Hopp til innhold

Hennes & Mauritz tapte for Aftenposten

Hennes & Mauritz klaget inn Aftenposten for brudd på god presseskikk i nett-TV-serien «Sweatshop». Men klesselskapet fikk ikke medhold i pressens faglige utvalg.

Carin Leffler, fagrådgiver i "Fremtiden i våre hender" foran H&M-skilt

H&M klaget inn Aftenposten for PFU. Selskapet var blant annet kritisk til at det var Framtiden i våre hender som sto bak ideen. På bildet ser vi Carin Leffler, fagrådgiver i Fremtiden i våre hender, som tidligere har uttalt seg kritisk H & Ms Norge produksjon i lavkostnadsland.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Aftenposten sendte i april 2014 videoserien «Sweatshop – dødsbillig mote». I fem episoder følger serien tre norske ungdommer, Anniken, Frida og Ludvig, som besøker Kambodsja for å få innblikk i livet på ulike klesfabrikker i landet.

H&M har kritisert både produksjonen, innholdet og oppfølgingen av serien.

Den svenske klesgiganten mener at de ikke ble gitt tilstrekkelig mulighet til å imøtegå påstander, og de er også kritiske til at serien er utviklet i samarbeid med interesseorganisasjonen Framtiden i våre hender (FIVH).

Men klesselskapet fikk liten støtte i Pressens Faglige Utvalg.

– Min oppfatning er at Aftenposten har gått fram forbilledlig presseetisk, uttalte PFU-leder Alf Bjarne Johnsen under formiddagens behandling av saken.

– Umulig å kontrollere fakta

– Aftenposten har gjort det umulig for H & M å kontrollere at påstått faktainformasjon om forhold knyttet til oss er riktig. Mangel på faktainformasjon, og utelatt mulighet til å verifisere denne, opplever vi som et klart brudd på premissene for å gi tilsvar og svare på kritikk, samt å delta i debatt, skriver klesselskapet i klagen.

De klager Aftenposten inn etter Vær Varsom-plakatens punkt 2.2, 3.2 og 3.3.

Aftenposten har hele tiden avvist klagen. Avisen mener det ikke er et presseetisk problem at ideen til serien kom fra FIVH, og mener også de har vært tydelige på samarbeidet overfor publikum.

De mener serien ikke handler om H&M, men skildrer og dokumenterer norsk ungdoms møte med tekstilarbeidere, og deres reaksjoner og opplevelser rundt dette.

Aftenposten sier også at de inviterte H & M til å komme med sine synspunkter i spaltene, men at svaret kom i form av en klage til PFU.

PFU konkluderte med at Aftenposten ikke har brutt god presseskikk.

Skjermdump fra "Sweatshop"

I etterkant av serien Sweatshop mente deltagerne at verken Aftenposten eller andre medier har tatt saken alvorlig nok. Se klipp fra serien her.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters