Krigshelt 69 år etter sin død

69 år etter sin død ble Eiliv Austlid fra Stange fredag tildelt Krigskorset for sin innsats under krigen.

Det bestemte Kongen i Statsråd.

Svertet av Lie

Austlid ble skutt av tyske soldater på Dovre under Kongens og regjeringens flukt nordover våren 1940.

Etter krigen ble han beskyldt for å ha utvist dårlig dømmekraft. Dagbladet skriver at Austlid til og ble svertet av Ap-giganten Trygve Lie, FNs første generalsekretær.
Men nå har historikere funnet ut at han tvert i mot handlet på ordre fra regjeringen, og døde da han ledet et stormangrep mot en tysk maskingeværstilling, for å hindre tyskerne i å ta statsministeren til fange.

- Personlig heltemot

Det er første gang på 60 år at en norsk krigshelt blir tildelt Krigskorset med sverd.

Krigskorset.

Krigskorset med sverd.

Foto: Asgeir Spange Brekke/ fORSVARSDEPARTEMENTET/HANDOUT / Scanpix

Kaptein Eiliv Austlid hedres for sin innsats som bidro til at sentrale regjeringsmedlemmer kom seg trygt over til Åndalsnes 15. april 1940. Han falt selv for tyske kuler.

– Dagens tildeling hedrer en mann som utviste personlig heltemot og gjorde en ekstraordinær innsats med strategisk betydning, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen etter at regjeringen fattet beslutningen i fredagens statsråd.

Hun erkjenner at det alltid er utfordrende å vurdere hendelser så langt tilbake i tid. Institutt for forsvarsstudier ble derfor bedt om å undersøke saken.

- Fremragende tapperhet

– Vi har på bakgrunn av disse undersøkelsene konkludert med at Austlid utviste en fremragende tapperhet, sier forsvarsministeren.

Det var i juni i år at det ble besluttet i statsråd å gjenoppta bruken av Krigskorset med sverd.

– Det har vært viktig å kunne trekke forbindelseslinjene fra 2. verdenskrig gjennom etterkrigstiden og til de nye sikkerhetssituasjonene som nå må håndteres. Fremfor å etablere en ny orden for nåtidens operasjoner, blir en gjenopptakelse av bruken av Krigskorset en god måte å vurdere andre situasjoner der det er utvist fremragende innsats av strategisk betydning, sier statsråden. (©NTB)