Hopp til innhold

Lars von Trier angrer på Dogville etter Utøya

Filmregissøren Lars von Trier skulle ønske han aldri hadde lagd filmen Dogville om det viser seg at Anders Behring Breivik lot seg inspirere av den dramatiske slutten på filmen.

FILM-CANNES/ Director Von Trier poses during an interview with Reuters in Mougins

Lars von Trier sier at hensikten med filmen Dogville var den motsatte av det handlingene til Behring Breivik skulle tilsi.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

På Breiviks nå stengte profil på Facebook figurerte Dogville som nummer tre på listen over hans yndlingsfilmer, og selv kan von Trier ifølge Politiken få øye på likhetene mellom blodbadet på Utøya og filmens sluttscener.

– Jeg har vanvittig dårlig samvittighet for å tenke på at Dogville, som ellers i mine øyne er en av mine mest vellykkede filmer, skulle ha vært en slags dreiebok for ham. Det er skrekkinngytende, sier von Trier.

Video Helikopterbilder Utøya råklipp

Sluttscenen i von Trier-filmen Dogville kan minne om skytingen på Utøya.

Foto: NRK

Dogville ender med at den kvinnelige hovedpersonen, som er spilt av Nicole Kidman, og som er blitt misbrukt av de smålige og skinnhellige innbyggerne i byen, lar sin fars gangsterbande skyte dem alle ned.

– Min hensikt med Dogville var helt motsatt. Nemlig å undersøke om man kan akseptere en hovedperson som hevner seg på hele landsbyen. Og her tar jeg absolutt avstand fra hevnen, sier han.

Anklager DF

I et intervju med en belgisk journalist anklager von Trier Dansk Folkeparti og partilederen Pia Kjærsgaard for å ha skapt menneskesynet som førte til Breiviks terror mot sitt eget folk.

Pia Kjærsgaard

Behring Breivik roste innvandringspolitikken i Danmark. Von Trier mener Pia Kjærsgaard i Dansk Folkeparti må ta ansvar for dette.

Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / Scanpix

Journalisten hadde spurt ham hvordan han som danske føler det når Breivik i sitt manifest flere ganger framhever Danmark som det eneste anstendige landet på grunn av dansk politikk overfor muslimer.

– Det gjør meg virkelig vondt, men jeg forstår det godt. Jeg synes det går en direkte linje fra Pia Kjærsgaards menneskesyn til Utøya, sier han.

Må ta ansvar

– Nå må man kreve at Kjærsgaard trer fram og tar sin del av ansvaret for det som er skjedd i Norge. For det er en holdningsendring som hun og hennes parti med stor suksess har representert, sier von Trier senere til Politiken.

– Deres holdning legitimerer kanskje ikke det som er skjedd, for det er ekstremt. Men når man dehumaniserer en hel folkegruppe, er det en pris å betale. Vi har bygd opp en gjeld som må betales, og som nå dessverre er betalt av noen barn på Utøya. Og den gjelda har Dansk Folkeparti vært med på å stifte, sier han.

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.