadde fått teknologiabstinenser hvis hun var deltaker i programmet, er hun fortsatt med som programleder når sesong 2 starter i kveld.

– Det var utrolig moro å lage første sesong, jeg lærte masse og ville prøve det en gang til. Det er noe jeg ikke angrer på. Jeg får blant annet muligheten til å snakke med fascinerende historieeksperter, som alle lærer meg noe nytt, sier hun.

Altfor glad i hygiene

Hun forteller at hun også blir imponert over deltakerne som tilpasser seg et svært annerledes liv 300 år tilbake raskt. Og det er ikke bare teknologien hun hadde savnet om hun byttet plass med deltakerne

– Jeg er altfor glad i hygiene for å være med, i tillegg hadde jeg nok blitt fort irritert på de som snorker, sniker seg unna eller ikke bidrar.

Hvorfor bør man se på Annor?

– Hvis man er opptatt av hvorfor vi er som vi er i dag så burde man se på Anno. Eller hvis man vil se hvordan folk fra 2015 takler håndverk fra gamledager. Eller om man er veldig glad i å se en kort brunette skyte en muskett med øynene igjen, så får man muligheten til det også. Noe for alle og enhver med andre ord!

Ny by, ny tid

Unni Ødegård

Prosjektredaktør Unni Ødegård.

Foto: Julia Marie Nagelstad / NRK

I fjor var det Bergen, i år er det Fredrikstad. Prosjektredaktør for Anno, Unni Ødegaard, sier det er flere grunner til at valget falt på Fredrikstad i år.

– Fredrikstad har en spennende historie, og i 1721 var Fredrikstad en av Norges viktigste festningsbyer. Den store nordiske krigen er akkurat over, vi forteller historien om overgangen fra festingsby til sivil by, sier hun.

Deltakerne bodde og arbeidet på Isegran, som har gamlebyen på den ene siden og det moderne Fredrikstad på den andre.

– Byen har utallige flotte bevarte områder å filme i, og en svært historisk engasjert og kompetent befolkning! Vi har virkelig kunnet boltre oss I kunnskap og vakre locations, sier hun.

Se Anno på NRK1 kl. 20.05 i kveld!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober