Sterk markering av veterandagen

Veterandagen markeres sterkere i år enn noen gang tidligere. – Starten på en varig tradisjon, sier forsvaret.

– I dag er det ikke bare frigjøringsdagen, det er også veterandagen, sa brigader Per Egil Rygg, i talen ved Bodø Domkirke i dag tidlig.

Veterandagen har blitt arrangert årlig siden 1996, men det er først i år den blir markert så storstilt. Brigader Rygg, sjef for F-16-flygerne som deltar i krigen i Libya, sier årets veterandag angir starten på en varig tradisjon.

Verdig markering

Frigjøringsdagen 8. mai har tradisjonelt vært en dag hvor krigsheltene fra andre verdenskrig hedres. I 1996 anbefalte Forsvarskomiteen Stortinget at 8. mai skulle utvides til å være nasjonal veterandag for alle som har tjenestegjort i Norge eller utenfor landets grenser.

Brigader Per Egil Rygg

Brigader Per Egil Rygg er fornøyd med at veterandagen tillegges større vekt enn tidligere.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

– Å ta del i krigsoperasjoner kan merke en for livet, det flott at det nå får så mye oppmerksomhet. På samme tid er det en fin måte å markere at den friheten vi tar for gitt, ikke alltid gir seg selv. Derfor passer det fint at den er lagt til 8. mai og frigjøringsdagen, sier Rygg.

Rygg mener økt fokus på veterandagen er nødvendig

– Vi har 120 000 veteraner i Norge i dag. Det er viktig med en slik kraftig og verdig markering, slik at samfunnet får vist at de setter pris på innsatsen deres, sier Rygg.

Tett program

Programmet var velfylt for de mange veteranene som deltok på dagen. Blant annet var det minnegudstjeneste i en fullsatt Bodin kirke og omvisning på flymuseumet.

Veteranene var også med på avdukingen av minnesmerket for de omkomne i Erling Jarl-ulykken. Fjorten mennesker omkom da hurtigruta Erling Jarl brant mens den lå til kai i Bodø i 1958.

– Ti av disse arbeidet i forsvaret, så det er viktig for oss å være med på den sermonien, sier brigader Rygg.

Flere veteraner deltar

At veterandagen tillegges større vekt merker Forsvaret på oppslutningen. Langt flere veteraner har i år tatt del i de ulike arrangementene landet over.

En av disse er Leif Johan Evjen (83). I 1962 reiste han til Kongo og tjenestegjorde i syv måneder, som flyteknisk offiser og kaptein.

Leif Johan Evjen

Krigsveteran Leif Johan Evjen (83) setter pris på å få komme sammen med andre veteraner.

Foto: Sara Bjelvin / NRK

– Jeg hadde 98 mann under meg, fordelt på elleve nasjoner. Det var mye å holde styr på, sier Evjen.

Evjen organiserte personellet i ulike grupper slik at de kunne gå på skift og slapp å sitte ved basen hele tiden.

– Jeg gjorde som best jeg kunne for å holde styr på logistikken og planlegge i varmen. Når ting gikk i stykker samarbeidet jeg med lokalbefolkningen for å få det reparert. Jeg husker vi delte ut jordbær for å få goodwill, forteller han.

Mens Evjen slet med å holde de 17 flyene han var ansvarlig for i lufta, var kona hjemme i Norge med deres to små barn.

– Det var vanskelig. Du vet i dag får de permisjoner for å kunne dra hjem, men på den tiden var det ett brev i uka.

83-åringen innrømmer at han var spent i forkant av veterandagen.

- Jeg ble jo invitert hit til minnemarkeringen, men var meget skeptisk i går kveld da jeg lette frem den gamle lua og medaljene. Men jeg har truffet så mange jeg ikke har sett på mange herrens år, og det er fint å få komme sammen slik, sier han.