Hopp til innhold

Rykteflom da agent Hassel forsvant

I årevis gikk ryktene om drap og plyndring i ei lita bygd i Sør-Trøndelag. Men ingen vet hva som egentlig skjedde med Lyder Hassel, som kastet seg ut i fallskjerm over Fosenhalvøya i 1943 på hemmelig oppdrag for britene.

Agent Hassel forsvant etter et fallskjermhopp

Lyder Hassel forsvant etter et fallskjermhopp over Fosenhalvøya i 1943. En familie tilsto etter krigen å ha funnet et metallrør med penger og utstyr fra hoppet. Hassel er fremdeles ikke funnet, 70 år etter. Hovedbildet i saken er ikke knyttet til Hassel-saken.

Foto: Scanpix/faksimile Våre falne (Digitalarkivet)

Nordmannen Lyder Hassel var kunstmaleren og motstandsmannen som rømte til Sverige under andre verdenskrig, som ble vervet til britenes militære etterretningsorganisasjon SIS, og som forsvant under dramatiske omstendigheter over Verranfjellene i Sør-Trøndelag.

I dag, nesten sytti år senere, vet ingen hva som skjedde med ham etter at han hadde kastet seg ut i fallskjerm på hemmelig oppdrag for britene.

LES OGSÅ: Tungtvannsaksjonen som mislyktes
LES OGSÅ: Sterk markering av veterandagen

Hassel skulle sette opp en illegal radiosender ved Trondheimsfjorden og overvåke den tyske trafikken inn og ut av fjorden. Med seg hadde Hassel en radiosender, teknisk utstyr og 20.000 kroner i kontanter.

I høstkulda 10. oktober 1943 ble han sluppet over Fosenhalvøya. Og forsvant.

Saken vekket stor oppmerksomhet i etterkrigstida, og er blitt et av krigens største mysterier.

Familie mistenkeliggjort

Spekulasjonene har vært mange. Og listen med forhåndsdømte svært kort. Én familie i bygda like ved slippstedet hadde kort tid etter store pengesummer mellom hendene, og ble utsatt for en rykteflom som aldri egentlig har gitt seg.

Asbjørn Hansens hefte om Hassel

Asbjørn Hansen er til daglig etterforskningsleder i Kripos. Han har laget en etterforskningsrapport om krigsmysteriet på fritiden.

Foto: NRK

Asbjørn Hansen, etterforskningsleder i Kripos, har jobbet med forsvinningssaken privat i mange år. Han har tidligere jobbet med både Baneheia-saken og med drapene på Orderud gård, men har så langt hatt mindre hell i Verran.

– Jeg hørte denne historien første gang på syttitallet, om agenten som hoppet i fallskjerm og som kom bort over Verranfjella. Ingen har sett ham etterpå, men i tillegg gikk det rykter i bygda om at en familie hadde funnet en del av utstyret hans. Ryktene i en liten bygd går fort, og det ble til slutt en ganske stor belastning for familien, sier Hansen til NRKs radioprogram Ekko.

Hadde penger, engelske sigaretter og sukker

Ryktene i bygda forteller at familien brått hadde masse penger mellom hendene, rett etter at agent Hassel forsvant. Familien fikk også tilgang på engelske sigaretter, sukker og hermetikk, og det ble sagt at døtrene i huset hadde nye kjoler, sydd av fallskjermsilke.

LES OGSÅ: Norsk krigshelt på gamle stier i He
LES OGSÅ: Krigshelt får monument

Etter krigen innrømte familien å ha funnet et metallrør fullt med penger og utstyr, men det stoppet ikke ryktene.

Nå spekulerte sambygdingene i hvor familien egentlig hadde fått tak i varene, og lokalavisa mente i klartekst at familien hadde tatt livet av Hassel, skjult liket og tatt for seg av eiendelene hans.

Senere rykter foreslo alt fra at Hassel ble gravd ned i en eksisterende grav på kirkegården i bygda. Andre mente Gestapo hadde fått tak i ham.

Ingen spor ledet fram, og flere av de gjenlevende fra bygda, som var ungdommer da Hassel forsvant, har vært uvillige til å snakke om det som skal ha skjedd i 1943.

– Fortsatt sårt

Hansen har vært i kontakt med etterkommerne av familien som ble utsatt for rykteflommen.

– Det er fremdeles en veldig sår sak for dem. Jeg har snakket med barna i denne familien, og de forteller at foreldrene var veldig preget av det. De måtte tåle avisoppslag om saken. Hadde det vært i dag, hadde de nok saksøkt for injurier, sier han.

LES OGSÅ:
LES OGSÅ: Krigshelter beskrives som «ofre»


Saken ble også politietterforsket, sist så sent som på 1960-tallet. Det gikk så langt at lensmannen i bygda bestemte å åpne flere av gravene på den lokale kirkegården, for å stoppe ryktene. Av ukjente årsaker stoppet etterforskerne ved kistelokket, og ingen av kistene ble åpnet.

- Som etterforsker synes jeg jo ikke de gjorde en så veldig bra jobb, sier Hansen. Når de først gravde opp gravene, kunne de jo ha åpnet kistene eller sett under dem, mener han.

Gikk manngard i fjor

Selv mener etterforskningslederen at Hassel trolig har landet i Verranfjellene og omkommet der. I fjor ledet han en manngard på seksti interesserte med metalldetektorer opp i fjellene for å lete etter spor etter motstandsmannen. Han kom også over beinrester, som skuffende nok viste seg å stamme fra sau.

LES OGSÅ: 70 år siden Nazi-Tyskland okkuperte Norge
LES OGSÅ: Krigshelt 69 år etter sin død

Likevel er Hansen fortsatt overbevist om at Hassels siste hvilested er i Verranfjellene.

– Min konklusjon er at han fortsatt befinner seg på fjellet og er ikke funnet. Jeg tror at han har landet i et terreng som er ulendt og vanskelig, med steindekte fjellsider. Jeg ser for meg at han har landet i en sånn, og ikke greid å komme seg videre selv. Han har blitt på det stedet, sier Hansen til NRKs Ekko.

– En mystisk historie

Det var Ekkos Ellen Wesche Guttormsen som hentet inn Asbjørn Hansen. Hun har motstandsmannen som grandonkel, og har hele livet hatt krigsmysteriet nært på livet.

– For meg har det alltid vært en mystisk historie, med at min mors onkel Lyder forsvant etter å ha blitt droppet i fallskjerm. Han rømte til Sverige i 1942, fikk utdannelse som radiotelegrafist hos britene, og ble sluppet ut over Verran fordi han skulle sette opp en radiostasjon ved Trondheimsfjorden. Siden har ingen sett ham, sier Wesche Guttormsen til NRK.no.

Familien måtte lære å leve med at Lyder var borte. Faren krevde kort tid etter krigens slutt at norske myndigheter skulle gjøre en innsats for å finne krigshelten, men arbeidet bar aldri frukter.

Hassel fikk både Krigskorset og Fredskorset posthumt

– Beskyldte aldri familien

– Vi hørte historiene om at det skulle ha kommet rikdom til en gård i Verran, og om familien som ble beskyldt for å stå bak ugjerningen. Men i min familie har det aldri vært beskyldninger mot de som fant utstyret, men vi vet at det gikk rykter der oppe om at noen kunne ha drept Lyder.

– Jeg tror noe beskyldningene også kom av de som fant utstyret, blant annet rester av en radiosender, ikke sa fra til motstandsbevegelsen om det de hadde funnet, sier hun.

– Det meste jeg vet om Lyder Hassels skjebne har jeg fått vite av å lese Asbjørn Hansens etterforskningsrapport, som han har utgitt i et stort hefte. For min familie er det jo mest en veldig spennende spionhistorie, men jeg skjønner på Hansen, som har snakket med etterkommerne av de mistenkte, at dette fortsatt er veldig sårt – 70 år etter krigen, sier Wesche Guttormsen.

LES OGSÅ: Hvorfor er vi så opptatt av krigen?
LES OGSÅ:
Avslører norske SS-soldater

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.