Hopp til innhold

Advarer foreldre før Bieber-konsert: – Mobilnettet kan gå ned

Over 20.000 tenåringsjenter samlet på ett sted kan skape trøbbel for mobildekningen rundt Telenor Arena. – Avtal møteplass på forhånd, sier dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen.

Justin Bieber i Oslo

Justin Bieber-fansen er raske med å finne fram smarttelefonen for å forevige et glimt av idolet. Det kan skape trøbbel for mobilnettet. Her ankommer Justin Bieber Oslo før konserten i fjor, til stor oppstandelse blant fansen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Justin Bieber

Svært mange kommer til å bruke mobilen for å forevige konsertøyeblikket når Justin Bieber er i Norge. Mobilnettet blir derfor tungt belastet når bildene skal lastes opp på Facebook og Instagram.

Foto: Caroline Seidel / NTB Scanpix

Da Justin Bieber gjestet Oslo i fjor, skapte det trøbbel på flere områder. Blant annet mobilnettet, som tidvis var helt nede i området rundt operaen og Oslo Sentralstasjon hvor tusenvis av beliebers oppholdt seg.

Nå er mobilselskapene bedre forberedt, og de har tatt sine forholdsregler før inntoget av beliebers, men de advarer likevel om at det kan bli problemer med å nå frem.

– Vi utvider kapasiteten så mye som det er mulig å få til, både inne på og utenfor arenaen, sier dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, til NRK.no.

Han sier at det kan bli opptil 40.000 mennesker som skal prøvde å kontakte hverandre på et lite område, med de drøyt 20.000 inne på arenaen, og foreldre og andre utenfor.

– Det blir dobbelt så stort trøkk når de som skal ringe hverandre befinner seg på samme sted, sier han.

– Avtal møteplass

Amundsen sier at Telenor, sammen med arrangør og politi, oppfordrer til å være forsiktige.

– Følg politiets og arrangørens anvisninger, og gjør avtaler på forhånd. Ikke avtal at man skal ringes etter konserten, men ha møteplass klart, sier han.

Også arrangøren Atomic oppfordrer til å ha klare avtaler på forhånd.

– Vi anbefaler deg på det sterkeste og ha klare avtaler på hvor dere skal møtes hvis dere er så uheldige og kommer bort ifra hverandre. Også med foreldrene dine hvis de skal vente utenfor arenaen på deg, skriver de på sine nettsider.

Video og bilder tar mest plass

Video og store og tunge bilder som skal lastes opp eller sendes er det som har størst belastning på nettet, men Amundsen understreker at det er den totale summen som gjør det utfordrende.

– Jeg tror og håper at det ikke blir full kollaps, men når det periodevis er større etterspørsel, kan det stoppe opp. Vi skal være så ærlige å si at vi ikke har dimensjonert for så mange, sier han.

Han understreker likevel at Telenor Arena og området rundt er beregnet for store menneskemengder og konserter, og at det derfor ikke bør bli like problematisk som ved operaen i fjor.

– Man kan sammenligne mobilnettet med veinettet. Ved normaltrafikk går alt som det skal, men når det er rush vil det gå saktere og tidvis stoppe opp, sier han.

– Har hatt en strategi

Også NetCom har forberedt seg, og dekningssjef Tommy S. Johansen sier til NRK.no at de har hatt en strategi i forkant av konsertene.

– Vi har gjort en analyse på kapasiteten på alle basestasjonene inne på og rundt arenaen, og vi har gjort oppgraderinger i form av mer utstyr og utvidet linjekapasitet, sier han til NRK.no.

Han sier det er vanskelig å dimensjonere for så mange mennesker over en så kort periode, men han tror ikke, i likhet med Telenor, at nettet kommer til å kollapse helt.

– Det har gått bra på andre lignende eventer, som VG-lista på Rådhusplassen, hvor mellom 80.000 og 100.000 mennesker oppholdet seg, sier han.

Johansen sier at de overvåker basestasjonene 24 timer i døgnet, og har feltingeniører i beredskap hvis noe går galt.

– Overvåkningssenteret jobber ut fra en eventkalender, hvor store hendelser er oppført. De vet om disse konsertene, og holder et ekstra godt øye med basestasjonene på området. Derfor vil ikke det samme skje som på operataket i fjor, for da visste vi ikke om konserten på forhånd, sier han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters